DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Ne amintim de numele fiecărui erou…

Ne amintim de numele fiecărui erou…


4-05-2016, 09:03. Разместил: redactor

În vara toridă a anului 1941, cerul deasupra Moldovei era acoperit, dar nu cu nori de furtună. Bolta a fost umbrită de o armadă de avioane fasciste, care au bombardat fără milă la Bălţi, Chişinău, Tiraspol, Bender, Odessa şi alte localităţi la graniţa de sud a Uniunii Sovietice. În confruntarea ucigaşilor s-au aruncat, cu mult curaj şi disperare, piloţii sovietici — eroii primelor lupte pentru Apărarea Patriei. Nu era vorba despre «tineri-entuziaşti», pe care, mai tîrziu, ţara a început să-i ia pe front, de îndată ce reuşeau să înveţe manevrele de «decolare-aterizare».

 

În Moldova, nemţii au avut să înfrunte piloţi calificaţi, aşi în luptele aeriene, care ştiau preţul deprinderilor lor de luptă. După componenţa sa, aşa era şi cel de-al 4-lea Regiment al aviaţiei de luptă din cadrul Diviziei a 20-a de aviaţie mixtă. Pe 23 iunie 1941, pilotul acestui regiment, căpitanul Afanasi Carmanov, de unul singur, s-a avîntat în luptă împotriva a 9 avioane ale duşmanului şi a murit eroic. Trei zile mai tîrziu, actul său de eroism a fost repetat de pilotul superior al celui de-al 4-lea Regiment al aviaţiei de luptă, locotenentul Vladimir Zaharov.

 

* * *

Pilotul a fost înmormîntat la cimitirul din satul Ciuciuleni din raionul Hînceşti. Judecînd după starea mormîntului şi gardul ruginit din jurul lui, «urmaşii recunoscători» demult nu au mai trecut pe la erou. Poate că unii au şi trecut… pentru că steaua metalică cu cinci colţuri, din vîrful monumentului, era ruptă…


În cadrul certificării mormintelor militare pe teritoriul Republicii Moldova, acţiune realizată, pe parcursul a opt ani de zile, de organizaţiile obşteşti «Clubul Rus Istorico-Patriotic» şi «August», a fost identificat şi locul somnului de veci al pilotului Zaharov.

 

Avînd în vedere starea critică în care se afla monumentul, membrii celor două organiazaţii au decis să-l aducă în regulă. În timpul lucrărilor de reabilitare, au fost vopsite toate elementele monumentului: monumentul — în albastrul cerului; gardul — în verdele primăverii. Pe monument a fost instalată o placă cu numele eroului, iar în vîrful monumentului — a fost restabilită steaua metalică cu cinci colţuri. Acţiunea a fost susţinută financiar de locuitorul oraşului Ialoveni, Ivan Catan.

 

* * *

Murind în cer, deasupra Moldovei, în vara anului 1941, piloţii sovietici nu ştiau că războiul va dura patru ani nesfîrşiţi şi că va lua milioane de vieţi. Nu ştiau nici despre faptul că în luna mai 1945, peste groapa fiarei fasciste va flutura drapelul roşu al Victoriei.

 

Însă, aceşti bravi băieţi sovietici ştiau cel mai bine pentru ce au trăit, sau poate, cel mai important — pentru ce au murit. Cerul păcii le ţine minte numele.

 

Din lista de medaliere:

 

«Începînd cu data de 22 iunie 1941, a executat 9 zboruri de luptă, a participat la 3 bătălii aeriene. Pe 26.06.41 şi-a îndeplinit misiunea militară, a întîmpinat şase avioane de vînătoare fasciste şi a intrat cu ele în luptă. În această luptă nedreaptă. Locotenentul Zaharov a murit ca un adevărat erou al Războiului pentru Apărarea Patriei». Pentru ultima sa luptă, Vladimir Zaharov a fost decorat postmortem cu ordinul Steagul Roşu. 

 

Alexei Petrovici

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад