DataLife Engine > Tema zilei / Oficial > Cu prilejul Zilei Victoriei!

Cu prilejul Zilei Victoriei!


9-05-2016, 06:03. Разместил: redactor

Cu 71 de ani în urmă, a fost încheiat cel mai cumplit, cel mai sîngeros război din istoria omenirii. Marea Victorie în Marele Război pentru Apărarea Patriei le-a costat extrem de scump pe popoarele din coaliţia antihitleristă. Dar cele mai mari jertfe omeneşti au fost aduse pe altarul lui de popoarele republicilor din URSS. Mai mult de 400 de mii de băştinaşi din Moldova au luptat împotriva fascismului pe fronturile celui de Al Doilea Război Mondial, eliberînd ţările Europei de ciuma neagră. Mulţi dintre dînşii şi-au dat viaţa pe cîmpurile de luptă. Mii de compatrioţi de-ai noştri, ostaşi eliberatori, au fost decoraţi cu ordine şi medalii, la zeci dintre dînşii li s-a conferit titlul de Erou al Uniunii Sovietice şi cavaler deplin al ordinului «Slava» pentru faptele eroice săvîrşite în acel îngrozitor război. Pentru vitejie şi neînfricare, pentru patriotism şi dragoste adevărată faţă de Patrie şi pămîntul natal — slavă lor în veşnicie! Memorie şi preţuire veşnică! Recunoştinţă pentru Victorie! Noi nu i-am uitat! Noi ne mîndrim cu ei! Noi venerăm fapta eroică a eroicului nostru popor!


Marea Victorie are o colosală importanţă, o valoare greu de supraestimat. Şi noi nu avem dreptul să admitem ca aceste pagini de istorie să fie rescrise, modificate, reinterpretate în mod voluntar. La fel ca şi la 9 mai 1945, şi acum, întreaga lume, toate ţările şi popoarele trebuie să-şi aplece capul în faţa vitejiei şi memoriei celor care au luptat pe cîmpurile războiului. Cu recunoştinţă pentru Pace, pentru Victorie, pentru Viitor, care au fost cucerite pentru noile generaţii cu preţul a zeci de milioane de vieţi jertfite în acel cumplit război.


Memoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei este sfîntă. Şi această memorie trebuie s-o păstrăm în primul rînd noi, actuala generaţie, generaţia de urmaşi ai Învingătorilor!


 Şi atîta timp cît această memorie este de neclintit, atîta timp cît oamenii de bună credinţă dau ripostă oricăror încercări de a îndreptăţi nazismul şi atrocităţile regimului fascist, se păstrează speranţa că aceste tragice pagini de istorie, cu mai bine de 70 de ani în urmă scrise cu sîngele a milioane de oameni, nu se vor repeta niciodată.


Pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, grija de veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei întotdeauna a fost una dintre sarcinile prioritare. Şi în anii cînd el se afla la guvernare, şi în anii în care se află în opoziţie. În timpul guvernării PCRM, au fost restaurate şi construite mai mult de 800 de monumente consacrate eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, memorialul «Capul de pod Şerpeni», a fost complet restabilit Memorialul «Eternitate» — de atunci şi pînă acum, Focul veşnic de acolo nu se stinge. De asemenea, din iniţitiva PCRM, a fost instituit Festivalul republican de cîntece militare «Credinţă, Speranţă, Iubire — Victorie».


Una din primele legi adoptate de Parlament după venirea la putere a comuniştilor a fost legea din 7 mai 2001 «Cu privire la protecţia suplimentară a invalizilor şi a veteranilor celui de Al Doilea Război Mondial». Iar peste doi ani, în 2003, a fost adoptată încă o lege fundamentală — «Cu privire la veterani», datorită căreia veteranii de război au început să primească în mod permanent numeroase înlesniri şi compensaţii. În anul 2005, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la Marea Victorie, fracţiunea PCRM în Parlament a obţinut ca Parlamentul să adopte proiectul de lege propus de ea cu privire la susţinerea materială suplimentară a veteranilor şi participanţilor la Al Doilea Război Mondial.


În pofida diferitelor încercări ale actualului regim guvernant de a diminua importanţa Marii Victorii, în pofida încercărilor de a leza drepturile veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, PCRM şi fracţiunea lui în Parlament continuă în mod insistent să lupte pentru adoptarea unor legi menite să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale veteranilor de război.


Comuniştii nu pot reacţiona liniştit la faptul că, în fiecare an, ziua de 9 mai devine «un motiv în plus» pentru confruntări politice. Unele formaţiuni politice şi aşa-numitele mişcări obşteşti folosesc această dată sfîntă, Marea Victorie, în jocurile lor politice murdare. Ei îşi fac piar pe seama faptelor eroice ale poporului sovietic, iar unii în general alătură Moldova la «partea care a pierdut războiul». Falsificarea istoriei, justificarea nazismului şi a crimelor, genocidul popoarelor URSS şi ale Europei — toate acestea sunt o cale în nicăieri. Viitor are doar acel popor, acele ţări, care au trecut. Trecutul ţării noastre este reperul nostru în activitatea de construire a prezentului şi a viitorului nostru. Acest adevăr trebuie să-l transmitem din generaţie în generaţie, păstrînd cu sfinţenie fiecare pagină a glorioasei noastre istorii.


Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îi felicită pe veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, pe cei care au lucrat în spatele frontului, pe deţinuţii lagărelor de concentrare, pe rudele şi apropiaţii lor căzuţi în lupta cu nazismul, întregul popor moldovenesc cu prilejul aniversării a 71-a a Victoriei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei!

 

Trăiască Ziua Victoriei!

Trăiască Republica Moldova!

 

Comitetul Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад