DataLife Engine > Tema zilei / Politica > Președintele în exercițiu Timofti a îndemnat la încălcarea Constituției Moldovei

Președintele în exercițiu Timofti a îndemnat la încălcarea Constituției Moldovei


19-05-2016, 11:55. Разместил: redactor

 

În cadrul respectivei ședințe, Președintele ad-interim al Moldovei, Nicolae Timofti, a îndemnat Ministerul Apărării să încalce Constituția Republicii Moldova în partea în care este consfințit statutul de neutralitate permanentă a țării noastre.

 

Nicolae Timofti a declarat că, în procesul de consolidare a capacității de apărare a statului nostru, este necesar de a folosi la maximum experiența și expertiza partenerilor străini, a Statelor Unite ale Americii, Organizației Blocului Nord-Atlantic și Uniunii Europene.

 

Vorbind despre pregătirea documentelor strategice și a bazei normative și de drept în sfera de apărare, președintele ad-interim a indicat că cel mai bun ajutor în elaborarea lor trebuie să fie experiența în această problemă a unor parteneri de nădejde ai Moldovei, precum SUA, NATO și UE.

 

E necesar de subliniat că, potrivit punctului 1 al articolului 11 din Constituția țării, Republica Moldova își declară neutralitatea sa permanentă. În felul acesta, îndemnul lui Nicolae Timofti spre o apropiere de structurile militare ale SUA, Uniunii Europene și NATO este o încălcare directă a Legii Supreme a Republicii Moldova.

 

Aici vom aminti că, la 31 martie 2016, la inițiativa fracțiunii Partidului Comuniștilor, Parlamentul Moldovei a adoptat Declarația cu privire la intangibilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente.

 

În respectivul document, în particular, Parlamentul confirmă fidelitatea sa principiului de incontestabilitate a art.1 al Constituției, care definește că Republica Moldova este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil, precum și că se obligă, în limita competenței sale, să întreprindă măsurile necesare pentru perfecționarea legislației Republicii Moldova în scopul de a curma și a nu admite atacuri asupra principiilor constituționale ale independenței și suveranității țării noastre, inclusiv pe calea introducerii unei răspunderi stricte pentru asemenea acțiuni.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад