DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Samavolnicie pedagogică

Samavolnicie pedagogică


26-09-2016, 11:06. Разместил: redactor

Din cauza că nu a fost acumulat numărul planificat de studenți, bugetul unor instituții de stat cum se spune, trosnește din toate încheieturile.

 

Și, pe acest fundal, Ministerul Finanțelor blochează pentru 60 de zile transferarea la bugetele locale a 200 milioane de lei — bani destinați pentru finanțarea sferei educaționale, inclusiv a învățămîntului superior. E clar că această lipsă în buget se va reflecta negativ asupra procesului de instruire, iar înșiși pedagogii riscă să rămînă fără salariu. La drept vorbind, respectivul proces de acum a început. De exemplu, la Universitatea Pedagogică «Ion Creangă», lectorii au fost preveniți că salariul le va fi achitat cu o careva întîrziere.


Pe acest fundal, răsună cam stupid informația privind faptul că Guvernul a aprobat majorarea de la 1 septembrie a salariului profesorilor cu 8,6% și că, chipurile, în buget sunt prevăzuți banii necesari pentru această majorare. Iată ce paradoxuri se întîmplă la noi: bani pentru salarii nu sunt, iar pentru majoritarea lor — chipurile, sunt.


În țara noastră, viața pedagogilor demult nu mai este dulce. Doar în perioada guvernării comuniștilor salariul lor a fost mărit, și nu o dată, ci de 12 ori! Iar stimulentul material, după cum se știe, este nici pe departe ultimul la alegerea profesiei. Și, desigur, cu fiecare an, profesia de pedagog își pierde autoritatea, ceea ce se referă atît la profesorii din școli, cît și la cei din instituții universitare. În plus, în unele instituții de învățămînt superior nu se mai plătește sporul la salariu pe care lectorii îl primeau din contul mijloacelor obținute de la studenții cu studii prin contract. Vor primi oare acest spor conducătorii de instituții — despre asta deocamdată nu se spune nimic.


Pe fundalul lipsei generale de bani, pedagogii tot timpul sunt impuși să meargă la cursuri de ridicare a nivelului profesional, ceea ce nu totdeauna este un lucru justificat. Mai ales că aceste cursuri de asemenea sunt finanțate din bugetul de stat și cum se cheltuiesc respectivii bani știu doar vîrfurile conducerii Ministerului Educației.


Cu alte cuvinte, actuala politică a Ministerului Educației este ațintită în exclusivitate la lichidarea domeniului învățămîntului din Moldova. Cine își va face studii în instituțiile moldovenești, cine va exercita în ele funcția de profesor și, în general, cîte instituții vor rămîne să activeze în Moldova — toate acestea se vor clarifica în rezultatul selecției anormale, impuse de guvernarea liberală.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад