DataLife Engine > Tema zilei / sector > Nimicirea planificată a națiunii

Nimicirea planificată a națiunii


24-10-2016, 10:15. Разместил: redactor
 
 Anual, cancerul mamar curmă viața 450 de femei. Este vorba nu pur și simplu despre niște locuitoare ale țării noastre, ci despre soțiile, mamele cuiva — cele mai apropiate ființe. Tot dramatismul constă în faptul că această maladie, cu toată cruzimea ei, se diagnostichează ușor la etape precoce. Ușor… dar nu știu de ce nu se diagnostichează. Și, la dorința autorităților, nici nu se va diagnostica.

 

Moartea planificată

 

Conform statisticii, la sfîrșitul anului trecut, 9 616 femei erau diagnosticate cu cancer la glanda mamară. Anual, se depistează peste 900 de cazuri noi de îmbolnăvire. 900 de noi cazuri se înregistrează — 450 de femei mor. Fiecare a doua femeie…

 

Pe acest fundal trist, autoritățile reduc cheltuielile pentru medicină cu aproape 60 de milioane de lei — în general, acești bani vor fi retrași din articolele de imunizare și profilaxia maladiilor. Ce-i asta, dacă nu nimicirea intenționată și planificată a națiunii?

 

Totodată, diagnosticarea acestei maladii la etape timpurii sporește probabilitatea recuperării totale pînă la 98% (!). În Europa, unde această boală este diagnosticată la un nivel mult mai înalt, mortalitatea este de cîteva ori mai mică. De altfel, este clar și de ce. La ei — în statele dezvoltate — în aceste scopuri se alocă surse considerabile. În orice caz, dacă e să lăsăm la o parte emoțiile, profilaxia costă statul mult mai ieftin decît tratamentul — de circa 7 ori mai ieftin. În acest caz, de ce «atotputernicul FMI», la indicația căruia au și fost reduse finanțările sferelor importante, tace și nu-și face griji în legătură cu faptul că în asemenea ritm de finanțare, profilaxia tuturor bolilor ar putea fi redusă la zero în Moldova?

 

Nu putem spune că medicii moldoveni nu acordă nici o atenție acestei probleme. Cu toate acestea, doar în 10 la sută din cazuri boala este depistată în faze precoce, în etape tîrzii — stadiul 3 și 4 — în 40 la sută din cazuri. În ultimul caz, nu mai există deja șanse de vindecare. Moartea este inevitabilă. Este doar o chestiune de timp. Cineva pleacă din viață în decurs de un an, alții, în condițiile unui tratament intensiv — în decurs de cinci ani. Însă, tratarea cancerului în țara noastră lasă de dorit.

 

În condițiile în care, permanent, medicina nu primește surse suficiente pentru dezvoltarea tehnologiilor în domeniu, pentru achiziționarea preparatelor medicamentoase necesare și, elementar, pentru majorarea salariilor medicilor, se pot trata totalmente doar cei care au bani mari. Asemenea oameni în Moldova sunt foarte puțini. Așa că femeile bolnave pot să-și planifice nu doar viața dar și moartea.

 

Trebuie să avem în vedere că, spre rușinea noastră, de multe ori, medicii tac intenționat despre faptul că tratamentul maladiilor oncologice trebuie să fie gratuit, adică, din contul statului. Ei, făcînd trimitere la faptul că spitalul nu are suficiente surse, storc bani din pacienți. Chiar și de la cei fără nici o speranță… Iar cei condamnați, agățîndu-se de ultima speranță, nu mai caută dreptatea la centrele anticorupție.

 

Starea stresului cronic

 

Una dintre cauzele apariției cancerului este stresul. Însă, aproape toate reprezentantele sexului frumos sunt în stare de stres cronic, așa că boala se ia de ele ca și scaiul pe timp de secetă. Totodată, pe an ce trece, cancerul mamar afectează femei din ce în ce mai tinere. Dacă acum cîteva decenii, vîrsta medie a pacientelor era de 60 — 65 de ani, acum, acest indice nu ajunge nici pînă la 50. Cît de crunt nu ar fi, dar această patologie afectează și femei foarte tinere.

 

În Europa se consideră că cancerul mamar se dezvoltă preponderent în cazul locuitoarelor orașelor mari, iar acest lucru este legat de situația ecologică nefavorabilă. În Moldova, dimpotrivă, boala afectează mai mult femeile din localitățile rurale din cauza lipsei profilaxiei corespunzătoare și sărăciei de pretutindeni.

 

În țară, mai ales la sate, insuficiența medicilor de familie este catastrofală. În marea majoritate a cazurilor, un singur medic deservește cîteva sate. Însă, chiar și atunci cînd medicul presupune că pacienta dezvoltă cancer, femeia nu merge la consultații suplimentare. Nici pe departe nu în fiecare centru raional există medic mamolog. Ele sunt nevoite să meargă în capitală. Dar la Chișinău, poți pierde toată ziua stînd în rînd la mamolog, iar asta înseamnă că pacienta trebuie să înnopteze undeva. Dacă nu are rude sau prieteni, are nevoie de hotel, cea mai ieftină cameră de hotel costă 25 de euro, plus bani de drum. Oare toate femeile își pot permite un asemenea lux, cu atît mai mult că la etapa precoce «nu doare nimic»? Multe încearcă să se trateze prin metode populare, de multe ori, doar înrăutățind situația.

 

Conform rezultatelor unei cercetări efectuate de Institutul Oncologic, cancerul mamar se înregistrează mai frecvent în nordul țării, comparativ cu raioanele de centru și sud. Se presupune că motivul principal ar fi poluarea cu nitrați a solului și apelor subterane. Însă, nimeni nu a făcut studii temeinice pe marginea acestei probleme. Și cercetările costă bani și, implicit, se raportează în categoria profilaxia maladiilor.

 

Legea moartă

 

Cu susținerea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, medicii au examinat gratuit femeile din patru raioane ale republicii. În rezultat au fost depistate 400 de noi cazuri de cancer mamar. Pentru desfășurarea examinărilor similare în alte raioane nu au ajuns bani. Dar, anume asemenea campanii trebuie să finanțeze statul. Să nu le reducă, ci să le multiplice!

 

În timp ce statul se îndepărtează de la aceste probleme, medicii le recomandă femeilor să ducă un mod sănătos de viață, să nu facă nervi pentru orice, să se autoexamineze și să treacă controlul la mamograf odată la doi ani. Examinarea — mamograful este gratuită. Adică, însăși diagnosticarea este gratuită, cheltuielile de transport și cele adiționale… avem ce avem.

 

Dar mai există un articol, despre care multe femei, care au suportat operația de extirpare a sînului, nici nu știu măcar. Acum doi ani, a intrat în vigoare Legea în conformitate cu care statul s-a obligat să asigure pacientele respective cu proteze ale glandei mamare. Să spunem lucrurilor pe nume, majoritatea femeilor care trec prin asemenea intervenții, se confruntă cu complexul inferiorității. Ceea ce înseamnă că Legea este bună, însă, de facto, nu funcționează.

 

Statul adoptă legi pentru care nu poate asigura sursă de finanțare. La ce bun să le mai dai oamenilor speranță? Anual, în Moldova se fac 600–700 de intervenții pentru extirparea glandei mamare. În rînd pentru a primi implanturi s-au înscris, deja, mai bine de 8 mii de reprezentante ale sexului frumos. Din cîte se pare, bietele femei vor trebui să aștepte încă mult.

 

Și altele…

 

În afară de cancerul glandei mamare, femeile din Moldova mai sunt amenințate de tot felul de alte boli care sunt cauza deceselor timpurii. Este vorba, în primul rînd, despre maladiile sistemului cardio-vascular și sistemului gastrointestinal. Și evident, varietatea numeroasă a tipurilor de cancer.

 

Maladiile sistemului cardio-vascular — ocupă locul de lider incontestabil și provoacă moartea a mai bine de jumătate din numărul total al deceselor din țara noastră (57%). La tot pasul auzim că cineva a murit în urma unui stop cardiac, sau atac cerebral. Maladiile oncologice provoacă decesul prematur în cazul a 15% din totalul deceselor înregistrate.

 

Încă un indice trist dar incontestabil — rata mortalității este în creștere. Acum, acest indice este de 11 persoane la 1000 de cetățeni. Și mai trist — mor copii. Anul trecut au decedat 375 de copii.

 

Sfera ocrotirii sănătății din Moldova, nu fără implicarea FMI, continuă să se ducă de rîpă. La adoptarea bugetului asigurărilor medicale, autoritățile, deja, au planificat să nu aloce fondului de asigurări medicale 1,2 miliarde de lei. Respectiv, recenta reducere a bugetului în sfera ocrotirii sănătății cu 60 de milioane de lei, a fost doar încă o verigă în lanțul lichidării premeditate a domeniului.a
 
Natalia Ustiugova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад