DataLife Engine > Tema zilei / Viața de partid > Părtașii dreptății

Părtașii dreptății


18-11-2016, 13:02. Разместил: redactor

Delegatul Congresului VIII al PCRM, secretarul CR PCRM din Orhei Svetlana Căpățină se mîndrește cu organizația sa raională. Pe parcursul ultimilor trei ani, rîndurile organizației au fost completate cu 342 de comuniști, în majoritate — este vorba despre oameni tineri, care conștientizează ce se petrece în Moldova. Ei înțeleg cine conduce, de facto, țara. Înțeleg că informația care parvine din micile ecrane nu coincide cu realitatea.

 

Schimbarea obiectivă a profesiei

 

Svetlana Căpățină este profesoară de clasele primare. Este o profesie pașnică, bună, profesorii aveau salarii bune, se mai achitau și indemnizații, în localitățile rurale erau asigurați cu locuințe, iar pe timp de iarnă — cu combustibili. Cu toate acestea, în anii ce au venit odată cu independența, meseria de profesor a început să piardă nu doar din prestigiu dar și din estimarea materială. Așa că ea a muncit în școală în perioada anilor 1989 — 1995, ulterior, la consiliul familial s-a decis crearea unui business mic.

 

Generația sa a reușit să treacă prin toate perioadele istoriei contemporane. Au trăit în timpul Uniunii Sovietice, au trăit teribilii ani 90, s-au cufundat pînă peste urechi în independență, au căpătat încredere în perioada celor opt ani de guvernare a PCRM și au început să lupte pentru supraviețuire odată cu accederea la putere a forțelor liberal-democrate.

 

Familia Căpățină și-a deschis propria fermă pentru producerea laptelui. Munca nu este una ușoară, însă dacă-ți pui un scop în față poți obține multe.

 

— Noi ne-am obișnuit cu greutățile, spune Svetlana Constantinovna. — Acum statul nu mai ajută fermierii cu nimic, doar trimit permanent reprezentanți ai inspecției fiscale și altor organe de control. Controale peste controale. Pe vremea comuniștilor nu exista asemenea controale severe. Dimpotrivă, eram ajutați. În afară de aceasta, a fost o perioadă grea cînd nu aveam cu ce să hrănim vitele, am fost ajutați cu hrana pentru animale. Ne dădeau motorină pentru prelucrarea pămîntului. Au fost vremuri foarte bune, doar că mulți nu au înțeles și nu au apreciat acest lucru. A fost cea mai bună perioadă pentru dezvoltarea business-ului mic în sectorul agrar.

 

Secretarul Comitetului Raional își mai amintește că pe vremea comuniștilor se elaborau și implementau proiecte orientate spre dezvoltarea gospodăriilor fermierilor. Grație unui asemenea proiect ea a reușit să meargă în America, să capete experiență de peste hotare. Și nimeni nu se uita dacă fermierul cu pricina este membru a vreo unui partid sau nu. Tuturor oamenilor de afaceri li se oferea condiții egale. Odată cu venirea la guvernare a puterii liberal-democrate, toate proiectele ce contribuiau la dezvoltarea sectorului au fost sistate. Peste hotare, clar pentru care treburi, au început să plece doar persoane foarte apropiate funcționarilor statului. Acum se face tot posibilul pentru distrugerea definitivă a sistemului educației și stagnarea micului business.

 

Svetlana Căpățină are trei fii, cu toții muncesc la fermă. Au cîțiva angajați, încă cîțiva oameni sunt angajați pentru muncile de sezon.

 

Salvarea Moldovei cu PCRM

 

Svetlana Căpățină a aderat la PCRM atunci cînd formațiunea a trecut în opoziție. Așa s-a întîmplat că pe 7 aprilie 2009, ea se afla la Ministerul Agriculturii unde perfecta niște acte legate de business și urmărea ceea ce se întîmplă de la etajul 13 al clădirii. Indignarea nu avea margini. Revenită la Orhei ea a început să caute organizația de partid, simțea că trebuie ceva de făcut, iar Moldova poate fi salvată doar cu PCRM. Inițial, la Partidul Comuniștilor a aderat soțul ei, apoi ea. Așa a început viața ei de partid.

 

— Am început să muncim, căutam simpatizanți, primeam oameni în partid, — își amintește Svetlana. — Acum, din organizația raională fac parte 638 de persoane. Comitetul nostru raional este foarte prietenos. Noi nu putem să-i ajutăm material pe toți tovarășii noștri, dar le oferim susținere morală. Oamenii nu pleacă de la noi. Noi încercăm să le explicăm tuturor poziția PCRM, în special asta a vizat și boicotarea alegerilor. În oraș a fost mai simplu, însă la sate a fost mai complicat…

 

Anul trecut, în rîndurile organizației raionale Orhei au aderat patru băieți dintr-o structură comercială. Acești tineri, zilnic, comunică cu oamenii, analizează situația, fac concluzii corecte. Acești tineri sunt părtași ai dreptății, ei sunt gata pentru acțiune. Ei nu așteaptă beneficii materiale din partea partidului, ei așteaptă ca formațiunea să revină la guvernare.

 

Primul secretar afirmă că în raionul său autoritățile au o atitudine normală față de Partidul Comuniștilor. Cineva-i susține, alții manifestă indiferență, dar nimeni nu face presiune așa cum se întîmplă în alte raioane. Nu există ură nici între consilieri. În Consiliul raional, PCRM este reprezentat de doi consilieri, în cel orășenesc — de unul. În ultimii ani, Orheiul reprezintă o istorie aparte în plan politic. Aici, liberalii sunt detestați la modul deschis, nici socialiștilor nu li se acordă prea multă atenție.

 

Svetlana Constantinovna subliniază că cel mai aprig bici al timpurilor noastre este șomajul. Oamenii vorbesc permanent despre șomaj. Bătrînii își așteaptă fiicele și fii plecați peste hotare, știu că nici copiilor nu le este ușor acolo și că vor să revină acasă. Dar nu au unde să se întoarcă … Iar partidele care au promis să aducă raiul pe pămîntul Moldovei, să-i asigure pe toți cu locuri de muncă, au uitat despre promisiunile lor și acum se bat între ei ca hienele.

 

La plenarele de nivel republican, Svetlana Căpățină a participat în repetate rînduri. Însă, la un asemenea forum de amploare cum este Congresul PCRM, a fost delegată pentru prima dată și, evident, are un pic de emoții.

 

— Noi cu toții nțelegem că, la etapa actuală, nimeni în afară de Vladimir Nicolaevici Voronin nu poate conduce Partidul Comuniștilor, se arată convinsă Svetlana. — Noi nu avem nevoie de un alt lider. Întotdeauna ne facem griji pentru partid, pentru că este pentru noi ca o familie, ne este foarte aproape. Vreau să le spun tuturor tovarășilor de partid ca să nu-și piardă încrederea, să nu asculte pe nimeni dintr-o parte. O mai bună politică decît a PCRM nu a avut, nu are și nici nu va avea nici o altă formațiune politică.
 
Natalia Lujina
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад