Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/classes/templates.class.php on line 209 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/modules/sitelogin.php on line 109  DataLife Engine > Версия для печати > Misiune prost realizată
DataLife Engine > Tema zilei / în teritoriu, totaluri > Misiune prost realizată

Misiune prost realizată


3-12-2016, 10:14. Разместил: redactor

Deși, așa cum bine înțelegeți, activitatea de agitator politic nu este una tocmai de factură regală. Dar ce să-i faci dacă în unele regiuni în turul doi au ieșit apropiații tăi Iată că și s-a văzut nevoită «mama națiunii» să se perinde prin orașele din Gagauz Yeri pentru a apăra paladinii săi.

 

Între timp, locuitorii autonomiei sînt în neclaritate — oare de cînd, pentru prima dată în toată istoria Găgăuziei, prima persoană — bașcanul — face agitație la modul deschis. Mai sunt confuzi și pentru că întîlnirile de agitație au loc în orele de lucru, în proces este inclusă nu doar însăși Vlah, dar și membrii comitetului executiv, sunt utilizate resursele administrative pe care le achită locuitorii autonomiei. 

 

Zilele acestea, Irina Vlah a fost la Vulcănești și, drept urmare, ar fi trebuit să regrete această mișcare. Pentru că locuitorii din Vulcănești nu au întîmpinat-o cu exclamații de bucurie, iar adresarea către ei a Irinei Fiodorovna cu «dragii mei» (fără îndoială — formulă împrumutată de la Marian Lupu) nu a generat impresia scontată. Ca și tentativele (deja în stilul lui Gorbaciov) de a discuta cu cetățenii direct în stradă. Așa cum a remarcat un jurnalist din Găgăuzia: «Dacă o persoană terță ar fi văzut acest tablou, fără a ști cine sunt persoanele cu pricina, și-ar fi făcut impresia că asistă la o simplă gîlceavă de bazar».

 

În cadrul întrevederii, locuitorii din Vulcănești au inundat-o pe bașcanul-agitator-gorlan cu întrebări incomode. Spre exemplu, de ce s-au cheltuit atît de risipitor și nerod 7 milioane de lei din buget? De ce nu au fost alocate surse pentru spitalul din Vulcănești? De ce opt membri ai comitetului executiv din Găgăuzia, zilnic, vin la serviciu la Comrat din Chișinău? Și la ce i-a trebuit bașcanului mașină nouă în valoare de jumătate de milion de lei?


La toate aceste întrebări, Irina Vlah nu a găsit răspunsuri raționale. Așa că a fost nevoită să treacă la un dialog mai obișnuit în stilul «tu ești prostul». «Eu nu am venit să închid gura cuiva, ci pur și simplu să discut», a declarat Vlah.

 

Aici, involuntar trebuie să tragem a treia paralelă dintre Irina Vlah și «simplu premierul» Iurie Leancă. Deși, cred că sarcina bașcanului nu constă în pălăvrăgeală ci executarea sarcinilor reale.

 

Trebuie să spunem aici că majoritatea nemulțumirilor în adresa Irinei Vlah a fost legată de susținerea ei în alegerile pentru APG acordată unui personaj bine cunoscut în Găgăuzia — Roman Tiutin — transfug din PCRM (ca și însăși Vlah), deputat în cadrul APG, actualmente al organizației Partidului Socialiștilor din Vulcănești. Se pare că anume din acest motiv Tiutin nu prea obosește organul legislativ al APG cu prezența sa, ci, de cele mai multe ori, pleacă la Vulcănești încercînd să conducă orașul.

 

«Locul dumneavoastră oficial de muncă este APG, iar dumneavoastră, zile întregi, vă aflați la Vulcănești și încercați să gestionați banii primăriei», — a comentat acțiunile lui Tiutin, primarul de Vulcănești — Victor Petrioglu. Și a mai adăugat: «Dumneavoastră, domnule Tiutin, aveți nevoie de «valuri în lighean» pentru că, curînd, vor avea loc alegeri în Adunarea Populară. Scopul dumneavoastră nu este de a ajuta oamenii, important este doar să creați impresia că vă faceți griji pentru popor, de facto, însă, sînteți omul care a aruncat orașul nostru în prăpastia datoriilor din funcția de președinte al consiliului orășenesc pe care a-ți ocupat-o». Apropo, anterior, primarul de Vulcănești a declarat în repetate rînduri că consilierii din partea PSRM boicotează activitatea consiliului.

 

Locuitorii din Vulcănești i-au amintit Irinei Vlah și despre dosarele penale ale părtașului ei, dar și despre votul lui împotriva ajutorului financiar pentru spitalul raional, și despre ofensele în adresa slujitorului bisericii.

 

De această dată, Vlah s-a înfuriat și a trecut la amenințări: «Alegeți-vă propriul deputat, dar pe urmă să nu veniți la mine dacă ceva nu va fi cum trebuie. Dacă ceva nu va fi în regulă, eu voi fi bucuroasă pentru dumneavoastră. Aceasta va fi decizia dumneavoastră, personală». Desigur personală la care locuitorii din Vulcănești au dreptul incontestabil. Dar, din cîte se pare, Irina Vlah consideră că în Găgăuzia pot exista două opinii — opinia ei și opinia greșită.

 

* * *

Dar nu doar bașcanul a trecut la activitate de agitație înainte de ziua de 4 decembrie — ziua în care se va desfășura al II-lea tur pentru alegerile din APG. S-a grăbit să o susțină și socialiștii — pentru că se știe foarte bine că Igor Dodon cu Irina Vlah sunt, deocamdată, frați pe vecie.

 

Nu-nu, nu vă faceți iluzii, mul stimați cititori, însuși Igor Dodon nu a plecat în Găgăuzia. Acum, el este o persoană mult prea importantă pentru asemenea lucruri, or, așa cum se spune în popor — «mare brînză». El a trimis-o la sud pe tovarășul său în procesul de «alegere» a lui Timofti în calitate de președinte — președintele interimar al PSRM Zinaida Greceanîi. Așa cum spune proverbul popular mediteranian: «deșteptul nu va merge personal în munți, deșteptul va trimite un hobbit».

 

Însă, voaiajul Zinaidei Greceanîi la Ceadîr-Lunga a suportat eșec. Peste 20 de minute de agitație, orășenii veniți la întrevedere au început să se revolte. Pentru că liderii de partid de la Chișinău le indică pentru cine să voteze și împart locuitorii în ai noștri și ai lor.

 

«Aici, în teritoriu, noi ne vom clarifica singuri. Dacă candidații voștri ar fi fost cei mai demni, ei ar fi cîțtigat din primul tur, iar acum nu ați fi fost nevoiți să-i trageți de urechi», a remarcat pe bună dreptate unul dintre localnici.

 

Într-adevăr, primul tur de scrutin a fost un adevărat eșec pentru Partidului Socialiștilor — considerat favoritul cursei. Din cei 21 de candidați ai PSRM doar doi au fost aleși în primul tur și doar șase au trecut în turul doi.


Făcînd totalurile turneului de agitație ale celor două dame, răspunsul din partea locuitorilor autonomiei pentru ele a răsunat cam așa: nu ne spuneți ce trebuie să facem și noi nu vă vom spune unde trebuie să mergeți.
 
Dmitri Crîmov
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад