DataLife Engine > Версия для печати > Adevăruri simple
DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Adevăruri simple

Adevăruri simple


1-01-2017, 09:02. Разместил: redactor
În preajma unui an nou, fiecare om face niște bilanțuri, analizează, se cufundă în amintiri. Vasili Dîcov, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, comunist cu o vechime de 72 de ani, are multe amintiri. Și el le împărtășește cu dărnicie, împărtășindu-și la fel de darnic și bogata sa experiență de viață, inclusiv cea de aflare în rîndurile partidului.
 
Împreună cu țara — și la necazuri, și la bucurii
 
El a păstrat foarte bine în memoria sa anii de război, pierderea tovarășilor de luptă, dar și marile victorii obținute împreună cu ei pe cîmpul de luptă. El ține minte cum s-a construit marea țară cu numele Uniunea Sovietică. El cu amărăciune își amintește cum «noii democrați» au călcat în picioare măreția acestei țări. Odată cu perindarea timpului, în lume s-au schimbat multe. Dar el, veteranul, a continuat să treacă prin timp cu aceeași neschimbată încredere în cauza comunismului.
 
Vasili Dîcov s-a născut la 25 august 1925 în satul Razdolinoe din regiunea Penza. Copilăria lui nu poate fi numită lipsită de griji. Mama i-a decedat pe cînd avea doar doi ani, așa că nu ține minte mîngîierile materne. Mamă și tată pentru dînsul și pentru sora lui au devenit bunicii. Vremurile de atunci erau destul de grele, însă copiii, datorită bunicilor, totuna au avut parte de multe lucruri minunate.
 
Cînd Vasili a ajuns la vîrsta de adolescent, familia lor a plecat să lucreze în Tadjikistan. Astăzi, aceasta se numește migrație de muncă. Dar astăzi oamenii pleacă, pentru că acasă nu-și găsesc un loc de lucru, pe cînd atunci, în anii de construire a socialismului, mîinile muncitoare erau căutate și solicitate pretutindeni.
 
După clasa a 6-ea, Vasili devine ucenic de strungar și, într-un timp scurt, însușește la perfecție această meserie. După aceea a început războiul. El a fost înrolat în armată în ianuarie 1943, cînd încă nici nu împlinise 18 ani. Dar războiul nu se uita în pașaport, așa că tînărul a plecat să-și apere țara.
 
În toamna anului 1944, Vasili Dîcov a devenit candidat în membri ai Partidului Comunist unional al bolșevicilor. Decizia de a intra în rîndurile lui a luat-o în mod chibzuit și echilibrat. Evenimentul a avut loc în Bielorusia, lîngă orașul Sluțk. Anume de atunci el se consideră pe sine comunist, deși carnetul de partid i-a fost înmînat abia la 2 mai 1945.
 
— Tineretul de atunci manifesta un înalt sentiment de patriotism, își amintește Vasili Grigorievici. Fraza «Dacă voi muri, să mă considerați comunist» nu a fost născocită de regizorii de filme. Așa a fost cu adevărat, deși proaspăt-apăruții istorici încearcă să conteste acest adevăr. Dar eu sunt martor al acelor evenimente și pot să vă aduc multe exemple de eroism al ostașilor sovietici.
 
După război, Vasili Dîcov a fost trimis la cursuri de comandanți inferiori. Pe atunci, încă nu împlinise 20 de ani. În rîndurile armatei s-a aflat mai mult de șapte ani. El își amintește că, în anii de război, pentru soldați nu existau zile de sărbătoare. Existau pur și simplu zile calendaristice marcate de victorii sau înfrîngeri. Sărbătorile, inclusiv cea de Anul Nou, au apărut abia după Ziua Victoriei.
 
La momentul demobilizării sale, rudele lui Vasili se mutase cu traiul în Ucraina, în orașul Priluki.
 
La Priluki, Vasili Dîcov a terminat clasa a 7-ea, după aceea a intrat la tehnicumul de cultură fizică din Moldova. În anii de studii în acest tehnicum, a fost secretar al organizației de partid de aici. După absolvirea lui, a lucrat mai întîi în școală, apoi i-a fost încredințată conducerea comitetului raional de cultură fizică din raionul Lenin al orașului Chișinău.
 
Pe atunci, sportului i se acorda mare atenție. Se organizau spartachiade internaționale, competiții republicane și orășenești. Nici în școli cultura fizică nu era neglijată. În acest context, să ne amintim că în acei ani competiții la diferite probe de sport se organizau și între școli, iar elevii se mîndreau cu victoriile obținute de ei în cadrul acestor competiții.
 
În anul 1961, Vasili Dîcov a absolvit fără frecvență facultatea de educație fizică a Universității de Stat din Chișinău. De această instituție îl leagă mulți ani. El a lucrat aici, la catedra Educație Fizică, pînă în 1987. După care s-a mutat cu serviciul la Institutul Politehnic, unde a lucrat pînă în anul 2010. Adică, pînă la vîrsta de 85 de ani! Și ar mai fi lucrat, dacă nu ar fi avut de suferit o traumă.
 
Noi știm a învinge
 
Cu o deosebită amărăciune își amintește Vasili Dîcov perioada în care în Moldova a început persecutarea comuniștilor și cînd însuși partidul a fost interzis. Cel mai dureros a fost faptul că respectiva interdicție a venit de la foști nomenclaturiști de partid, care foarte repede s-au reacomodat la noile condiții de viață, găsindu-și locuri călduțe în structurile puterii.
 
În perioada cînd Partidul Comunist, de fapt, nu exista, Vasili Dîcov continua să se considere pe sine comunist. Pentru el, asta e o stare a sufletului și a conștiinței. Și nimeni nu i-o poate nici lua, nici interzice.
 
Comunistul își amintește și perioada de restabilire a partidului. Pe atunci, comitetul raional Buiucani al partidului se afla sub scara Muzeului Ținutului Natal. Își amintește cum comuniștii și-au mobilizat toate forțele pentru a accede în Parlament. Nu le-a reușit dintr-o dată. Dar, pînă la urmă, totuși, le-a reușit! Înseamnă că noi putem munci, noi putem învinge! Veteranul este convins de faptul că răsunătoarea victorie a PCRM la alegerile din 2001 este o realizare a fiecărui membru al partidului.
 
Lucrurile se vor aranja
 
Vasili Grigorievici va întîmpina noul an în familie, cu fiica Irina, ginerele și doi nepoți, care îl respectă pe bunicul și-i poartă de grijă. În familia lor domnește o atmosferă plină de armonie, iar toate celelalte lucruri se vor aranja.
 
Veteranul comunist transmite tuturor comuniștilor felicitări cu prilejul Anului Nou.
 
— Vreau să le doresc tovarășilor mei să rămînă devotați cauzei partidului și ideilor comuniste. Să respecte Statutul PCRM, în care sunt adevăruri simple și importante.
 
Întotdeauna să fie activi și să obțină victorie la alegerile parlamentare. Iar în plan personal, le doresc sănătate, optimism, răbdare și bunăstare în familie. La anul și la mulți ani!
 
Natalia Ustiugova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад