Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/classes/templates.class.php on line 209 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/modules/sitelogin.php on line 109  DataLife Engine > Версия для печати > De ce stăm tot mai rău cu plățile?
DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > De ce stăm tot mai rău cu plățile?

De ce stăm tot mai rău cu plățile?


11-02-2017, 11:18. Разместил: redactor

Nebănuite sunt căile de integrare europeană! În loc de a avea bunăstarea promisă, poporul Moldovei tot mai mult se îngloadă în datorii. Poporului i se spune că în Moldova a apărut stabilitatea, că economia funcționează, că salariile sunt majorate. Pe cînd oamenii simt pe propria piele doar o permanentă înrăutățire a vieții lor.

 

Că cetățenii noștri cu fiecare an o duc tot mai rău și mai rău o demonstrează și faptul că, anual, crește cu 7 la sută numărul datornicilor care nu sunt în stare să achite facturile pentru serviciile ce li se prestează, inclusiv cele comunale. O stabilitate de neinvidiat. Cît privește achitarea plăților pentru energia electrică, celor datornici ea pur și simplu le este deconectată, chiar dacă astăzi lumina electrică nu este pentru om un lux. De aceea, pentru a te putea folosi din nou de acest bun al civilizației, trebuie să plătești pentru el.


Cea mai mare parte a datornicilor — ea alcătuiește circa 70 la sută din numărul lor total — sunt oameni care, din careva motive, n-au achitat apa și energia termică consumate. De fapt, din care anume cauze n-au făcut-o, este clar și fără comentarii. Încălzirea apartamentelor este din cale afară de scumpă. Și ea, să zicem așa, nu-i atît de caldă în toate apartamentele. În orașe, inclusiv la Chișinău, sunt case în care temperatura ajunge doar la14-15 grade, pe cînd facturile nu țin cont de asta.


În cea mai de neinvidiat situație se află pensionarii moldoveni, deoarece mărimea pensiilor acestora nici nu acoperă suma plăților comunale. Ei fac parte din categoria cetățenilor care mai mult decît alții se supun legii, așa încît, ca să nu rămînă fără acoperiș deasupra capului, sunt gata chiar să stea mai mult flămînzi decît sătui, în schimb, să achite nemiloasele facturi. Dar și așa nu le pot face față. Nu e cu mult mai bună nici situația tinerelor familii cu copii mici.


Printre cei datornici sunt și familii cu venit mediu. Dar dacă acești oameni nu reușesc să achite facturile pentru servicii, înseamnă că au avut niște cheltuieli suplimentare, să zicem, a fost nevoie să cumpere medicamente pentru unul din membrii familiei căzut la pat de boală sau altceva… Cît privește capitala țării, o datorie, chiar dacă e și una mică, pentru energia termică o are fiecare al doilea consumator. Suma totală a datoriei chișinăuienilor față de întreprinderea «Termoelectrica» este de circa un miliard de lei.


E considerabilă și datoria consumatorilor moldoveni pentru apă și canalizare — circa 285 milioane de lei. Deoarece, la fel cum și căldura, din punct de vedere tehnic e cam complicat să-l deconectezi pe consumator de la rețeaua de alimentare cu apă, el, consumatorul, plătește pentru acest serviciu în ultimul rînd. Acumulează datorii și agenții economici.


Ca să poată achita datoriile pentru serviciile comunale, unii cetățeni sunt nevoiți să ia credite de la bănci. Dar, după ce achită datoriile pentru serviciile comunale, au alte probleme — de data asta, cu achitarea creditului. Lanțul continuă. Oamenii iau credite noi, ca să le poată achita pe cele vechi. Finalul unor asemenea acțiuni nu-i deloc greu să-l presupui: faliment și confiscarea averii.


Un însemn al timpului pe care-l trăim e că numărul datornicilor din Moldova fiind în creștere, crește și numărul așa-numitelor agenții de colectare, acestea asumîndu-și misiunea de intermediari între datornici și creditori. Firește, pentru o anumită plată, aceasta, de regulă, constituind 10 la sută din suma datoriei. În linii mari, respectivele firme, care prezintă un nou gen de business, dublează activitatea executorilor judecătorești de stat. Dar în acest context trezește îngrijorare altceva — în Moldova nu există o bază legislativă pentru o interacțiune civilizată a datornicilor și a colectatorilor.


Experții în domeniul «scoaterii datoriilor» afirmă cum că oamenii au litigii de datorie doar pentru că nu-și administrează bugetul în mod rațional și corect. Ușor de spus! Dar cum să-ți planifici rațional bugetul în cazul în care prețurile și tarifele sunt în permanență majorate, pe cînd veniturile cetățenilor continuă să rămînă la același nivel la care au fost și ieri, și alaltăieri?


De exemplu, în comparație cu luna ianuarie anul trecut, prețurile la produsele alimentare au crescut cu circa 16%, iar doar într-o singură lună — din decembrie anul trecut — cu 2%. Și este vorba de prețuri la produsele alimentare necesare. Bunăoară, la zahăr, prețul a crescut cu 10%. În comparație cu anul trecut, cu 16% au crescut prețurile la ouă. Se scumpesc mereu legumele, fructele, orezul, lactatele, carnea, peștele. Chiar dacă iarna poți să nu mănînci vinete, și ele s-au scumpit cu 50%.


Astfel, omul ajunge că este nevoit să aleagă: ori să achite facturile pentru servicii comunale, ori să-și hrănească familia și să rămînă datornic. Și dacă ajunge să fie datornic, mai devreme sau mai tîrziu, la ușa lui bate un ins voinic, care face pentru sine bani «scoțînd datorii» din oameni…
 
Natalia Lujina
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад