Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/classes/templates.class.php on line 209 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/modules/sitelogin.php on line 109  DataLife Engine > Версия для печати > Filip le-a spălat ochii ecologiștilor
DataLife Engine > Tema zilei / problema > Filip le-a spălat ochii ecologiștilor

Filip le-a spălat ochii ecologiștilor


16-02-2017, 15:39. Разместил: redactor

Ecologiștii explică, deja, pe degete politicienilor despre pericolul real de distrugere a rîului Nistru, aduc dovezile unei catastrofe care este din ce în ce mai aproape și schimbărilor ecosistemului bazinului rîului Nistru, însă, nu pot ajunge la rațiunea lor. Discuțiile pe marginea problemei referitoare la construcția a șase hidrocentrale electrice ucrainene pe Nistru, în cadrul vizitei recente a lui Pavel Filip în țara vecină, s-au transformat într-un marasm verbal.


«Scurtarea» Nistrului va avea loc


În general, se creează impresia că problema Nistrului a fost inclusă pe ordinea de zi a întrevederii celor doi prim-miniștri doar pentru a spăla ochii ecologiștilor. Chipurile, vedeți, noi discutăm despre asta… La drept vorbind, vizitele premierului nostru peste hotare sunt, întotdeauna, pline de optimism. Se creează impresia că el se bucură chiar și de faptul că funcționarii de rang înalt din diferite state binevoiesc să comunice cu el.


Este oarecum vagă și poziția ministrului Mediului din Republica Moldova, Valeriu Munteanu, care a recunoscut cu tristețe că Ucraina nu a renunțat la ideea de a construi cele șase hidrocentrale electrice, totodată, Moldova a făcut un mare pas înainte în vederea soluționării acestei probleme. Unde, spre catastrofa ecologică? El a numit vizita premierului drept începutul unui dialog bilateral, iar pînă acum, chipurile, noi am avut un monolog, am vorbit noi cu noi.


În cazul dat, Ucraina știe foarte bine ce se poate întîmpla în Moldova în cazul unei asemenea construcții. Ecologiștii ucraineni care pledează pentru păstrarea rîului Nistru, deja, l-au plictisit pe prim-ministrul Ucrainei — Vladimir Groisman. El, la rîndul său, a lăsat să se înțeleagă că securitatea energetică a țării este mult mai importantă, de aceea, hidrocentralele pe Nistru vor fi construite. După realizarea proiectului, care inițial a fost numit «Scurtarea Nistrului», capacitatea totală a celor șase hidrocentrale electrice trebuie să fie 300 MW. Asta este deja ceva.


Fără apă vor rămîne toți


Pentru a calma salvatorii Nistrului, atît pe cei din țară cît și pe cei din afară, Vladimir Groisman a explicat că lucrările de construcție vor fi însoțite de consultări permanente cu Moldova, iar toate acțiunile de oprire a Nistrului «vor corespunde standardelor ecologice internaționale». Ce fel de standarde ecologice și legislații europene pot exista dacă Nistrul va fi oprit? Adică, cu timpul, rîul nu va mai curge în Marea Neagră, ceea ce, de asemenea, va genera un șir de urmări negative, ci, pur și simplu, la o anumită etapă va înceta să mai existe, se va transforma într-un rîuleț în secare. Această problemă poate fi examinată doar unilateral: pentru a salva Nistrul, și totodată, pentru a ne salva pe noi toți, este necesar să uităm despre această construcție și să căutăm alte variante pentru consolidarea securității energetice a Ucrainei. Dar, cum se spune, nu noi decidem.

 

Părți a unei mari nenorociri


Deja de pe acum, stația de acumulare, funcționarea incorectă a hidrocentralei electrice Novodnestrovsk, precum și extragerea ilegală a nisipului și pietrișului în cursul de mijloc al rîului, provoacă daune ireparabile acestui rîu de importanță strategică. Dar, acesta este doar un aspect al problemei — construcția a încă șase hidrocentrale, cu edificarea barajelor suplimentare, nu doar că vor distruge Nistrul, ceea ce deja este o crimă, fără apă potabilă vor rămîne un șir de localități din Moldova, inclusiv, Chișinău, Tiraspol, Bălți, Bender. De altfel, vor avea de suferit și localitățile din Ucraina, pînă la Odessa.


Conștientizînd importanța problemei, ecologiștii nu cedează. În a doua decadă a lunii ianuarie, peste 50 de organizații neguvernamentale din Ucraina și Moldova s-au adresat Uniunii Europene în legătură cu existența pericolului real care planează asupra rîului Nistru în legătură cu intenția autorităților ucrainene de a construi alte șase hidrocentrale noi pe Nistru. Adresarea cu pricina a fost expediată, inclusiv, guvernelor Moldovei și Ucrainei dar și altor 17 organizații neguvernamentale internaționale. De aceea premierii au și fost nevoiți, cel puțin, să menționeze acest subiect în discuția lor.
 
Ana Vetrova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад