DataLife Engine > Tema zilei / scandal > Monumentele nu-și schimbă adresa!

Monumentele nu-și schimbă adresa!


4-03-2017, 10:46. Разместил: redactor

De acum de mai mulți ani, Monumentul Eroilor-comsomoliști le deranjează pe autoritățile liberale. S-au făcut încercări de a dărîma acest monument încă la începutul independenței nechibzuite a Moldovei, în cadrul acțiunilor întreprinse în scopul «luptei împotriva moștenirii sovietice». În toți anii ce s-au scurs de atunci, vandalii în repetate rînduri l-au pîngărit cu svastica fascistă, încercînd să defăimeze trecutul sovietic.


Dar noroiul nu se lipește de asemenea monumente. Comso­moliștii zilelor de astăzi, păstrînd cu fidelitate memoria eroicilor predecesori, de fiecare dată restabileau măreția și curățenia acestui monument istoric, și acum fiind gata să se ridice în apărarea lui.

 

Simbol al bărbăției celor tineri


În timpul guvernării PCRM, față de monumentele ce reflectă istoria poporului sovietic s-a manifestat o atitudine deosebită, nimeni nu îndrăznea să pună la îndoială însuși dreptul lor la existență.


Dar de acum în februarie 2010, Consiliul Municipal Chișinău, prin majoritatea sa liberal-democrată, a decis să dărîme Monumentul Eroilor-comsomoliști. Ce-i drept, la cîteva luni după asta, Curtea de Apel a anulat respectiva decizie a autorităților.


Lupta pentru existența monumentului continuă pînă astăzi. La ședința din 19 decembrie 2016 a Consiliului Municipal, majoritatea liberală a luat decizia de«a muta» Monumentul Eroilor-comsomoliști. În ultima zi din luna februarie curent, pe parcursul ședinței Consiliului Municipal, consilierul din partea Partidului Comuniștilor, Natalia Vîsotina, a lansat o inițiativă care mai degrabă a răsunat ca un îndemn — de a lăsa monumentul la locul lui. Majoritatea consilierilor municipali au votat contra includerii pe agendă a acestei inițiative.


Vom aminti că Monumentul Eroilor-comsomoliști a fost ridicat în centrul Chișinăului pe 27 iunie 1959, ca simbol al bărbăției tinerilor patrioți care în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei și-au jertfit viața pentru eliberarea Moldovei de sub ocupația româno-fascistă. Printre altele, el a fost construit la inițiativa și pe mijloacele tineretului din republică și în toate vremurile aduna în jurul său tineretul progresist, cu spirit patriotic. În fiecare an, la monument se adună și acum tineri ca să aprindă aici 1418 lumînări — cîte o lumînare în memoria fiecărei zile de război.

 

Moștenire națională


Autori ai monumentului consacrat eroilor-comsomoliști sunt sculptorul Lazăr Dubinovschi și arhitectul Fiodor Naumov, care în anii 1951-1958 a deținut funcția de arhitect principal al Chișinăului.


Sculptorul moldovean Lazăr Dubinovschi, născut nu departe de Fălești, în satul Albineț, este supranumit Leonardo da Vinci al Moldovei. Datorită talentului său, în capitală a apărut Teatrul de Operă, Aleea Clasicilor și primele exponate în bronz pe această alee — busturile lui Gheorghe Asachi, Constantin Negruzzi, Vasile Alexandri, Mihai Eminescu. Cu o deosebită inspirație maestrul a creat monumentul lui Grigori Cotovschi. Ulterior, această operă de artă a fost recunoscută ca unul din cele mai reușite monumente ecvestre din Europa. Lazăr Dubinovschi a creat aproape toate monumentele cunoscute din Chișinău — monumente de care Moldova s-a mîndrit și continuă să se mîndrească.


Toate sculpturile lui Lazăr Dubinovschi consacrate perioadei de război și perioadei construirii socialismului sunt profund patriotice. Inspirația sa, viziunea asupra viitoarelor chipuri el a găsit-o în amintirile imprimate în memorie pe cîmpurile de luptă ale războiului, unde a nimerit chiar în primele zile de la începerea acestuia. A revenit acasă după ce a fost rănit grav în luptele de apărare a Stalingradului, în 1943.

 

Sculpturile lui, executate din diferite materiale, pe bună dreptate sunt considerate o moștenire națională, însă unii dintre urmașii lui s-au dovedit a nu-i prea fi recunoscători pentru avuția ce le-a lăsat-o. Lucrarea lui monumentală, — monumentul lui Lenin executat din granit, — a fost mutat la Moldexpo. Dar monumentele nu-și schimbă adresa. Majoritatea locuitorilor Moldovei pînă acum țin minte cu cîtă măreție se înălța el în centrul orașului, acolo, unde, posibil, se va întoarce cîndva. Mulți țin minte și compoziția sculpturală a lui Marx și Engels stînd pe o bancă. Era amplasată în fața edificiului actualului Parlament. La începutul anilor 90, s-a pierdut nu se știe pe unde. Acest monument executat din bronz prin ștemuire ori că a fost dus să se prăfuiască în garajul Parlamentului, ori că imediat a fost trimis la retopire. Așa sau altfel, el nu mai există — noi nu am fost în stare să-l păstrăm, și pentru asta purtăm răspundere și în fața creatorului, și în fața istoriei, și în fața viitoarelor generații.


Încotro au de gînd să ducă Monumentul Eroilor-comcomoliști, consilierii municipali liberali nu concretizează, deși, de fapt, acest obiect arhitectural este inclus în Registrul monumentelor de importanță națională.


Din anul 2010, strada pe care se înalță Monumentul Eroilor-comsomoliști poartă numele lui Grigore Vieru. Autoritățile municipale argumentează demontarea lui prin faptul că pe acest loc trebuie să se înalțe un alt monument consacrat renumitului poet moldovean. Dar aceasta, de fapt, e mai degrabă o încercare a puterii liberale de a pune față în față interesele unor oameni cu viziuni politice diferite, de a dezbina societatea.

 

Comentariu exclusiv


Natalia Vîsotinaconsilier în Consiliul Municipal din partea PCRM:

 

— Eu am pregătit un proiect de modificare a deciziei Consiliului Municipal din 19 decembrie 2016, la care a fost aprobat Registrul monumentelor de importanță locală. În respectivul registru este inclus și Monumentul Eroilor-comsomoliști. Majoritatea liberală a hotărît mutarea monumentului de pe bulevardul Grigore Vieru, pentru ca în locul lui să fie instalat bustul poetului moldovean. Cînd această chestiune a fost abordată în cadrul Consiliului Municipal din legislatura precedentă, noi ne-am pronunțat categoric contra. Bulevardul Tineretului, — actualmente, bulevardul Grigore Vieru –, este foarte întins. În spațiul lui poate fi găsit un loc demn și pentru bustul poetului care a adus o mare contribuție la dezvoltarea literaturii poporului nostru.


În proiectul prezentat, eu i-am amintit majorității liberale despre decizia Parlamentului, care a fost ignorată. Respectiva decizie a fost luată la 22 iunie 1993 și în ea este indicat faptul că Monumentul Eroilor-comsomoliști este monument de importanță națională. De aceea, la ședința care s-a ținut la 28 februarie curent, i-am rugat pe consilierii municipali să susțină inițiativa mea privind excluderea punctului 5 din decizia cu privire la mutarea în alt loc a respectivului monument. Monumentul Eroilor-comsomoliști trebuie să rămînă la locul său istoric — pe bulevardul care un timp în urmă s-a numit Bulevardul Tineretului.


La momentul de față, majoritatea consilierilor și-a dat votul pentru ca respectiva chestiune să fie inclusă pe agendă. Dar nu se știe cînd va fi examinată și dacă în general va fi examinată. Explic de ce zic așa. Conform noii Legi a municipiului Chișinău, adoptată de majoritatea parlamentară, ședința Consiliului Municipal trebuie să dureze nu mai mult de o lună. Din ziua deschiderii acestei ședințe, au trecut două săptămîni. Următoarea săptămînă e dinainte de sărbătoare, deci, rămîne doar o singură săptămînă. Chiar dacă în această săptămînă Consiliul Municipal va activa în fiecare zi, nu există nici o siguranță că vom ajunge la examinarea acestei chestiuni, și atunci ea din nou va rămîne să atîrne în aer.


Cînd se va deschide o nouă ședință convocată de primarul general, e foarte probabil că în principala ei agendă chestiunea privind păstrarea Monumentului Eroilor-comsomoliști nu va fi inclusă, liberalii o vor ignora. Și dacă se va întîmpla anume așa, mă voi face luntre și punte ca ea să fie readusă pe ordinea de zi a ședinței.


Aș vrea să menționez că acele probleme pe care le abordează liberalii ei le califică de primă importanță. Iar problemele propuse de fracțiunea noastră, indiferent de importanța lor, sunt ignorate și împinse la sfîrșitul listei, acest lucru făcîndu-se în mod intenționat.


Propunerea privind mutarea monumentul a fost făcută de liberali. Desigur, cu șiretenie și în mod voalat. Ei trebuiau să indice unde va fi mutat, dar n-au spus nimic în privința asta. Examinarea chestiunii privind Registrul monumentelor de importanță locală a fost inițiată și de fosta componență a Consiliului Municipal. Adică, respectiva problemă a fost supusă discuției și liberalii la concret au vociferat opinia că nu au nevoie de acest monument. Drept răspuns, noi le spuneam că el ține de istoria țării noastre, pe care trebuie s-o respectăm, s-o prețuim și s-o transmitem generațiilor următoare.


Intenționăm să-i mobilizăm pe reprezentanții societății, pe oamenii care țin minte faptele pline de bărbăție ale eroilor-comsomoliști și pur și simplu ale foștilor comsomoliști. Am încrederea că rezonanța socială va fi mare, că oamenii vor sprijini inițiativa noastră.
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад