DataLife Engine > oamenii noștri > Cînd se lucrează pentru oameni

Cînd se lucrează pentru oameni


25-12-2015, 14:09. Разместил: redactor

Cînd ţara a fost divizată de conflictul de pe Nistru, s-a împărţit în două şi raionul Dubăsari, aşa încît în Moldova există două centre raionale Dubăsari. Oamenii însă nu-şi pierd speranţa să ajungă la timpul cînd ele se vor uni şi din nou vor deveni un singur raion. Deocamdată înbsă centrul raional Dubăsari se află într-un sat mare şi frumos — Coşniţa. Aici, ultimile alegeri în consiliul local le-a cîştigat tînărul comunist Alexei Gafel.

 

Învăţăm de la tovarăşii mai în vîrstă


Alexei Gafel are 29 de ani. El s-a născut şi a crescut în Coşniţa. A fost martor cum această localitate s-a dezvoltat pe parcursul multor ani. În timpurile guvernării PCRM, în sfera socială a acestei regiuni se investeau mijloace considerabile. Şi asta se făcea întru sprijinirea populaţiei izolate. Doar situaţia era complicată nu doar în aspect material. Oamenii sufereau şi din punct de vedere moral.


Dar, în ultimii şase ani, autorităţile centrale au început să uite de raionul Dubăsari. Iată de ce dezvoltarea lui se află pe seama organelor locale de administrare publică. La drept vorbind, datorită faptului că, din anul 2003, în fruntea raionului se află un reprezentant al PCRM, Grigore Policinschi, aici este păstrată oprdinea. Chiar în pofida faptului că raionul «roşu» irită autorităţile liberal-democrate. Şi primari din partea PCRM la fel sunt destul de mulţi în raion — mai mult de jumătate.


Alexei Gafel a învăţat multe de la Grigore Policinschi şi de la tovarăşii mai în vîrstă. De profesie dumnealui este economist şi, din 2008, activează în consiliul raional în funcţii legate de economie. În rîndurile PCRM a intrat în 2009. Alegerea a făcut-o în mod conştient. Dumnealui spune că a văzut în raion o echipă unită, care într-adevăr vrea să lucreze pentru binele oamenilor. Anume asta i-a trezit dorinţa să facă parte şi el din această echipă.

 

— Oportunitatea de a munci alături de Grigore Policinschi m-a îmbogăţit cu multe cunoştinţe, spune Alexei. El îmi transmite nu numai mie experienţa sa, ci şi tuturor celorlalţi lucrători tineri.

 

Oamenii sunt bogăţia

 

Nu a fost deloc simplu să cîştige ultimile alegeri. Lupta a fost încordată în toate raioanele din Moldova şi raionul Dubăsari nu a fost o excepţie. Aici de asemenea s-au făcut încercări de a cumpăra voturi, de a-i calomnia pe reprezentanţii PCRM. Au fost aplicate multe şi diferite mecanisme de manipulare a opiniei publice. Iniţial, la funcţia de primar al Coşniţei au pretins 11 candidaţi. Dar tînărul comunist a cucerit încrederea oamenilor şi a cîştigat anume el alegerile, chiar dacă asta s-a întîmplat în al doilea tur. Candidatul din partea PCRM le-a promis oamenilor să îmbunătăţească infrastructura localităţilor şi anume cu asta şi-a început activitatea.


În cele două sate ale comunei există un liceu, un gimnaziu, trei grădiniţe de copii, o şcoală de muzică şi două case de cultură. Primul lucru de care s-a apucat noua componenţă a primăriei a fost îmbunătăţirea alimentaţiei copiilor la grădiniţe.


Tînărul conducăcor a luat în primire o gospodărie mare. Din comuna Coşniţa face parte încă un sat — Pohrebea. Dar, după cum afirmă însuşi Alexei, cea mai mare valoare a acestor localităţi sunt oamenii. Ei sunt buni, deschişi, harnici. În cele două sate locuiesc circa 6200 de oameni.


— În comună avem o mulţime de probleme, dar sunt sigur că, împreună cu echipa PCRM, vom depăşi toate dificultăţile, declară Alexei cu o voce plină de încredere. Din cei 15 consilieri locali, 8 sunt comunişti. Asta înseamnă că majoritatea o alcătuim noi. Deci, e mai uşor să rezolvăm multe din problemele existente. În primul rînd, este vorba despre alimentarea cu apă, despre îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi a drumurilor. În faptul că aici au apărut cîndva drumuri bune e meritul PCRM, care întotdeauna a susţinut raionul nostru. Acum suntem preocupaţi de formarea unei întreprinderi comunale care să se ocupe de alimentarea cu apă şi de evacuarea deşeurilor menajere. În plus, este necesar de a îmbunătăţi calitatea a însăşi activităţii primăriei. Toate problemele enumerate nu au atins nivelul critic, deci, ele pot fi rezolvate şi vor fi rezolvate. Datorită faptului că satul mai îndeplineşte şi funcţia de centru raional, la noi au fost create locuri suplimentare de muncă, avem proprităţi în ceea ce priveşte acumularea impozitelor la bugetul local. Dar locurile de muncă ţin mai mult de instituţiile de stat, întreprinderi private avem puţine.


În raionul Dubăsari, Alexei Gafel nu este unicul primar tînăr din partea PCRM. Aici activează şi mulţi alţi comunişti tineri, bine instruiţi, cu spirit de iniţiativă, altfel spus, băieţi de treabă şi comunişti de nădejde. Ei duc pînă la capăt tot de ceea ce se apucă. Iar dacă se ciocnesc de dificultăţi, în ajutor totdeauna le vin tovarăşii mai în vîrstă.

 

Natalia Ustiugova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад