Analizăm greşelile comise, ne îmbunătăţim munca
18-12-2015, 15:25. Разместил: redactor
În ziua de 12 noiembrie, la Criuleni a avut loc cea de a XIII-ea Conferinţă raională de partid, care şi-a desfăşurat lucrările în sala de festivităţi a Casei de creaţie a copiilor. Pe pereţii localului atîrnau desene ale copiilor în care ei au reflectat frumosul viitor pe care şi-l doresc. În toţi anii de cînd există, PCRM activează în scopul ca acest viitor să fie anume aşa.
Rîndurile noastre s-au înmulţit
La Conferinţa de dare de seamă au fost delegaţi 75 de comunişti, dintre care, din motive întemeiatre, nu s-a prezentat doar unul. Printre cei invitaţi s-au aflat consilieri săteşti şi raionali, secretari ai organizaţiilor primare de partid. Sala a fost plină şi, ceea ce este foarte important pentru asemenea foruri, activă. La lucrările Conferinţei au participat Galina Balmoş, membru al Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM, deputat în Parlament, şi Alexandr Banicov, deputat în Parlament. Prezidiul de lucru a fost constituit din 5 oameni. Din cele 40 de organizaţii primare ale raionului fac parte 382 de comunişti.
Un caracter emotiv şi o atmosferă pozitivă i-au imprimat Conferinţei ceremonia solemnă de înmînare a carnetelor de membru de partid. Intrarea în rîndurile partidului este un pas responsabil pentru fiecare. De data aceasta, ele au fost completate de Arcadie Mardari, Svetlana Golovei, Ionel Lupcaşu, Constantin Platniuc, Raisa Chetruşca, Vasile Cerlat, Ion Bivol. În perioada de dare de seamă, organizaţia raională de partid s-a mărit cu 40 de comunişti, comitetul raional a ţinut 9 plenare ale CR Criuleni al PCRM şi 24 de şedinţe ale biroului comitetului raional, în cadrul cărora au fost examinate 49 de chestiuni.
Totaluri şi concluzii
În raportul său, prim-secretarul comitetului raional, Dmitri Goncearenco, a făcut o dare de seamă completă a activităţii organizaţiei de partid, a povestit despre autoritatea în societate a PCRM, despre situaţia politică din Moldova.
«Conferinţa noastră raională de dare de seamă şi alegeri, cea de a XIII-ea, are loc într-o situaţie extrem de complicată din punct de vedere economic, social şi politic. În ţară nu avem un guvern legitim stabil, la fel nici preşedinte», a constatat primul secretar.
Dmitri Goncearenco a făcut o analiză detaliată a totalurilor ultimilor alegeri. La întîlnirile cu alegătorii s-a vorbit despre faptul ce se poate face ca situaţia din republică să fie redresată, ca să fie rezolvate problemele economice şi sociale, care au apărut ca rezultat al guvernării ţării de către actuala coaliţie, subliniind că în timpul acestor întîlniri comuniştii nu au promis oamenilor ceva ce nu ar putea fi realizat. Ca rezultat, în raion pentru partidul nostru şi-au dat voturile 7585 de alegători, sau 21,7%, ceea ce e cu 4752 voturi mai puţin decît în 2010. Şi asta pentru că o bună parte din ele — 2215 voturi — au fost date partidului-clonă.
— Electoratul care şi-a dat voturile acestui partid-clonă este procomunist, pur şi simplu, oamenii au încurcat lucrurile, ei au fost dezorientaţi. Rezultatele scăzute ale PCRM obţinute la alegeri continuă să fie pînă astăzi subiect de discuţie nu doar în partid, ci şi la toate nivelurule, în întreaga societate moldovenească. Prin ce se explică ele? De ce pînă la începutul campaniei electorale PCRM a avut un rating înalt, iar rezultatele nu l-au îndreptăţit? În primul rînd, am vorbit despre faptul că noi suntem acolo unde sunt interesele Moildovei. Ceea ce înseamnă că republica are interesul său şi pentru UE, şi pentru Uniunea Vamală. Şi nu am reuşit să-i convingem de asta pe oameni. Ei nu ne-au înţelesc corect. În al doilea rînd, din cauza bugetului modest al partidului, reprezentanţii noştri, practic, nu au participat la dezbateri televizate. În al treilea rînd, reacţia la înregistrarea partidului-clonă al lui Ruslan Popa a fost întîrziată şi vina noastră constă în faptul că în sate nu am explicat în modul cuvenit diferenţa dintre aceste partide. În al patrulea rînd, partidul a fost exclus din spaţiul informaţional. În al cincilea — tineretul nostru este educat după tipare romвneşti şi el se închină în faţa Occidentului şi este părtaş al ideii unirii. Noi trebuie să ne recunoaştem greşelile şi să tragem concluziile corespunzătoare. Noi trebuie să fim cinstiţi, autocritici, să păstrăm unitatea partidului şi să ne consolidăm rîndurile.
Poziţia onestă a partidului
Galina Balmoş, membru al Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM, deputat în Parlament, a apreciat pozitiv lucrările Conferinţei şi i-a felicitat pe noii comunişti cu prilejul intrării lor în rînduriule partidului. Ea a subliniat faptul că la apropiatul congres, al VIII-lea, al PCRM trebuie să fie aleşi cei mai demni comunişti, doar anume ei vor alege viitoarea conducere a partidului.
Deputaţii în Parlament din partea PCRM în mod regulat pleacă în raioane pentru a le explica oamenilor politica partidului, planurile, programele şi poziţia fracţiunii Partidului Comuniştilor în Parlament.
— Astăzi, la fel ca şi în întreaga ţară, în Parlament domneşte haosul. Se duce o luptă internă pentru putere, a menţionat Galina Balmoş în luarea sa de cuvînt. Această luptă nu încetează nici pentru o clipă. Guvernarea care s-a instalat în ţară în 2009 a demonstrat că în Moldova nu au reuşit să schimbe lucrurile în bine nici alianţele, nici coaliţiile. Ele au devenit coaliţii criminale, care au furat resursele statului. Noi, ce aşteptăm? Prima cale, cea mai uşoară, sunt alegerile. Unii dintre membrii partidului nostru declară că, votînd guvernul Gaburici, partidul nostru a comis o greşeală. Aş vrea să explic că, după alegerile parlamentare, cînd la putere au acces 5 partide, nu s-a reuşit crearea unei coaliţii de stînga sau de centru stînga. Şi dacă la începutul lui 2015 nu ar fi fost ales un guvern, ţara din nou ar fi fost pusă în faţa necesităţii unor noi alegeri. Dar anume atunci PCRM a atras atenţia asupra furturilor din Banca de Economii. Anume atunci, din cauza lipsei oricărei puteri, a crescut cursul valutar. În afară de asta, a merge la alegeri cu aceeaşi CEC, cu aceeaşi Curte Constituţională era un lucru pur şi simplu neraţional.
În ceea ce priveşte vectorul extern al ţării, PCRM întotdeauna şi-a expus poziţia în mod deschis şi onest. Republica Moldova nu este gata de a alege un vector anume. O jumătate din populaţia Moldovei simpatizează varianta Uniunii Vamale, alta — cea a UE. În această situaţie e foarte periculos de a diviza poporul în funcţie de vector, el şi fără asta este dezbinat. Poporul trebuie nu divizat, ci unit.
A doua variantă a dezvoltării actualelor evenimente este crearea unei coaliţii largi, crearea unui guvern de tehnocraţi, profesioniţşti, oameni cu reputaţie nepătată, care nu depind de nici un partid. Şi ca acest guvern să activeze întru binele tuturor oamenilor. Dar această variantă «fără de partid» nu este acceptată de toate partidele. Următoarea variantă ar fi putut fi crearea unei mişcări de centru stînga. Dar nici aceasta nu a fost acceptată.
— În ultimii ani, PCRM a activat în condiţiile unei presiuni serioase, deoarece absolut toate partidele luptă împotriva comuniştilor şi tot ceea ce întreprind ele are scopul de a-i denigra, a subliniat Galina Balmoş. Nu există nici un partid care ar fi declarat că las’ comuniştii să trăiască, să prospere şi să activeze şi ei. Toate forţele sunt contra noastră. Şi dacă noi ne-am simţit confortabil la flancul stîng, acum acolo sunt cîteva partide, sunt şi din cele ce au acces în Parlament. Şi toate aceste partide sunt conduse de transfugii din partidul nostru. Pînă nu demult, cei mai înverşunaţi duşmani ai noştri erau liberalii şi liberal-democraţii, iar acum cei mai înverşunaţi adversari ai noştri sunt foşti comunişti, care au uitat de unde au pornit şi unde au fost crescuţi. Înseşi alegerile s-au transformat într-un business murdar. Se vînd şi se cumpără nu numai voturile, se vînd şi sufletele şi conştiinţa oamenilor.
Despre folosul informaţiei
La Conferinţa de partid ce s-a ţinut la Criuleni s-a vorbit şi despre faptul că nu toţi comuniştii citesc presa de partid. La drept vorbind, acest lucru a devenit clar şi din unele întrebări puse în cadrul conferinţei. Un om care citeşte presa de partid nu ar fi întrebat ce face în Parlament fracţiunea noastră, deoarece din presă el ştie că, pînă în prezent, deputaţii comunişti au înregistrat în organul legislativ 54 iniţiative de orientare socială, dintre care 18 au fost acceptate. În particular, una dintre ele este recentă: îngheţarea pentru trei ani a costului poliţei de asigurări în medicină. A-ţi apăra poziţia, a promova iniţiative sociale avînd în Parlament doar 21 de mandate este destul de complicat, dar comuniştilor le reuşeşte doar pentru că deputaţii din partea PCRM sunt competenţi în toate chestiunile luate în dezbatere, ceea ce nu poate să nu trezească respect chiar şi printre oponenţi.
Pentru a afla o informaţie deplină referitor la activitatea Partidului Comuniştilor şi a afla aprecierea obiectivă a evenimentelor ce au loc în ţară, trebuie să fie citit cu atenţie ziarul «Comunistul», ci să nu se dea crezare născocelilor din mulţimea de emisiuni televizate.
Conferinţa de partid a ales comitetul raional cu o componenţă de 25 de oameni, a delegat la Congresul VIII al PCRM 8 comunişti. În mod unanim, la funcţia de prim-secretar a fost reales Dmitri Goncearenco. Secretar pentru munca organizatorică a devenit Valeriu Burca, secretar pentru ideologie — Vitalie Verebceanu.
Natalia Lujina
Вернуться назад