DataLife Engine > Tema zilei / actual > Saltul de purice

Saltul de purice


2-06-2017, 11:08. Разместил: redactor
 
Un exemplu elocvent în acest sens este declararea «persona non grata» a cinci diplomați ruși de către Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei.

Tot ce a fost întreprins, în consecință, de către părțile implicate în conflict; tot ce s-a spus și s-a prognozat mai tîrziu de către comentatori și observatori — toate acestea dispun de o logică post-factum. Din moment ce impulsul primar, să zicem așa, este lipsit de motive clare.

Ce avem la suprafață?

Pe 29 mai, MAEIE al Moldovei a trimis ambasadorului Rusiei o notă prin care expulzează din țară cinci diplomați ruși. Reprezentanții puterii executive moldovenești comunică în legătură cu acest fapt că motivele pentru expulzare sînt serioase și reies din informațiile oferite de serviciile speciale.

În scurt timp, a urmat un răspuns din partea viceministrului rus de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, care a calificat acțiunile Moldovei drept «provocare agresivă», el a mai declarat că «desigur, va urma o acțiune de răspuns, care va fi destul de aspru. Cît despre forma și parametrii acestui răspuns, urmează să ne mai gîndim». (În rusă, acest lucru ar putea suna aproximativ cam așa: «noi, cei din Ministerul de Externe al Rusiei sîntem în șoc, moldovenii au înnebunit, sau ce?»).

Pe 31mai, consilierului Ambasadei Moldovei în Rusia i-a fost înmînată o notă în care se indica că în replica expulzării celor cinci diplomați ruși, alți cinci colaboratori ai misiunii diplomatice moldovenești din Moscova sînt declarați «persona non grata» și ei trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse în termen de trei zile.

De asemenea, partea rusă, și-a «exprimat speranța că Chișinăul conștientizează contraproductivitatea acțiunilor sale neprietenești în raport cu Federația Rusă și caracterul distructiv al pasului întreprins de partea moldovenească, care vine în contradicție cu principiile parteneriatului și încrederii reciproce». (Adecvat dar nu sever. Dar mai așteptăm...)

Reacția

Mult mai curioasă, în situația creată, a fost reacția așa numitului președinte pro-rus al Moldovei, Igor Dodon. În seara zilei de 29 mai, el își exprimă indignarea în legătură cu acțiunile Guvernului pe pagina sa din rețelele de socializare, iar cu o declarație oficială iese în fața publicului abia în ziua următoare.

În cadrul conferinței de presă, organizată pe 30 mai, Dodon critică guvernarea (din care face parte și el, chiar dacă are statut de președinte neconstituțional), de asemenea, critică Partidul Democrat și curatorii săi din occident. Spune că «băieții se joacă cu focul» și că «au mers în va bank», organizînd provocarea corespunzătoare doar pentru că «crește ratingul președintelui, încrederea în instituția prezidențială a crescut de zeci de ori».

În continuare, Dodon a declarat că va convoca Consiliul de Securitate atunci cînd va reveni din Sankt-Petersburg, unde, în perioada 1 — 3 iunie avea de gînd să participe la forumul economic, iar la întoarcere va solicita cu toată severitatea răspunsuri din partea șefului Serviciului de Informații și Securitate și ministrului Afacerilor Externe, care, prin acțiunile lor, au pus în pericol securitatea Republicii Moldova.

Din toate partidele de importanță din Moldova, doar Partidul Comuniștilor a lansat o declarație oficială prin care și-a exprimat protestul categoric în legătură cu acțiunile provocatoare și neprietenești în raport cu colaboratorii reprezentanței diplomatice a Federației Ruse la Chișinău.

Partidul Democrat nu a scos niciun sunet. Liderul socialiștilor, Zinaida Greceanîi a condamnat acțiunile autorităților, însă, a folosit doar expresii de serviciu. Unde mai pui că a făcut acest lucru răspunzînd la întrebările unei agenții de presă ruse.

Comentariu

Cum nu ar fi percepută situația creată în jurul expulzării diplomaților ruși, puțini comentatori nu au rămas confuzi de acțiunile, nu de cuvintele, lui Dodon.

Ținînd cont că el a recunoscut caracterul fără precedent al acțiunilor întreprinse de regimul moldovenesc în raport cu Rusia, caracterul provocator al acestor acțiuni și amenințarea la securitatea națională a Moldovei pe care o implică, de ce convocarea Consiliului de Securitate a fost amînată de el tocmai cu o săptămînă?

Și ce va obține Dodon, peste atîta vreme, din rapoartele șefilor de la SIS și MAEIE? Vor fi oare întorși diplomații ruși? Guvernul Moldovei va cere scuzele de rigoare Federației Ruse? Ce va fi în continuare? Decît escaladarea tensiunii în societatea moldovenească — extinderea procesului de scindare între occidentaliști și adepții Estului.

«Confruntarea internă din Moldova trebuie să se accentueze», aceasta este singura explicație ale întregului lanț al acțiunilor în actuala «partitură de note», în care jucătorii moldoveni folosesc Rusia fără jenă.

Fiecare, pentru propria consolidare a pozițiilor sale. În «colțul albastru» — Plahotniuc și democrații lui, în «colțul roz» — Dodon și socialiștii lui. După votarea comună demascatoare a socialiștilor și democraților pentru aprobarea sistemului electoral mixt, acum, această divizare de vitrină este exact la țanc pentru ei.

Iuri Deatlovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад