DataLife Engine > Tema zilei / Politica > Europarlamentarii atenționează cu privire la pericolul instaurării dictaturii în Moldova

Europarlamentarii atenționează cu privire la pericolul instaurării dictaturii în Moldova


26-06-2017, 13:30. Разместил: redactor
 
În aprilie 2016, Partidul Stîngii Europene a remarcat cu îngrijorare, prin intermediul unei declarații, procesul deturnării democrației în Republica Moldova. Încă acum un an, noi am constatat că controlul absolut al majorității instituțiilor din această țară este concentrat în mîinile unui grup îngust de persoane, ceea ce înseamnă uzurparea puterii. De atunci, situația în Moldova nu s-a îmbunătățit.

Pentru noi este clar că Partidul Democrat, aflat la guvernare, se află în căutarea unei soluții care i-ar permite să păstreze controlul asupra componenței viitorului for legislativ. Ideea modificării sistemului electoral este percepută de Partidul Democrat drept cea mai eficientă modalitate de a se menține la putere și, în acest fel, să evite responsabilitatea pentru tot ceea ce a făcut în procesul de capturare  a Moldovei.

Noi considerăm inadmisibilă situația în care proiectul de lege cu privire la o chestiune atît de importantă cum este modificarea sistemului electoral poate fi adoptat în condițiile în care lipsește un consens politic larg. Majoritatea absolută a partidelor politice parlamentare și neparlamentare din Moldova susțin deschis ideea păstrării actualului sistem electoral proporțional și,în același timp, subliniază necesitatea creării condițiilor pentru desfășurarea alegerilor corecte și democratice pentru viitorul Parlament, fără influența oligarhică asupra structurilor statului.  Noi atragem atenția asupra evaluării comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ BIDDO pe marginea ideii de renunțare la sistemul electoral proporțional existent n Moldova. Opinia lor transmite un mesaj pur critic precum că nu se recomandă ca o asemenea modificare fundamentală să fie  implementată în actualul context politic.  

În legătură cu acest fapt, Partidul Stîngii Europene îndeamnă autoritățile moldovenești, autorii să renunțe la idee și să retragă proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral. Este important să fie auzită vocea majorității reprezentanților clasei politice, a partidelor de opoziție, a experților și structurilor internaționale. Societatea contemporană nu se poate afla sub dictatura unui singur partid sau a unui grup îngust de persoane pentru o perioadă lungă de timp.  Mai devreme sau mai trziu, dictatura duce la crize sociale și politice și chiar la catastrofe.

De asemenea, Partidul Stîngii Europene îndeamnă instituțiile europene să fie arbitri severi și principiali în această chestiune importantă pentru Moldova.  Păstrarea și dezvoltarea democrației, libertăților și pluralismului politic – este una dintre cele mai principale misiuni ale UE. Refuzul sau incapacitatea de a ajuta societatea moldovenească să scape de fenomenul statului capturat va influența foarte negativ asupra imaginii instituțiilor europene și asupra principiilor europene în general.

25 iunie 2017, Bruxelles.
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад