DataLife Engine > Viața de partid > Verificarea prin opoziţie

Verificarea prin opoziţie


4-12-2015, 11:17. Разместил: redactor

În zilele trecute, în satul Ţîpala din raionul Ialoveni a avut loc adunarea de seamă şi alegeri a organizaţiei primare de partid a PCRM. Respectiva orhganizaţie este una din cele mai mari — ea se compune din 51 de comunişti. Dar criza din ţară nu a ocolit comuna Ţîpala. Mai mult de 20 de comunişti, membri ai organizaţiei, au plecat să lucreze peste hostare. Dar nucleul ei continuă lupta, chiar dacă, aşa cum recunosc şi înşişi comunuştii, acum sunt nevoiţi să activeze în condiţii complicate.


Au fost audiate rapoartele secrertarului organizaţiei, al trezorierului, precum şi aleşi delegaţi la conferinţa raională de partid, care se va desfăşura la Ialoveni în ziua de 12 decembrie. Secretarul acestei OPP, Ion Cotorobai, i-a îndemnat pe comunişti să-şi expună reflecţiile referitor la problemele actuale, să-şi spună părerile, să facă propuneri.


Înainte de prezentarea de către secretar a raporutului despre munca efectuată şi după aprobarea ordinii şedinţei, au fost examinate două candidaturi de viitori membri ai PCRM. E îmbucurător faptul că aceştia sunt tineri. Tinerii activişti s-au manifestat pozitiv încă în timpul alegerilor locale, de aceea comuniştii au votat unanim primirea lor în partid.


În raportul său de dare de seamă, secretarul acestei organizaţii primare a menţionat faptul că alegerile în organele puterii locale au fost complicate. El le-a mulţumit tuturor membrilor organizaţiei pentru munca efectuată în perioada de dare de seamă. La alegerile locale lupta s-a desfăşurat în două tururi, iar în rezultatul acestora 43 la sută din alegători şi-au dat voturile pentru PCRM. Dar primar al satului a ajuns să fie o persoană promovată de Partidul Liberal.


Cu toate complicaţiile, comuniştii din Ţîpala consideră că munca în mijlocul alegătorilor a fost organizată de ei bine. Ei nu au cumpărat voturi, ceea ce nu poţi spune despre concurenţii politici, care au folosit şi mituirea, şi presiunea deschisă, apelînd şi la promisiuni populiste. Acum locuitorii satului se conving că toate promisiunile acestora au rămas doar pe hîrtie.


Maria Postoico: «Nu există un alt partid în afară de PCRM, care de bună seamă va putea scoate ţara din criză. Şi dumneavoastră, comuniştii din organizaţia primară, trebuie să ajutaţi alegătorii să-şi dea seama de acest lucru. Pe de o parte — alegătorul a făcut alegerea. Dar pentru această alegere tot el, alegătorul, acum plăteşte. A avut alegătorul nostru o alternativă? Desigur a avut, şi asta a fost PCRM. Dar ce s-a întîmplat — şi noi trebuie să recunoaşttem acest lucru?! Cetăţenii noştri s-au lăsat momiţi cu promisiuni goale, cineva a votat anume aşa şi nu altfel sub o presiune, altcineva — pentru bani, iar altcineva — în funcţie de cultura sa politică. Cea ce vorbeşte despre faptul că organizaţiile noastre primare trebuie să înfăptuiască zilnic în mijlocul cetăţenilor o muncă de agitaţie şi de explicaţie. Să fie adusă la cunoştinţa fiecărui om poziţia comuniştilor. Să deschidem ochii cetăţenilor noştri asupra faptului că ei sunt manipulaţi de politicieni, că ei sunt folosiţi doar înainte de alegeri şi în timpul alegerilor. Din sarcinile noastre face parte şi misiunea educativă. Dumneavoastră ştiţi că, iniţial, liderul PCRM a propus ca responsabilitatea pentru noul cabinet de miniştri s-o poarte toţi deputaţii Parlamentului. Dar această propunere nu a fost acceptată de componentele Alianţei, precum şi de aşa-numitul partid de stînga al lui Dodon. Acum lupta politică se acutizează din cauza cererii socialiştilor de a desfăşura alegeri anticipate. E clar că e o cerere populistă, ea nu are nimic comun cu soluţionarea problemelor stringente ale societăţii noastre. Comunişţtii sunt gata pentru orice evoluţie a evenimentelor. Acum PCRM depune toate eforturile pentru a putea fi găsită soluţia scoaterii ţării din îndelungata criză politică, economică şi socială. Şi în această misiune el are nevoie de sprijinul organizaţiilor sale primare. Uniţi-vă, munciţi, întăriţi-vă rîndurile! Oamenii simpli îşi pun speranţa numai în noi, în comunişti», a declarat Maria Postoico.

   

P. S.


…Din impresii personale. După alegerile locale, satul Ţîpala ca şi cum a căzut în amorţeală. Ziua de duminică e pentru piaţă, vi se va spune în orice sat din ţară, aici însă e pustiu. Nu se vede nimeni. Se aude un dangăt de clopot: grupuri de oameni se întorc de la biserică şi se împrăştie pe la casele lor.

 

Alimentara şi magazinul de mărfuri industriale — doar în aceste localuri mai poţi întîlni pe cineva, însă rar de tot. Oamenii nu au bani, de aceea vînzare nu e. Întîlnesc în cale o pereche tînără cu un copil sugar în braţe. Întreb: «Cum o duceţi?». Îmi răspund: «Aşteptăm să crească un pic copilul şi vom pleca. Doar aici nu avem nici un fel de perspective. Aproape tot satul a plecat în căutare de cîştig. Noi tot avem de gînd să plecăm. Ce să facem dacă Moldova e aşa cum este astăzi?». E dureros să auzi asemenea vorbe...

 

Olga Dzeatcovschi

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад