DataLife Engine > Tema zilei / Personaje > Abur și fluier

Abur și fluier


28-07-2017, 15:26. Разместил: redactor
 
Analizînd, cu această ocazie, raportul președintelui formal al PSRM, Zinaida Greceanîi, putem face următoarea concluzie: opoziția de buzunar a muncit din greu.

Evident, toți acești activiști nu reprezintă în sine niciun fel de opoziție reală. Pentru că nu sînt decît personaje ale teatrului de măști, or, așa cum se exprimă savanții în artă «Commedia dell’arte», despre care, italienii au anunțat lumea acum 200 de ani. Fiecare personaj al acestei acțiuni este lipsit de individualitate, în cadrul acțiunii nu se dezvoltă absolut deloc deoarece este doar o «figură tipică», o mască sau alta: o servitoare ușuratică, luptătorul lăudăros, principalul intrigant, îndrăgostitul romantic... Și așa mai departe.

Socialiștii evită activitățile reale ca dracul tămîia, și manevrează lucrurile în așa fel încît să nu cumva să se pomenească pentru ceva responsabili — pentru că responsabilitatea sperie. Lor și fără responsabilitate le este bine. Mai bine nici că se poate. În schimb, gălăgie — multă, ei fără asta nu pot.

Așa deci, Zinaida Greceanîi a adus la cunoștința societății că deputații din partea PSRM au inițiat mai bine de 40 de proiecte de lege. S-ar părea că ar trebui să admirăm: măi să vezi ce productivitate, ce apărători și gardieni ai poporului s-au adunat în această fracțiune! Numai că atenție, aceste inițiative adie mai mult a populism ieftin sau, pur și simplu sînt neimportante.

Spre exemplu, inițiativa de asigurare a elevilor școlilor și liceelor cu cărți gratuite. În esență, aceasta nu este o inițiativă, ci o lozincă de genul «Dai!». O acțiune destul de scumpă, iar surse în buget pentru asta nu sînt prevăzute. Iar socialiștii nu au indicat în «proiectul» lor de unde pot să fie luați banii. Pentru că ei singuri nu știu. Și nu știu pentru că sînt profani absoluți în ceea ce ține de administrarea statului. În schimb, acum, pot să spună: noi am propus și inițiat, iar ei nu au ascultat. Un exemplu clar al populismului ieftin.

«Majoritatea parlamentară nu a susținut multe din inițiativele noastre, însă, unele proiecte de lege au fost copiate de majoritate», s-a plîns Greceanîi.

Vai-vai-vai, toată lumea știe că nu este bine să furi! Scuzați, Zinaida Petrovna, dar iată fracțiunea PSRM, în sesiunea precedentă, a propus proiectul de lege cu privire la indexarea pensiilor de două ori pe an. Este ceva foarte cunoscut... Voi nu ați «copiat» asta, întîmplător, de la comuniști, mai exact — ați furat?

Cum să nu (conform copiatorilor din PSRM) «activitatea celei mai mari fracțiuni de opoziție din Parlament a fost orientată spre soluționarea următoarelor sarcini: soluționarea problemelor economice ale țării, restabilirea în volum deplin a relațiilor cu FR, păstrarea neutralității și consolidarea societății, revizuirea sau anularea Acordului de Asociere cu UE, apropierea de UEE, restabilirea integrității teritoriale a țării, schimbarea istoriei românilor din programul școlar cu istoria Moldovei, interzicerea mișcărilor unioniste, asigurarea echității sociale». Bla-bla-bla!

Dacă măcar ceva din asta a fost îndeplinit de socialiști arătați cu degetul, criticați autorul acestor rînduri, denigrați-l moral.

Deosebit de batjocoritor sună cuvintele «consolidarea societății». În contextul votării împreună cu Partidul Democrat a sistemului electoral mixt, care doar a scindat cetățenii Moldovei.

Greceanîi nu a uitat să remarce că la inițiativa PSRM în Parlament au prezentat rapoarte pe marginea activității lor ministrul Sănătății, ministrul Transportului și Infrastructurii Drumurilor, ministrul Educației, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

«Tuturor le-a fost acordat vot de neîncredere, în consecință, doi dintre ei și-au părăsit funcțiile (ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc și ministrul Educației, Corina Fusu — nota red.)», a reamintit ea.

Adică, liderul socialiștilor vrea să zică că anume grație fracțiunii lor a fost pus după gratii (iar mai apoi transferat în arest la domiciliu) hoțul și xenofobul Iurie Chirinciuc și demisă unionista Fusu?

În termeni științifici, asta se numește catacreză, adică combinarea într-o frază a noțiunilor incompatibile. Iar în limbaj simplu — aberații curate.

Voturile de neîncredere pentru Fusu și Chirinciuc au fost respinse și cei doi au plecat cu pace din Parlament. Abia mai tîrziu, Chirinciuc a fost pus sub arest, iar Corina Fusu și-a dat benevol demisia în semn de protest față de arestarea lui Dorin Chirtoacă și altor liberali ce activau în cadrul primăriei capitalei.

Dar dacă e să luăm pe bune spusele lui Greceanîi, apare întrebarea, de ce nu au fost pedepsiți alți miniștri pe numele cărora socialiștii au inițiat vot de neîncredere pe numele ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan și ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur?

Despre vizitele de peste hotare: «Pe parcursul sesiunii primăvară-vară 2017, socialiștii au întreprins 44 de vizite în străinătate: în Federația Rusă, Belarus, China, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, SUA, Ungaria, Polonia și altele. Aceste vizite au avut caracter consultativ dar au și servit drept platformă pentru promovarea intereselor republicii peste hotarele ei».

Adică, a fost vorba despre un simplu turism partinic, odihnă care nu implică niciun fel de obligații. Bine ar fi dacă acest beneficiu ar fi fost achitat din contul casei partidului. Dar iată în ce calitate și din contul cui l-a însoțit Zinaida Greceanîi pe Dodon la Moscova și Azerbaidjan? Și ce probleme partinice a socialiștilor a discutat ea cu Vladimir Putin și Iliham Aliev? Ce platforme a organizat?

Din cîte vedem, pe parcursul sesiunii de primăvară, fracțiunea socialiștilor numai a făcut să nu facă nimic lansînd abur din fluier. «Opoziția socialistă» pro-Dodon (iar acum, deja, vizibil — pro-oligarhică) s-a ținut pasiv. Iar ceea ce a muncit aduce foarte mult a cel mai ieftin balagan.

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад