DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Regimul privează veteranii de sediu

Regimul privează veteranii de sediu


27-12-2017, 14:21. Разместил: redactor
 
De mulți ani la rînd, veteranii din toată republica vin la oficiul lor amplasat pe strada Ștefan cel Mare, 124 pentru a-și împărtăși reciproc succesele și problemele, să-și povestească unul altuia durerea. Anume în această clădire își are sediul Consiliul Republican al Asociației Obștești «Organizația Veteranilor din Republica Moldova». Această adresă este bine cunoscută tuturor. Însă, pentru că așa vrea Guvernul, Consiliul ar putea fi nevoit să-și schimbe adresa.

De ce se vrea strămutarea Organizației Veteranilor în altă parte, nu se știe exact. Explicația este de natură că, chipurile, în acest edificiu confortabil, situat în centrul orașului, se vrea concentrarea unor careva servicii juridice. Dar, indiferent de ce nu s-ar amplasa aici, acesta nu este motiv pentru evacuarea Organizației Veteranilor din clădire.

Anterior, premierul Pavel Filip, aparent, a demonstrat atitudine binevoitoare în raport cu veteranii. Atunci cînd în martie, Organizația Veteranilor a marcat 30 de ani de la fondare, a primit chiar și felicitări din partea Executivului. Filip i-a felicitat pe veterani și pe 1 octombrie, cu ocazia Zilei Oamenilor în Etate. Nimic nu prevestea furtuna.

Și iată că la începutul lunii noiembrie, Consiliul a fost pus în fața faptului împlinit — se cere evacuarea. Unde mai pui că, inițial, încăperea trebuia să fie eliberată în decurs de cinci zile. Așa cum a explicat președintele Asociației Obștești «Organizația Veteranilor din Republica Moldova», Ala Mironic, pe 3 noiembrie a fost convocat prezidiul Asociației Veteranilor. În cadrul ședinței a fost adoptată o adresare către structurile guvernamentale cu solicitarea de a păstra dreptul organizației asupra sediului din strada Ștefan cel Mare, 124.

Este vorba despre 7 birouri amplasate la etajul doi al clădirii, cu o suprafață totală de 90 de metri pătrați. În afară de birourile de lucru, aici se mai află și Muzeul marelui Război pentru Apărarea Patriei, unde se păstrează documente de arhivă rare, de asemenea, materialele ce reflectă activitatea organizației pe parcursul celor 30 de ani ai existenței sale.

Apropo, acum trei ani, Organizația Veteranilor a fost, deja, privată de cinci birouri, inclusiv, una din componența muzeului. Unul dintre birouri a fost transmis Uniunii Ofițerilor, iar restul — structurilor juridice particulare.

«Ni s-a propus să ne mutăm în clădirea în care-și are sediul Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Ni s-a explicat că așa ar fi logic, întrucît, și ministerul, și organizația noastră au menirea să protejeze interesele veteranilor», a comentat situația Ala Cazemirovna.

«Eu nu am văzut, deocamdată, încăperea care ni se propune în schimb. Nu știu dacă acolo se va găsi loc pentru toate comitetele și pentru muzeu. Cu toate acestea, chiar dacă încăperea este bună, trebuie să avem în vedere faptul că adresa noastră curentă este cunoscută tuturor activiștilor Organizației Veteranilor din toată republica. Noi avem 1300 de organizații primare a veteranilor, în fiecare raion activează organizații raionale. Oamenii știau unde ne pot găsi, acum ei, fără să știe orașul, vor trebui să ne caute mult. Și noi nu vorbim despre oameni tineri. În afară de aceasta, nouă ne este greu să suportăm și strămutarea însăși», a menționat Ala Mironic.

În multe state, nu doar din spațiul post-sovietic, activitatea organizațiilor analogice ale veteranilor se finanțează din contul statului. Veteranii dispun nu doar de încăperi bune. Lor le este asigurat transportul, iar funcționarii aparatului beneficiază de salarii.

«Noi solicităm Guvernului să lase lucrurile așa cum sînt. Noi nu deranjăm pe nimeni. Noi sîntem organizație obștească. Facem parte din cadrul Uniunii Internaționale «Comunitatea Organizațiilor Obștești a Veteranilor (pensionarilor) a statelor independente, a explicat Ala Mironic. Activiștii noștri din toată republica fac o muncă imensă pe bază obștească. Noi muncim ca voluntari. Din aparatul Consiliului Republican fac parte zece oameni, care muncesc zilnic fără salarii. Noi nu cerem ajutor. Cu toate acestea, sperăm că vom putea păstra clădirea, care a devenit pentru noi a doua casă».

La ora actuală, Ala Mironic se află la tratament. Atunci cînd va reveni la serviciu, examinarea acestei chestiuni va continua. Ziarul «Comunistul» va menține această problemă în vizor și va informa cititorii săi despre evoluția situației create.

* * *
Pe 27 noiembrie, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a adoptat o Declarație în susținerea Consiliului Republican al Veteranilor. În document se menționează: «Acest caz revoltător demonstrează, încă o dată, că acest guvern nu are nimic sfînt, că este gata să degradeze pînă la lupta împotriva veteranilor de război și ai muncii. Guvernul este incompetent să combată sărăcia și corupția, dar scontează că dispune de suficientă forță administrativă pentru a învinge veteranii».

Natalia Ustiugova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад