DataLife Engine > Tema zilei / Politica > Nebunia brazilor guvernanți

Nebunia brazilor guvernanți


15-12-2017, 12:57. Разместил: redactor
 
Țara s-a pomenit într-o sărăcie deznădăjduită. Locuitorii țării pleacă cu miile din Moldova. Cei care rămîn se simt ostaticii regimului mafiot. Oamenii nu mai au pe ce cumpăra mîncare, haine, nu mai au cu ce plăti pentru serviciile comunale extrem de scumpe. Și ce fac autoritățile? Cum încearcă să răspundă la numeroasele provocări cu care se confruntă populația dezavantajată? Se întrec la brazi! Nimic mai bun și mai rațional decît să organizeze tam-tam-uri anuale cu brazii nu sînt în stare să inventeze.

În această situație este o bătaie de joc sofisticată și perversă: luxul brazilor de sărbătoare din orașele moldovenești parcă ar avea menirea să evidențieze sărăcia totală și revoltătoare a locuitorilor. Sub acești brazi oamenii nu vor găsi daruri pentru ei. Acești pomi, luminați de mii de ghirlande, sînt instalați pentru autoafirmarea șefilor. Parc-ar spune, da, noi v-am hoțit, dar ne-am și împărțit: iată ce frumusețe vi s-a oferit. Încingeți hore, faceți selfie, admirați și țineți minte bunătatea noastră. Cum se spune, beți vin fiert și nu vă agitați!

Însă, veselia și bucuria parcă nu se primește. În primul rînd, viața este atît de deznădăjduită încît nici luminițele de pe brazi nu reușesc să o mai lumineze. În al doilea rînd, agitația brazilor din partea autorităților nu generează nimic în afară de haos. De altfel, ca și tot restul activităților acestor autorități. Este suficient să privim, dar și «mai bine», să stăm în ambuteiajele kilometrice din Chișinău generate tot de autorități — pentru că fiecare și-a instalat propriul brad. Nervi întinși la maxim, oamenii întîrzie unde și-au planificat să ajungă, accidente frecvente — iată rezultatul. Iată ce au obținut autoritățile în încercarea lor de a organiza un spectacol scump, dar, în același timp, atît de ieftin.

Chișinăul a simțit din plin această lovitură a acestui experiment «democratic — de sărbătoare». După ce au acaparat ilegal orașul, substituindu-l pe incompetentul Dorin Chirtoacă cu «hoața eficientă» Silvia (B) Radu, democrații au declanșat o PR campanie răsunătoare pentru promovarea acesteia. Evident, prin intermediul bradului. În toată această istorie totul mirosea a complot.

Au adus un brad tocmai din Ivano-Frankovsk, dar acesta s-a dovedit a fi ciopîrțit, neprezentabil. Imediat, a fost inventată istoria precum că anumite «forțe malefice» au decis să-i joace festa noului primar interimar pentru a o discredita. Imediat, de pe teritoriul unei grădinițe a fost tăiat un brad, sădit încă în perioada sovietică, care a fost instalat cu fast în centrul capitalei. Îmi aduc aminte de istoria primarului din Taraclia, Serghei Filipov, care patru ani de zile a tot fost cărat prin instanțe pentru că a defrișat tuia uscată din oraș. Însă, evident, bradul sănătos, frumos și viu din Chișinău a fost tăiat cu acordul celui mai înalt nivel. Așa că, unica consecință, evident nejudiciară, a barbariei din Chișinău a fost prefixul batjocoritor «B» la numele de familiei a Silviei Radu. Cu siguranță, o să se țină de ea pentru totdeauna.

Și dacă ar fi fost asta toată istoria, orașul ar fi trecut cumva peste ea. Dar, ca să vezi! Anul Nou a devenit motiv de autoreclamă și pentru Guvernul Filip. Filip a decis că sărbătoarea trebuie să fie marcată nu doar în partea frontală a clădirii Guvernului, dar și pe lateral. Probabil că Filip s-a gîndit că oamenii, hoțiți și sărăciți de acest Guvern, vor avea o atitudine mai bună față de el dacă clădirea executivului va fi înconjurată cu brazi împodobiți. Nu avem un guvern de hoți, ci o sărbătoare interminabilă!

În rezultat, s-a luat decizia de a organiza în spatele Guvernului, pe strada 31 august, un tîrg de Crăciun. Evident, cu patinoar. În PMAD — bradul Silviei (B) Radu, pe 31 august bradul lui Fantomas-Filip. Ei și pentru că fiecare Fantomas tinde spre răutăți de amploare, trotuarele și scuarurile Bibliotecii Naționale și Palatului Republicii i-au părut insuficiente. Pentru organizarea tîrgului de Crăciun a fost rezervată o parte considerabilă a străzii 31 august. Respectiv, strada a fost închisă. În consecință — haos, colaps rutier, nervi întinși la maxim, accidente rutiere. În linii generale, felicitări cu Anul Nou dragi chișinăuieni și oaspeți ai capitalei.

Din cauza acestei «nebunii de sărbătoare», cu brazii, ambuteiajele și patinoarele sale, din programul vacanței de iarnă a fost exclus teatrul de păpuși «Licurici». Astăzi, este practic ireal să ajungi la teatru cu copii mici. Haos pe străzile chișinăuiene, limbaj licențios la tot pasul, geamuri sparte de la automobile — toate acestea se înscriu organic în atmosfera de «sărbătoare» pe care ne-au făcut-o cadou autoritățile. Așa guvernare, așa sărbătoare.

Desigur, chișinău¬ienii s-au obișnuit demult cu mizeria, dezordinea și haosul. În ultimii zece ani, mulți nici nu au mai apucat să vadă altceva. Uneori se creează impresia că locuitorii capitalei găsesc în această mizerie, dezordine și haos o satisfacție mazochistă. Timp de zece ani au experimentat pe ei înșiși «neglijența liberal unionistă», alegîndu-l pe Chirtoacă. Chișinăuienii înșiși au învățat autoritățile orășenești, dar și pe cele centrale, că ei pot fi la infinită bătaie de joc. Chișinăuienii nu au pe cine să dea vina. Lor nu le mai rămîne decît să spere că această febră a brazilor nu-i va afecta pe Dodon și Candu. Încă doi brazi «de rang înalt» și orașul poate fi închis în carantină.

Alexandr Boicoскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад