DataLife Engine > Tema zilei / Personaje > Dăngănitul dodonist: octombrie – noiembrie

Dăngănitul dodonist: octombrie – noiembrie


15-12-2017, 13:33. Разместил: redactor
 
Ziarul «Comunistul» continuă publicarea cronologiei lunare a activității «alesului de tot poporul», cu încălcarea Constituției, în funcția de șef al statului, Igor Dodon.

OCTOMBRIE
 
- Din interviul în cadrul programului MegaFon:

«Cu Plahotniuc nu am avut întrevederi, dar cu secretarii lui de presă, așa cum i-ați numit dumneavoastră am avut mai multe și am avut rezultate concrete: numirea ambasadorilor la Moscova și la Minsk a fost posibilă în urma unor discuții deloc simple, dar am găsit compromis și am numit ambasadorii, care sînt profesioniști», a recunoscut Dodon înțelegerea pe care a avut-o dacă nu cu însuși Plahotniuc, atunci cu oameni din anturajul apropiat al acestuia.

«Nu întîmplător spuneam atunci cînd vorbeam despre sistemul electoral mixt că insist asupra a cinci condiții. Fără aceste cinci condiții nu vom vota pentru implementarea sistemului electoral mixt. Votul într-un singur tur, mandate pentru diasporă, mandate pentru Transnistria, mandate pentru Găgăuzia separat și mai multe buletine pentru votanții de peste hotare. Aceste cinci condiții au fost luate în considerare». În consecința, Partidul Democrat a ignorat «condițiile», însă, nici Dodon și nici «socialiștii» lui nu mai declarau despre faptul că renunță la sistemul electoral mixt.

Dodon a confirmat că alegerile în baza sistemului mixt nu sînt absolut legitime și a lăsat să se înțeleagă că în baza acestui fapt își face jocul cu «democrații». «Am, vorbit cu europenii și, acum, există întrebări referitoare la legitimitatea viitoarelor alegeri, de aceea, fiecare element de implementare a sistemului electoral mixt este foarte important».

«Timp de 26 de ani, am avut în Moldova pro-europeni și pro-ruși. Societatea este scindată. Trebuie să recunoaștem că aceasta este și vina noastră — a politicienilor. Prea mult ne-am jucat de-a geopolitica. Am ajuns pînă la aceea că nu mai avem partide de stînga și de dreapta. Noi avem partide geopolitice. Și aceasta este problema noastră, problema Moldovei. Noi trebuie să ne unim în jurul ideii naționale — pentru Moldova», a spus Dodon, cariera politică a căruia, începînd cu anul 2014, a fost construită, exclusiv, pe relațiile chipurile prietenești cu Putin.

- Inițiativa lui Dodon de a sărbători crearea Republicii Democrate Moldovenești, care a creat premise pentru ocuparea ulterioară a Moldovei de către România, a coincis totalmente cu tendințele unioniștilor. Agenția OMEGA a citat, cu această ocazie, opinia doctorului în științe istorice — Mark Tkaciuk, potrivit căruia, decizia corespunzătoare a lui Igor Dodon, care ocupă funcția de președinte, reprezintă practic declararea sărbătoririi «unirii» Basarabiei cu România.

- Dodon a mințit-o deschis pe vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova, care și-a exprimat speranța că în baza sistemului electoral mixt, pentru bulgarii din Moldova va fi rezervată o cotă specială în Parlament. În legătură cu acest fapt, Dodon a declarat că în «Taraclia va fi o circumscripție unică și bulgarii vor avea, pentru prima dată, reprezentanța lor în Parlament. Cred că acesta este un pas concret prin care demonstrăm deschidere față de etniile care locuiesc în Moldova». Nimic de acest gen nu prevedea Codul Electoral la momentul acestor declarații.

- Din interviul pentru postul de televiziune Accent TV

«În fiecare zi mă gîndesc la ce am făcut azi concret pentru ca oamenii să țină minte că a fost un așa președinte», și-a spus păsul Dodon, care aflîndu-se în postura pe care o ocupă, ar trebui să se îngrijească mai mult de faptul ca oamenii să trăiască mai bine dar nu ca să «țină minte că a fost un așa președinte».

Dodon declară că răbdarea sa are limite. Totodată, se vede foarte bine că răbdarea sa dispune de o elasticitate înaltă. «Sînt chestiuni principiale peste care nu voi trece niciodată. Este sfînt pentru mine. Și pentru mine nu contează ce se întîmplă după — impiciment, referendum ș. a. m. d. Eu voi merge deschis în fața poporului: voi ați votat pentru mine, există norma Constituției care mă obligă se semnez, dar eu nu am semnat», a menționat Dodon fără a specifica pînă la ce încălcări ale legislației, Constituției, drepturilor omului trebuie să meargă această guvernare pentru ca el — în calitate de «președinte» să facă măcar ceva concret pentru a opri fărădelegea.

«Știți, eu niciodată nu-mi schimb poziția...», a spus Igor Dodon. Care, în 2011, a trădat Partidul Comuniștilor deși declara deschis că va proteja idealurile și unitatea formațiunii. Dodon, care în 2012, l-a «supus testului de statalitate» pe Nicolae Timofti, iar după asta a votat pentru el în funcția de șef al statului, iar Moldova s-a ales cu un președinte unionist. Dodon, care grație demagogiei populiste, batjocoritoare în adresa legislației și Constituției, primește «aprobarea în masă» a mulțimii — ca și în cazul așa numitelor alegeri prezidențiale generale a unui șef al statului fără competențe sau în cazul implementării sistemului electoral mixt, care le permite uzurpatorilor puterii să se mențină la guvernare pentru un termen nelimitat. Poate că Dodon nu-și schimbă poziția, dar ce fel de poziție este aceasta — noi nu știm.

Încă o mărturie senzațională a lui Dodon. În discuția despre fundația de caritate condusă de soția sa, din gura lui Igor Dodon a ieșit: «Ceea ce face Galina, ea nu face pentru ea, dar pentru a-l ajuta pe soțul ei președinte». Dar s-ar părea că binefacerea trebuie să fie pentru popor, nu pentru președinte.

Dodon îi amenință deschis pe cei care-l critică. «Noi vedem că se desfășoară o campanie întreagă împotriva președintelui. Cum se spune — nimeni nu este uitat — nimic nu se uită. Pentru că toate rămîn. Și noi ne vom aduce aminte de toate aceste lucruri la momentul potrivit, oponenții trebuie să știe asta».

- Ziarul «Komersant» a luat în derîdere vizita lui Dodon la Putin, remarcînd, că președintele moldovean «trebuie, acum, să justifice eforturile depuse de Rusia».

Citat. «Aici, Vladimir Putin a ridicat o cortină asupra celor întîmplate:

— Dumneavoastră ați amintit despre anumite decizii, care au fost adoptate în cadrul negocierilor noastre [... ] Trebuie să spun direct că acest lucru s-a făcut cu avans, cu scopul de susținere a eforturilor dumneavoastră orientate spre normalizarea relațiilor moldo-ruse.

Vladimir Putin ar fi putut să nu spună asta, ci să-l lase pe Igor Dodon față-n față cu aceste rezultate. Se pare, însă, că Vladimir Putin a avut propriul său interes: el nu a ascuns faptul că legalizînd migranții, el l-a legalizat pe însuși Dodon și, acum, trebuia să-i dea de înțeles că datoria în sine trebuie legalizată, — întîi de toate, s-o întoarcă». Citat închiat.
 
- În ciuda declarațiilor lui Dodon, în cadrul ședinței Consiliului Economic Superior, Moldova nu a primit statutul de observator pe lîngă EurAsEC. Totodată, încă în luna iunie, Dodon declara: «Am convingerea că în luna octombrie, la Soci, în cadrul reuniunii șefilor de state a Uniunii Economice Eurasiatice, Republica Moldova va primi statutul de observator pe lîngă această structură».
 
- Igor Dodon, care declara că jucătorii politici moldoveni «se joacă prea mult de-a geopolitica» în detrimentul soluționării problemelor interne, leagă puterea statalității moldovenești nu de eficiența instituțiilor statului, ci de factorii externi. «Fără exagerare vreau să remarc că nu doar autosuficiența economică, dar și însăși statalitatea Moldovei depinde de stabilitatea și procesele pozitive în țările CSI și EurAsEC». [... ] Pentru noi, existența CSI și EurAsEC este o chestiune de supraviețuire ca stat integru. Iar asta înseamnă că noi sîntem gata, eu personal sînt gata să particip, în continuare, la dezvoltarea de succes a acestor proiecte».
 
- Din interviul pentru postul de radio «Moldova mea» (Moscova):

Încă o schimbare a viziunilor lui Dodon: «Moldova nu poate avea o cale pro-europeană sau pro-rusă. Țara se poate dezvolta doar dacă merge pe calea pro-statală».
 
- Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța afirmă că Plahotniuc s-a oprit la candidatura lui Dodon la funcția de președinte încă în anul 2015. Portalul agora.md a comunicat, cu trimitere la Veaceslav Negruta, că potrivit lui, «locul și rolul lui Igor Dodon în politica moldovenească a fost decis încă în anul 2015, iar punctul s-a pus în cadrul vizitei secrete a președintelui Kîrgîstanului la Chișinău».
 
- Dodon a fost umilit în fața întregii lumi, inclusiv, în fața «partenerilor strategici» din Est. Spicherul Andrian Candu a intrat în funcția de șef al statului și a primit jurămîntul ministrului Apărării. Imediat ce a fost numit în funcție, noul ministru al Apărării, Eugen Sturza a declarat că comandantul suprem nu este președintele, ci poporul Moldovei. În ziua în care a fost suspendat din funcția de șef al statului pentru ca noul ministru al Apărării să depună jurămîntul, Dodon a plecat din țară. Așa cum a comunicat pentru agenția OMEGA o sursă din administrația prezidențială, Igor Dodon a plecat, cu o cursă privată, la vînătoare în Belarus.
 
- Dodon a încercat să declare drept o victorie a sa personală suspendarea lui rușinoasă și de scurtă durată. «Ne permițînd guvernului democraților să controleze acțiunile președintelui, noi i-am determinat să folosească ultimul instrument de sub controlul lor — Curtea Constituțională [...]

Eu nu voi ceda presiunilor și nu voi semna ceea cu ce nu sînt de acord», a declarat Dodon. Respectiv, concluzia este că această guvernare îl va suspenda de fiecare dată cînd acesta va refuza să promulge vreo lege. Apare întrebarea retorică: poate fi considerat Dodon, în acest caz, un luptător pentru interesele cetățenilor?
 
- Socialiștii colectează semnături în susținerea trecerii la forma prezidențială de guvernare fără a intenționa să le depună la CEC pentru organizarea unui referendum. În eterul RTR Moldova, secretarul general al PSRM, Vlad Bătrîncea a declarat: «Acesta este un proces consultativ al nostru cu cetățenii pentru a introduce acest lucru (forma prezidențială de guvernare — nota red.) [... ] Este o consultație cu poporul pentru a include acest lucru pe agenda noastră politică, în platforma noastră electorală pentru viitorul parlament». Concluzia: încă o campanie de colectare a semnăturilor care nu este nimic mai mult decît o agitație preelectorală a socialiștilor, o acțiune de reamintire a existenței lor.

NOIEMBRIE
 
- Dodon și-a «amintit» că puterea în Republica Moldova aparține poporului și că doar poporul este în drept să decidă asupra modificării Constituției. Cu toate acestea, Dodon nu a vorbit despre acest lucru atunci cînd opinia poporului nu a fost consultată cînd s-a revenit la alegerile prezidențiale directe.

- Fostul lider al PSRM-ului «pro-sovietic», Igor Dodon nu i-a felicitat pe concetățeni cu ocazia jubileului Marii Revoluții Socialiste din Octombrie. Totodată, în februarie 2016, Dodon, ținînd un discurs la Comrat, a remarcat că, deseori, socialiștii sînt numiți «mîna Moscovei» sau a Kremlinului. «Dar noi nu sîntem un partid pro-rus, noi sîntem un partid pro-sovietic, pentru că acolo ne-a fost bine!», a strigat Dodon, cerșind aplauzele celor prezenți în sală.
 
- Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski consideră că Dodon nu se preocupă de soluționarea problemelor concrete, ci de vociferarea lozincilor. Într-un interviu pentru mk.ru, el a declarat că Dodon a ales o cale greșită — «nu soluționarea problemelor concrete, ci declararea lozincilor politice». «În ultimele cîteva luni, el a schimbat deja de trei ori formatul soluționării problemei transnistrene. Inițial, încă în luna ianuarie, el, în prezența președintelui Putin, vorbea despre federalizare. Apoi — despre autonomie, iar acum el vorbește despre un «statut special», a atras atenția Krasnoselski sfătuindu-l pe Dodon «să nu se acopere cu lozinci politice».
 
- În pofida promisiunilor lui Dodon, oficiul NATO și-a început activitatea la Chișinău. Cum s-a constatat, nici măcar reținerea deschiderii oficiului NATO nu este legată de activitatea lui Dodon. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, purtătoarea de cuvînt a NATO, Oana Lungescu, a declarat că, «deși există diverse interpretări privind tergiversarea inaugurării acestui birou, nu este vorba despre rea-voință şi nici de întîrzieri voite, ci există anumite proceduri financiare care trebuie respectate».
 
- Dodon s-a încîlcit definitiv referitor la sistemul electoral benefic socialiștilor. Într-un interviu pentru portalul curentul.md, el a declarat că nu neagă că și pentru el ar fi fost mai bine ca sistemul electoral să rămînă neschimbat, deoarece, în cadrul sistemului proporțional, socialiştii ar fi obținut mult mai ușor o majoritate parlamentară şi astfel el, în calitate de preşedinte, ar fi avut un spațiu de acțiune mult mai mare. «Dar, a trebuit să alegem din două rele răul cel mai mic», a spus Dodon fără să specifice de ce majoritatea parlamentară obținută de socialiști în baza sistemului proporțional este considerată de el «rău» și de ce sistemul mixt este, în acest caz «răul mai mic».

În iunie, Dodon a declarat: «Pentru a soluționa problemele pe care le-am promis alegătorilor, avem nevoie de majoritate parlamentară. Socialiștii pot obține majoritate și în baza sistemului actual, și în baza sistemului mixt, cînd șansele vor fi mult mai multe».
 
- Din interviul pentru «Nezavisimaia Gazeta»

Dodon — despre situația politică din Moldova: «Ea este următoarea. Unica putere legitimă în Moldova este președintele. Pentru că majoritatea parlamentară este nelegitimă, ea a fost creată prin corupere și șantajul deputaților». Totodată, Dodon uită că el a devenit președinte «legitim» anume datorită actualei majorități parlamentare nelegitime și Curții Constituționale care i se supune acestei majorități și care, anul trecut, a adoptat decizia anticonstituțională de revenire la alegerile prezidențiale directe. Referitor la alegerile în baza sistemului mixt, Dodon, în ciuda declarațiilor pentru curentul.md, afirmă, din nou, că acest sistem este profitabil socialiștilor. Dar dezacordul instituțiilor internaționale (care indică asupra faptului că sistemul electoral mixt va consolida și mai mult corupția politică în Moldova), se explică prin faptul că sistemul mixt este benefic socialiștilor.
 
- Ex-deputatul Dumei de Stat a demonstrat cum se distrează Dodon la Condrița. Cîntarea imnului Rusiei în interpretarea corului bisericesc și cursa cu ATV-uri la reședința prezidențială. Prin asta a memorizat ex-deputatul rus, Oleg Paholkov, week-endul pe care l-a petrecut în ospeție la președintele Moldovei, Igor Dodon.
 
- Încă un exemplu al logicii netradiționale a lui Igor Dodon. Într-un interviu pentru postul de televiziune NTV-Moldova, el a declarat referitor la referendumul pentru anularea sistemului mixt că plebiscitul este susținut de partidele care au șansa de a trece în Parlament doar în condițiile sistemului mixt. «Ei conștientizează că în cazul sistemului mixt, ei au șansa reală ca măcar un deputat să treacă în Parlament. Iar în condițiile sistemului proporțional, niciun partid nu va trece pragul de 6 procente. Sistemul mixt le convine și lor și ei știu asta. Dar pentru a face valuri, lansează această inițiativă», a încercat să convingă telespectatorii de logica celor expuse Igor Dodon. În aceeași emisiune, Dodon a recunoscut că ideea cu privire la implementarea formei prezidențiale în Moldova este promovată de socialiști pentru altă persoană. «Noi vrem să obținem forma prezidențială de guvernare nu pentru Dodon. Nu pentru acest mandat prezidențial», a comunicat Dodon.

Însuși procesul de colectare a semnăturilor poartă pentru socialiști doar un caracter ritual-propagandist. Dodon a explicat că «în baza semnăturilor colectate această solicitare va fi inclusă în programul electoral al PSRM, după care va trebui de obținut victorie în alegeri și implementat în viață. Aceste semnături înseamnă susținerea modificării formei de guvernare. Este o campanie informativă».

Dodon s-a împăcat cu umilința legată de suspendarea sa de scurtă durată din funcția de șef al statului, mai mult decît atît, intenționează să rabde o atare atitudine și în continuare. «Pot ei oare să folosească această lacună? Pot. Cred că pentru asta au și creat-o. Dacă aceste chestiuni vor fi de importanță statală — schimbarea denumirii limbii, legate de Transnistria, de securitate — nouă ne rămîne o singură variantă — să ieșim în PMAN și să răsturnăm această guvernare. Eu nu am făcut un pas înapoi, nu am cedat presiunii în cazul cu ministrul Apărării, intenționez să acționez la fel și în continuare. Fără a-mi fie frică de ceva», medita singur cu sine Dodon în timpul emisiunii.
 
- Deputatul Dumei de Stat al Rusiei, Konstantin Zatulin, l-a criticat pe Dodon. «În Rusia, farmecul președintelui Moldovei, Igor Dodon trece treptat. Acesta are aceeași abordare în raport cu Transnistria ca și oponenții săi politici, precum și predecesorii săi în această funcție», a constatat deputatul rus în cadrul mesei rotunde desfășurate la Moscova «Bazele politico-juridice a recunoașterii internaționale a independenței Transnistriei».
 
- Dodon a încetat să exprime convingere și să se limiteze doar la speranța că Moldova va primi statutul de observator la EurAsEC. Pe site-ul său se comunică că Igor Dodon și-a exprimat speranța că statutul de observator al Moldovei la EurAsEC va fi confirmat anul trecut. Amintim că, anterior, Dodon promitea să beneficieze de acest statut, deja, în octombrie 2017.
 
- Dodon continuă să promoveze subiectul Republicii Democrate Moldovenești în pofida faptului că acționează, pe această dimensiune, împreună cu unioniștii. Respectiv, el a desfășurat o întîlnire cu grupul de lucru pentru organizarea și desfășurarea adunării festive cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Republicii Democrate Moldovenești, în cadrul căreia a declarat că «acesta este un eveniment extrem de important pentru noi toți, pentru poporul moldovenesc și pentru stat».

COMUNIST.MDскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад