DataLife Engine > Tema zilei / proces > Mai puțin știi — mai prost ești

Mai puțin știi — mai prost ești


16-12-2017, 11:08. Разместил: redactor
 
În una din edițiile recente a Ziarului «Comunistul» și anume în această rubrică, am abordat problema încălcării libertății cuvîntului și dreptului cetățenilor la informație în Moldova. Adevărul, însă, nu pălește dacă este repetat: oamenii care stau la cîrma puterii încearcă să ne impună nouă opinia lor «unică și corectă».

Rusia nu a ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, însă, este puțin probabil că respectarea legii reprezintă adevăratul motiv al acestei interdicții. Pur și simplu, fracțiunea PDM, care s-a umflat extrem pe seama transfugilor și sateliții ei în figurile «europenilor populari» a lui Iurie Leancă, vor să fie în lumina Papei de la Roma, Bruxellesu-ului și Washingtonului. Apropo, oare nu găsiți că este straniu faptul că anume în momentul adoptării acestei decizii, președintelui Parlamentului, Andrian Candu, se și afla la Washington? Dar fiți de acord, trebuie să fii mare idiot ca în secolul nostru să interzici retransmisia televizată. Într-un secol în care există internet, antene parabolice și chiar «ceasuri deștepte», care redau știrile.

La straja creierilor

Junta de la guvernare, în convingerea sa, încearcă să ne protejeze, pe noi iraționalii, de spălarea creierilor la care ne supun vocile dușmănoase și să «dezvolte societatea civilă moldovenească». Dar cine va proteja mai bine societatea moldovenească de propagandă dacă nu însăși societatea? Societatea capabilă să gîndească critic, să analizeze informația și să-și formuleze propriile concluzii în baza diferitor puncte de vedere.

Aceasta nu este prima încercare de a limita retransmisia posturilor de televiziune rusești în Moldova. Odată cu începerea crizei din Ucraina, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a interzis retransmisia postului rus de televiziune «Russia 24». Încercările de a contesta această decizie au fost fără rezultat — instanța a lăsat-o în vigoare. În afară de aceasta, Moldova deportează, cu regularitate, jurnaliștii ruși din țară.

Unul dintre autorii proiectului de lege discriminator este renumitul «democrat», Sergiu Sîrbu. Doar că atunci cînd încă nu trădase Partidul Comuniștilor, acesta spunea cu totul altceva în Parlament. Iată: «Noi vom proteja televiziunea pentru popor, libertatea și democrația. Dacă va fi necesar, vom merge pînă la CEDO». (Declarația a fost făcută pe marginea închiderii postului de televiziune NIT). Acum, Sîrbu nu mai intenționează să apere pe nimeni, ci, dimpotrivă, delegă dreptul CCA de a sancționa posturile TV incomode. Prin diferite metode, în funcție de indicațiile care vin din oficiul PDM.

Dodoniștii sînt împotrivă, dar nu foarte

Săptămîna trecută, atunci cînd proiectul a fost adoptat, în regim de urgență, în două lecturi, fracțiunea PCRM a părăsit sala de ședințe a parlamentului în semn de protest. Președinte fracțiunii, Ina Șupac, a declarat: «Fracțiunea nu dorește să participe la această crimă, la această încălcare evidentă a drepturilor omului».

Dar ce au făcut socialiștii? Acești apărători ai drepturilor cetățenilor moldoveni? În ciuda declarațiilor tari, care au răsunat în ajunul votării, precum că «aceasta este o provocare, în primul rînd, împotriva cetățenilor Republicii Moldova, care vor fi privați de posibilitatea de a se informa», ei nu au părăsit sala de ședințe, în acest fel, asigurîndu-le democraților cvorum.

Ceea ce înseamnă că au acceptat implicit și au acționat în comun cu banda de la guvernare. Și au mai demonstrat odată existența tandemului PDM — PSRM. Apropo, însăși votarea (în două lecturi!) s-a desfășurat în stil dodonist — în stil fulger. Oare de ce?

Da, discursuri referitoare la contestarea rezultatelor votării au răsunat din tabăra PSRM. La fel ca și declarația rară, după absurditatea sa, despre faptul că pînă la sfîrșitul sesiunii parlamentare, în semn de protest, socialiștii vor vorbi în Parlament exclusiv în limba rusă. Așa și-mi vine să rog majoritatea parlamentară să sisteze retransmiterea televiziunii din Polinezia și să văd în ce limbă va începe să vorbească Vlad Bătrîncea și co-tovarășii săi.

Despre ce nu vor să audă

«Integratorii europeni» de la noi nu vor să audă despre rateurile lor în guvernarea statului, despre propria avarie și coruptibilitate. Despre faptul că guvernarea lor a generat prăbușirea nivelului de viață a oamenilor precum și o serie de scandaluri de corupție.

Nu vor să audă despre faptul că ultimele sondaje de opinie denotă că 85 la sută din populația țării nu mai are încredere în autorități, că numărul adepților cursului de integrare europeană a scăzut, din 2010 încoace, de la 70 % la 38 %.

Nu vor să audă că așa numita majoritate parlamentară s-a format din hoți de stat și oameni fără principii care au fugit din alte partide.

Despre faptul că Partidul Democrat nu va putea trece pragul electoral de unul singur, dacă nu va recurge la trucuri de genul sistemului electoral mixt.

Iar ceea ce guvernarea vrea să audă nu se «toarnă» din abundență de la posturile TV locale. Care, nicidecum, nu pot fi atribuite categoriei captivante. Atît din perspectiva caracterului angajat, cît și din perspectiva profesionalismului slab al colaboratorilor.

* * *
Probabil, spațiul mediatic poate și trebuie să fie protejat, însă, doar în cadrul civilizat. Ceea ce a făcut majoritatea parlamentară în raport cu posturile TV rusești, nu este altceva decît executarea unei comenzi politice a autorităților. Dar de ce nu se iau de posturile de televiziune românești, care propagă absolut deschis distrugerea statului moldovenesc.

Pe interzicere bunăstare nu faci. Dimpotrivă, fructul interzis este mai dulce, el intrigă potențialul beneficiar de informație. De aceea, cei care apreciază și vor să vadă programele rusești vor căuta și vor găsi modalități să le privească în continuare.

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад