DataLife Engine > Tema zilei / Politica > Prost început, prost sfârşit

Prost început, prost sfârşit


23-12-2017, 10:30. Разместил: redactor
 
În linii generale, anul poate fi caracterizat în felul următor: am trăit ca în captivitatea sălbaticilor, însă, în fiecare zi auzeam că trăim «civilizat, aproape că în Europa». Niciun integrator european nu a menționat că ne mișcăm spre această Europă doar verbal și cu o singură aripă.

Ianuarie
 
Prost început, prost sfârşit- Toată luna ianuarie, pe scena politică din Moldova a jucat cancan Igor Dodon — încă mahmur după cățărarea sa în scaunul prezidențial. Și unde mai pui că, uneori, făcea niște figuri că pînă și cetățenii care l-au votat își puneau întrebarea «Oare votat-am pe cine se cuvine?». Adică, oamenii începuse să pună la îndoială faptul.

Disponibilitatea lui Igor Dodon de a pune pe seama Moldovei datoria Transnistriei la gaz, în mărime de 6 miliarde de dolari SUA, a bulversat societatea. Criticile negative în adresa «alesului de către tot poporul» veneau din toate direcțiile — de la inși nereprezentabili pînă la instituții de stat de cel mai înalt rang. Flegmaticii își frecau tăcut tîmplele, holericii au strigat: «Să-și vîndă palatul și să achite el!», melancolicii plîngeau pe umerii sangvinicilor.
 
- Liberalii lui Mihai Ghimpu începuseră să se pregătească pentru propria dispariție politică după ce partidul a fost lipsit de principalul său buzunar — Anatol Șalaru. Scandalul în jurul fostului vicepreședinte PL și ministru cu două mandate a dus la excluderea acestuia din rîndurile formațiunii.
 
- PCRM și-a exprimat indignarea în legătură cu planificarea majorării tarifelor (inclusiv, la apă sub pretextul schimbării contoarelor) și, concomitent, majorarea salariilor colaboratorilor ANRE; de asemenea, a protestat absolut justificat împotriva închiderii caselor de copii și reducerea numărului spitalelor din teritorii.
 
- Guvernarea a continuat să hoțească Moldova, de această dată sub pretextul încheierii unui acord de concesiune cu americanii, în conformitate cu care, 12 mii de km pătrați sînt oferiți în arendă pentru următorii 50 de ani în scopul identificării zăcămintelor gazo-petroliere. Consecințele politice și economice ale acordului nu sînt luate în calcul, la ce bun? Copiii lor demult nu mai locuiesc aici, înșiși «integratorii europeni», în orice moment, se pot muta unde le poftește inima. Iar cei care rămîn... problema lor.

Februarie
 
Prost început, prost sfârşit- Anume în februarie, Vladimir Plahotniuc a reanimat ideea implementării sistemului electoral uninominal în Parlament. A fost făcută a doua tentativă de a o promova, din nou, cu adresarea de rigoare la Comisia de la Veneția (de parcă recomandările din 2013 nu ar fi fost suficiente și ceva s-ar fi schimbat în țara noastră). În calitate de variantă de compromis de rezervă, în cazul în care proiectul propus eșuează, trebuia să fie înaintat proiectul sistemului electoral mixt. Acum deja știm cu toții pe seama cui a fost pusă această misiune.
 
- Comuniștii luptă în Parlament împotriva punerii miliardului furat pe seama concetățenilor, împotriva majorării vîrstei de pensionare, împotriva dubioasei «amnistii a capitalului» (la care, ceva mai tîrziu, guvernarea a renunțat). În afară de aceasta, PCRM a reușit adoptarea Declarației «Cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova».
 
- La Bruxelles, Dodon a fost trimis «la plimbare». A făcut acest lucru adjunctul secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, care a scăpat printre dinți că oficiul Alianței Nord Atlantice la Chișinău va fi deschis indiferent de ce minte Dodon alegătorilor săi. (Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să nu coboare pînă la întrevederea cu «președintele» țării moldo-europene, estimînd just legitimitatea acestei președinții).

Martie
 
- Dodon a continuat să fie scuturat pe toate paralele și meridianele. Deja în jargon de pușcărie i se indica locul. Acum, acest lucru l-a făcut președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. «Alesul de tot poporul» Dodon a decis că poate deschide cu piciorul ușa Kremlinului și a plecat într-acolo nechemat.

Oaspetele nepoftit — se știe cine este pentru ruși. Pentru a-i da de înțeles acest lucru lui Igor Dodon, care se băga pe gît președintelui Rusiei în prieteni, i s-a dat o lecție și a fost obligat să aștepte în anticamera Kremlinului, nici mai mult — nici mai puțin, patru ore în șir. Plus, situația incomodă — puțin spus, legată de vinul furat din colecția lui Putin și adus tot lui în dar...

În afară de aceasta, «alesul de tot poporul» a făcut totalurile primelor 100 de zile de ros pantalonii în fotoliul prezidențial. Rezultatele nu au impresionat pe nimeni.
 
- Democrații au anunțat că au adunat peste jumătate de milion de semnături în susținerea reformei sistemului electoral. Numărul exact al celor care chipurile își doresc adoptarea inovațiilor propuse de conducerea PDM a fost de 532 292 de oameni. Cifra a fost vociferată de deputatul democrat, Sergiu Sîrbu. Acesta a specificat: semnăturile au fost colectate în doar 12 zile. Sîrbu, însă, este un deputat traumatizat psihologic (fapt despre care el însuși a comunicat societății), în caz contrar, ar fi judecat logic că este, pur și simplu, ireal să colectezi 44,3 mii de semnături în zi.
 
- Tot atunci, democrații s-au pricopsit cu cea mai mare fracțiune parlamentară. Asta, după ce 14 trădători transfugi din PCRM au aderat «prietenește» la PDM. Aderarea imediată la PDM a fost, oarecum, indecent și nici nu a corespuns Regulamentului. De aceea, un an întreg, aceștia au fost ținuți în carantină, într-o oarecare «platformă social-democrată». În cadrul acestei platforme, cei 14 trădători nu s-au manifestat în niciun fel, poate doar la indicația curierului din sectorul Partidului Democrat ridicau ascultător mîinile, intrau și ieșeau din sala de ședințe la momentul potrivit.

Aprilie
 
- Lupta pro și contra sistemului electoral uninominal ia amploare. Occidentul a dat de înțeles că din două rele alegem răul mai mic — sistemul mixt. Da cine știe: ce va mai spune Comisia de la Veneția. Democrații «colectaseră» deja 800 000 de semnături, însă, modalitatea de colectarea rămîne, în continuare, dubioasă. Opunerea consolidată a tuturor partidelor politice parlamentare fără excepție, încet-încet, duce la sistemul electoral mixt gîndit inițial de democrați. Regula este simplă: cere mai mult și obții cît îți dorești.
 
- Democrații încearcă să se prezinte curați, pufoși și proeuropeni pînă la nebunie. Începe sacrificarea funcționarilor de stat mărunți cu escortarea lor ulterioară în izolatorul de anchetă al CNA. Asemenea unei apoteoze — se înscenează stîngaci atentatul la viața «proeuropeanului» Vladimir Plahotniuc cu implicarea nemijlocită a «mînii Moscovei».
 
- Partidul Liberal slăbește, pierde deputați și influența de odinioară. Din cîte se pare, regimul de la guvernare a decis să pună laba și pe primăria capitalei. Este reținut viceprimarul Nistor Grozavu și șeful Direcției municipale de transport, Igor Gamrețchi.
Prost început, prost sfârşit 
- S-a încheiat mandatul președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, însă, magistrații constituționali nu au devenit mai puțin angajați în urma acestui fapt. Ce a și fost demonstrat prin evenimentele ulterioare.

Mai
 
- Tandemul PDM — PSRM se manifestă proeminent în ciuda negării existenței acestuia de către Plahotniuc și Dodon. Pe 5 mai, democrații și socialiștii votează pentru implementarea sistemului electoral mixt în prima lectură. Deși, anterior, socialiștii se jurau de toți dumnezeii, că nu vor vota împreună cu democrații absolut nimic. Dar prețul promisiunilor lor îl știm, deja, foarte bine cu toții.
 
- Igor Dodon a recunoscut că el nu a reușit să devină «președintele tuturor», așa cum a promis, însă, nu se consideră vinovat de acest lucru. «Este foarte complicat», s-a plîns «alesul de tot poporul». Totodată, cred că Dodon ar fi putut fi un «președinte pentru toată țara» în cazul în care-și onora promisiunile electorale.
 
Prost început, prost sfârşit- Centrul Național Anticorupție îl reține pe primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Liberalii s-au supărat și au părăsit coaliția de guvernare. Miniștrii liberali au renunțat la mandatele din Guvern. Acest fapt nu a frapat pe nimeni, iar democrații, clar lucru, doar s-au bucurat.
 
- Parlamentul European a amînat cu o lună adoptarea deciziei cu privire la acordarea ajutorului financiar în mărime de 100 de milioane de euro pentru Moldova. Imediat, Bruxellesul dezmeticit a depistat «grave încălcări ale normelor democratice în țară». Cine-ar fi crezut?

Iunie
 
Prost început, prost sfârşit- Continuă foiala în jurul proiectului cu privire la modificarea sistemului electoral. Pe 16 iunie, ajunge verdictul Comisiei de la Veneția, care recomandă de a nu opera modificări la sistemul electoral. PDM este împotrivă, iar «președintele» controlat de democrați — Igor Dodon — declară că Bruxellesul nu poate să ne indice ce să facem. «Cu actuala guvernare este inutil să vorbești», a concluzionat Președintele PCRM, Vladimir Voronin.
 
- S-a mai făcut o tentativă de a închide gura presei ruse indtroducîndu-se o adevărată cenzură. Spicherul, Andrian Candu, a declarat că primele propuneri în vederea îmbunătățirii legislației presei vor fi gata spre sfîrșitul anului. Așa cum vedem astăzi, promisiunea a fost îndeplinită. Deja în luna decembrie, proiectul de lege este aprobat în două lecturi.
 
- Pentru serviciul credincios actualului regim, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a fost delegat în calitate de reprezentant al Moldovei în componența Comisiei de la Veneția.

Iulie
 
- Tandemul PDM — PSRM a reușit, în sfîrșit, să-și realizeze planurile cu privire la implementarea sistemului electoral mixt. Deja peste o oră de la aprobarea proiectului în Parlament, legea a fost promulgata de Igor Dodon. Dacă e să luăm în calcul că, în plen, documentul a fost votat în patru minute, viteza reiese a fi una cu adevărat fantastică.

Prost început, prost sfârşit- Grupul parlamentar Leancă — Ghilețchi, care se mai numește Platforma Popular Europeană, a primit drepturi de fracțiune. Pretențiile fostului «simplu premier» au fost pe deplin satisfăcute de cel care ocupă funcția de președinte — Igor Dodon. Acesta a promulgat legea respectivă cu privire la modificările Regulamentului Parlamentului. De acum în colo, deputații transfugi sînt în drept să formeze grupuri parlamentare cu aceleași drepturi ca și fracțiunile. Și, în general, să umble de colo-colo absolut legal.
 
- «Partidul Socialiștilor a sărbătorit 20 de ani de luptă», au anunțat cu patos presa lui Dodon. Caracterul picant al acestui fapt constă în faptul că, acum șapte ani, «luptătorii pentru ideea socialistă» știau doar din auzite de existența partidului Socialist. În acea perioadă, majoritatea dintre ei, din motive de conjunctură, se regăseau în rîndurile PCRM.
 
- Spicherii Moldovei, Ucrainei și Georgiei au semnat o adresare comună către conducerea UE: chipurile, luați-ne în gașca voastră, tare ne mai dorim acest lucru.
 
- Autoritățile moldovenești au declarat nedorită vizita la Chișinău a vicepremierului FR, Dmitri Rogozin și au întors din drum avionul acestuia.

August
 
- Ca de obicei, în luna august, spiritele politice s-au mai calmat. Mai marii ștabului se aflau în vacanță.
 
Prost început, prost sfârşit- Oficialii de la Chișinău au expediat o scrisoare la ONU cu rugămintea de a pune în discuție chestiunea cu privire la scoaterea trupelor ruse din țara noastră.
 
- Nu se știe de unde a apărut știrea falsă despre faptul că Washingtonul a alocat bani pentru construcția obiectelor militare pe teritoriul Moldovei. Igor Dodon, în dorința sa de a nu fi uitat de cetățeni în perioada vacanțelor, a făcut spectacol și s-a deplasat la poligonul militar din Bulboaca — să se clarifice. A dat-o în bară rău de tot — ajuns la Bulboaca, el, potrivit chiar lui, «nu a observat niciun fel de lucrări suspecte pe teritoriul poligonului». Na, poftim, baba, și luarea Bastiliei...
 
- Republica Moldova a sărbătorit 26 de ani de independență, apropiindu-se de jubileu cu rezultate destul de modeste și o polarizare ideologisă și geopolitică gravă în societate.

Septembrie

- Democrații și socialiștii au imitat o luptă politică acerbă între ei. Care a fost marcată de biciuirea publică a «președintelui ales de tot poporul» pe parcursul a două luni de zile. Pentru completare, contingentul militar moldovenesc a fost trimis să participe la aplicațiile NATO Rapid Trident — 2017. În ciuda ordinelor comandantului suprem Igor Dodon.
Prost început, prost sfârşit 
- Socialiștii au organizat marșuri în trei orașe din Moldova (Bălți, Cahul, Anenii Noi) în susținerea lui Igor Dodon și «inițiativei» acestuia. În capitală, socialiștilor nu li s-a permis să mărșăluiască, crezîndu-se, probabil, că nu mai trebuie chiar așa răsfățat. Marșurile au ieșit oarecum scîrboase. De altfel, ca și inițiatorul lor.

Octombrie
 
- Curtea Constituțională a dispus că președintele nu are dreptul de veto în cazul desemnării ministrului, candidatura căruia a fost propusă de premier. Printr-o decizie suplimentară, Curtea Constituțională a permis președintelui Parlamentului sau premierului să exercite temporar funcția de șef al statului. Așa a și fost. Igor Dodon a fost suspendat din funcție pentru jumătate de oră, iar spicherul Andrain Candu l-a pus în fotoliul de ministru al Apărării pe Eugen Sturza.
Prost început, prost sfârşit
- De asemenea, Curtea Constituțională a considerat că, în Legea Supremă, limba noastră trebuie să se numească «română». În acest fel, s-a mai făcut un pas important spre lichidarea statalității Republicii Moldova.
 
- Majoritatea parlamentară a format un grup de lucru pentru a opera noi modificări la Constituție. Este vorba despre introducerea în Legea Supremă a unui articol care să consolideze cursul de integrare europeană. Comuniștii, socialiștii și liberal-democrații au refuzat să participe la lucrările comisiei respective.
 
- Printr-o decizie a Comisiei Naționale pentru crearea circumscripțiilor electorale uninominale, diasporei moldovenești trebuie să i se ofere trei mandate în organul legislativ, Găgăuziei și Transnistriei — cîte două. Cu specificarea: atunci cînd malul stîng se va reintegra.
 
- Se remarcă o acutizare a megalomaniei în cazul unor politicieni. Iurie Leancă a declarat că el a făcut mai mult ca oricine pentru apropierea de România. Iar Igor Dodon, în general, a comunicat că are mandatul de președinte «de la Dumnezeu».

Noiembrie
 
Prost început, prost sfârşit- PCRM, societatea civilă moldovenească și oamenii de bună credință din toată lumea au marcat împlinirea a 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie. Care a schimbat radical nu doar istoria Rusiei, dar și a întregii lumi.
 
- Republica Moldova și Transnistria au semnat un șir de acorduri referitoare la reglementarea problemelor în domeniul educației, comunicațiilor, agricultură. De asemenea, a fost inaugurat podul ce leagă satele Bîcioc și Gura Bîcului. Guvernarea a prezentat acest fapt drept o realizare a sa foarte importantă. Între timp, nu este cazul să scontăm pe activizarea procesului de reglementare transnistreană în anul viitor. Avînd în vedere alegerile prezidențiale din Rusia și scrutinul parlamentar din Moldova, Moscova și Chișinăul nu vor avea interes pentru Transnistria.
 
- Igor Dodon a marcat un an de la «victoria sa» în alegerile prezidențiale. Un indiciu subtil al continuității a fost difuzarea primului episod al filmului documentar «Istoria Moldovei». În realitate, Igor Dodon, pur și simplu, a petrecut un an în buzunarul președintelui PDM. Anume în acest scop l-a și pregătit Plahotniuc pe Dodon, de asta a și fost nevoie de schimbat modalitatea de alegere a șefului statului — nu de către Parlament, ci prin alegeri directe.
 
- Primăria Chișinăului a fost preluată, temporar, de către fosta șefă a Gas Natural Fenosa Moldova și protejata Partidului Democrat, Silvia Radu. Aceasta a fost numită cu încălcarea legislației, de către primarul interimar, la acel moment, Nistor Grozavu (aflat sub anchetă). Vladimir Plahotniuc, încă o dată, i-a întrecut pe «dodoniști». Acum, referendumul lor pentru demiterea lui Chirtoacă se făcuse o bulă de săpun.
 
- Guvernul Moldovei, în cadrul «reformei» a numit instantaneu 23 de secretari de ministere. Mai exact, a redenumit viceminiștri în secretari de stat. Fapt care, evident, nu a oferit eficiență suplimentară organului executiv.
 
- În comisiile parlamentare au fost organizate dezbateri pe marginea proiectului de lege cu privire la modificarea denumirii limbii în Constituție din «moldovenească» în «română».
 
- În municipiul Chișinău s-a încheiat referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general. Din cauza ratei reduse de participare, plebiscitul a eșuat.
 
- La Bruxelles s-a desfășurat al cincilea summit al «Parteneriatului Estic». Într-acolo s-a deplasat o delegație moldovenească în frunte cu Pavel Filip.
 
Summit-ul a fost o dezamăgire totală. Reuniunea nu a justificat așteptările Moldovei, Georgiei și Ucrainei. Cum a și fost acest așa numit parteneriat, așa și a rămas. Summit-ul de la Bruxelles a demonstrat foarte clar că Moldova nu are nicio șansă de aderare la UE. Ultima picătură, care a spulberat toate speranțele, a fost declarația președintelui României, Klaus Iohannis, precum că Moldova nu trebuie să sconteze pe integrarea europeană prin unificarea cu România.
 
- Un grup de reprezentanți ai societății civile au lansat inițiativa de organizare a unui referendum pentru anularea sistemului electoral mixt. Inițiativa a fost susținută în totalitate de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

Decembrie

Prost început, prost sfârşit- Parlamentul a adoptat în două lecturi proiectul amendamentelor la Codul Audiovizualului, care interzic retransmisia știrilor și emisiunilor informativ-analitice din Rusia.

În a doua lectură, pentru aprobarea proiectului au votat 61 de deputați: reprezentanții majorității parlamentare, liberalii și liberal-democrații. Socialiștii au refuzat să voteze. În semn de protest, fracțiunea comuniștilor a părăsit sala de ședințe în componență deplină.

- Curtea Constituțională a aprobat proiectul amendamentelor la Legea Supremă care consolidează cursul politic extern al Moldovei — integrarea în Uniunea Europeană. Cine a propus, încă o dată, recroirea Constituției? Partidul Democrat. Mai exact, liderul acestuia, Vladimir Plahotniuc.
 
- La Chișinău, socialiștii au marcat împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești. Inițiator a fost Igor Dodon. Se știe foarte bine că anume crearea RDM a fost precursorul ocupației Basarabiei de către România regală în 1918. Ocupație care a durat 22 de ani. Ce a sărbătorit, totuși, Dodon? Apropo, această sărbătoare l-a asociat pe Dodon cu unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului.
 
- Igor Dodon a prezentat raportul activității sale de un an în calitate de «președinte ales de tot poporul». La drept vorbind, nu a fost niciun fel de raport pentru că nu a avut ce să raporteze. Că doar nu vom cataloga drept activitate plimbările sale turistice din contul statului în compania rudelor și apropiaților săi. Acest an, cît Dodon s-a aflat în fotoliul prezidențial, a demonstrat foarte bine că el nu este niciun fel de «președinte», ci doar un instrument a lui Plahotniuc.
 
- PDM a anunțat despre întrevederea lui Plahotniuc cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Ce a făcut la Strasbourg liderul democraților, care nu ocupă nicio funcție de stat? Și de ce este primit de funcționarii europeni de rang înalt, care pledează pentru combaterea corupției în Moldova? Acestea, dar și un șir de alte întrebări, au rămas fără răspunsuri.
 
- Spicherul Andrian Candu a criticat dur rezultatele sondajului «Barometrul Opiniei Publice» (BOM). Conform rezultatelor acestui studiu, Plahotniuc este cel mai corupt politician din Moldova, iar pentru Partidul Democrat sînt dispuși să voteze doar 2,8 % din alegători. Are și de ce să se supere: rezultatele BOM sînt total opuse datelor sondajului, prezentat în ajun și comandat de PDM, realizat de IMAS. Potrivit acestui «studiu», ratingul lui Plahotniuc a crescut de cinci ori — de la 4 la 21 %.

- Vladimir Plahotniuc, în calitate de lider al unei formațiuni politice, a prezentat proiectul rezoluției cu privire la planurile PDM pentru anul viitor. Aceste planuri sînt bine știute — menținerea la putere cu orice preț. Despre asta, însă, evident, nu s-a vorbit. Liderul democraților a turnat electoratului tor felul de dulcegării de genul: «noi politicieni», «drumuri bune», «educație și sănătate mai bună», «echitate socială», «integrare europeană», «demnitate națională» și «protecție în fața dușmanilor din afară».

* * *
Așa a fost anul politic 2017 în Moldova. Cum va fi 2018? Nu cred că trebuie să ne așteptăm la schimbări radicale din partea actualei guvernări. Dar nici nu este cazul să ne pierdem optimismul. La urma urmei, totul este în mîinile noastre. Și... În buletinele de vot pe care le vom completa, tot noi, în cadrul alegerilor parlamentare de anul viitor!

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад