DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Moldova — țara inechității sociale

Moldova — țara inechității sociale


23-12-2017, 11:48. Разместил: redactor
 
Presa din buzunarul Partidului Democrat încearcă să ne convingă contrariul. Însă, rapoartele despre nu știu ce fel de creștere economică, în care, demult, s-au încurcat pînă și cei care le elaborează, nu le poți unge pe pîine și nici nu le poți atașa ca plată pentru serviciile comunale. În acest an care pleacă, din partea autorităților a fost mult verbiaj și prea puține fapte bune pentru popor. În schimb, Guvernul continuă să ne surprindă cu reformele sale sociale, iar Parlamentul — cu legile antisociale adoptate.

Ianuarie — februarie

Profesorii au ieșit la proteste

În perioada 17 — 20 ianuarie, sindicatele din educație au decis să organizeze cîteva acțiuni de protest. Angajații din sistemul educației cereau Guvernului să le majoreze salariile cu 50 la sută, deoarece, nivelul plăților salariale a personalului pedagogic nu corespunde salariului mediu lunar pe economie. Profesorii au comunicat că procesul de studii nu va fi întrerupt, la protest vor veni acei pedagogi care nu vor avea ore în ziua manifestațiilor.

În timpul acțiunilor de protest, profesorii țineau pancarte cu denumirea raioanelor din care au venit cu solicitarea: «Salvați învățămîntul»!, «Vrem salarii decente!», «Nu alungați profesorii din țară!».

Despre problemele migrației

Autoritățile Moldovei au anunțat despre intențiile de a iniția negocieri cu Rusia pe marginea acordului de colaborare în domeniul migrației muncii. Proiectul acordului a fost expus de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei pentru discuții publice. Conform proiectului, părțile se obligă să colaboreze în reglementarea fluxurilor migrației și crearea condițiilor realizării angajării legale a muncitorilor-emigranți, să facă schimb de date statistice și să recunoască documentele de studii ale imigranților.

În proiect se mai menționează că plata muncii acestora nu va fi mai mică, iar condițiile de muncă nu mai puțin favorabile decît condițiile stabilite pentru cetățenii țării gazdă, care îndeplinesc aceleași funcții, dețin aceeași specialitate și calificare. Pe cît de nobile au fost intențiile Guvernului și cum le-au sesizat conaționalii noștri, putem întreba chiar la prima sursă — migranții.

Potrivit informațiilor Serviciului Federal de Migrație a FR, la începutul anului, în Rusia munceau peste 500 de mii de cetățeni moldoveni. Potrivit informațiilor oficialilor de la Chișinău — numărul acestora nu depășea 350 de mii (inclusiv numărul muncitorilor sezonieri). Potrivit datelor Băncii Mondiale, transferurile bănești operate de migranți constituie aproape 25 % din PIB. Mai bine de jumătate din acești bani revin transferurilor din Rusia.

Pe scurt

În ianuarie 2017, presa a început să trîmbițeze că primăria încearcă să purceadă la realizarea proiectului parcărilor cu plată. Cu ce s-a încheiat această inițiativă îl putem întreba pe Dorin Chirtoacă.

La sfîrșitul lunii ianuarie a apărut informația despre faptul că autoritățile chișinăuiene intenționează să reformeze sistemul municipal de sănătate prin reducerea numărului spitalelor de la 9 la 5. Proiectul de reorganizare a fost elaborat de Direcția Sănătate.

În februarie, Ministerul Sănătății a anunțat despre majorarea considerabilă a tarifelor la serviciile medicale — în unele cazuri — de zeci de ori. Centrul Național Anticorupție a inițiat o expertiză a documentului pentru majorarea tarifelor încă la etapa de elaborare a proiectului și a exprimat dubii referitoare la corectitudinea stabilirii unor tarife. Cu toate acestea, proiectul documentului a rămas neschimbat.

Martie — aprilie

Nistru

Pe 14 martie, de Ziua Internațională a Rîurilor, la Chișinău s-au desfășurat marșuri pașnice împotriva deciziei Ucrainei de a mai construi pe Nistru alte 6 centrale hidroelectrice. Fapt care, în opinia savanților, poate genera o adevărată catastrofă ecologică — înnămolirea rîului Nistru, schimbări ireversibile a florei și faunei. La manifestații au participat reprezentanți ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, inclusiv deputați parlamentari din cadrul fracțiunii PCRM, activiști ai Uniunii Tineretului Comunist din Moldova.

PCRM și fracțiunea parlamentară a formațiunii critică dur intenția Ucrainei de a construi centrale hidroelectrice noi pe Nistru, care poate genera consecințe imprevizibile pentru principala arteră acvatică a Moldovei.

Cea mai stupidă minunăție

În luna aprilie, poporul și-a amintit că nu știe nimic concret despre recensămîntul populației, care s-a desfășurat în 2014 și care, în esență, a fost cel mai absurd și inutil. Totodată, după aproape trei ani de așteptare a rezultatelor, s-a constatat că în Moldova, în mare parte locuiesc moldoveni dar nu români. Potrivit rezultatelor recensămîntului din 2014, doar 7 la sută dintre cetățeni se consideră români. Acest fapt a devenit o surpriză pentru liberali și acele forțe politice care urmăresc lichidarea suveranității Moldovei. Totodată, mulți cetățeni ai Moldovei nu au fost incluși în studiu. De altfel, acum, cînd liberalii s-au dezumflat, ștafeta lor pentru distrugerea statalității moldovenești a fost preluată, cu succes, de către democrați.

Anomalii

În dimineața zilei de 20 aprilie, ninsorile abundente au acoperit toată Moldova. Deși, meteorologii anunțau despre schimbarea bruscă a vremii încă pe 16 aprilie, cînd au emis avertizare «cod galben» de precipitații, autoritățile moldovenești au fost prinse, din nou, nepregătite. Este de remarcat faptul că nicio structură birocratică nu s-a preocupat din timp de întreprinderea «măsurilor concrete» și, totodată, de aplicarea lor imediată. În acest fel, Guvernul Filip și primăria capitalei și-au confirmat, încă o dată, incompetența absolută.

Deși, la începutul lunii mai, prim-ministrul anunța «obosit» despre încheierea lucrărilor celulei de criză a Guvernului, care, chipurile, a gestionat lucrările de înlăturare a consecințelor stihiei, grămezile de crengi au continuat să zacă încă multă vreme în curțile blocurilor din capitală.

Mai-iunie

Indicatorul atitudinii

Angajații din sistemul educației continuă protestele începute încă în luna ianuarie. Autoritățile au promis pedagogilor majorări salariale în mărime de 10 %, profesorii, însă, consideră că această sporire nu este suficientă. Ferindu-se de furia profesorilor moldoveni, Ministerul Educației a decis să preia experiența colegilor de la Ministerul Sănătății și să elaboreze un nou concept de salarizare a cadrelor pedagogice, reieșind din calculul «productivității muncii» și «indicatorul rezultatelor».

Dacă e să avem în vedere faptul că majoritatea angajaților în sfera sănătate nu au simțit în nici un fel majorarea salarială, evident, aceeași perspectivă nu i-a bucurat pe profesori. În afară de aceasta, Guvernul a promis angajaților din sfera educației adaosuri salariale în mărime de 100 de lei. Mulți profesori au perceput acest gest drept o insultă, iar adaosul — drept o pomană.

Clar lucru, pedagogii consideră inadmisibilă o atare atitudine față de munca lor. Mai ales, comparativ cu perioada de guvernare a PCRM, atunci cînd guvernarea manifesta respect cuvenit față de profesia de pedagog. Din 2000 pînă în 2009, salariile profesorilor au crescut de 12 ori. Iată, această majorare era, cu adevărat sesizabilă.

Reamintim că solicitările pedagogilor, în special, se refereau la majorarea salariului de bază cu 50 la sută. Adică majorarea retribuției fixe, fără tot felul de alte suplimente pentru vechimea în muncă și gradul didactic. În replică, prim-ministrul Pavel Filip a dat din mîini și a repetat ceea ce profesorii au auzit de nenumărate ori: chipurile, în bugetul de stat nu sînt bani pentru majorările salariale pe care le solicită.

Iar atunci cînd, la începutul lunii mai, profesorii au anunțat că, deocamdată, nu vor desfășura acțiuni de protest, Guvernul a răsuflat ușurat, amînînd rezolvarea problemei pentru mai tîrziu. În legătură cu acest fapt, prin intermediul presei sale de buzunar, Partidul Democrat a declarat că datorită dialogului «productiv» a Guvernului cu pedagogii, protestele s-au încheiat, orele se desfășoară conform graficului, examenele de bacalaureat nu vor fi perturbate. Și toate acestea grație acțiunilor înțelepte ale lui Filip.

Hoție desăvîrșită

Funcționarii liberali promovează încă o schemă frauduloasă pentru hoția populației prin majorarea tarifelor la apă. Furnizorii de apă s-au plîns pe faptul că nu le ajung surse pentru dezvoltarea structurilor lor. Acest pretext inventat cu privire la necesitatea majorării tarifelor a fost declarat, încă o dată, de către SA «Apă Canal Chișinău». ANRE, la solicitarea «Apă canal Chișinău», a planificat examinarea chestiunii cu privire la majorarea tarifelor la apă. Furnizorul de apă insistă pe majorarea tarifelor pentru consumatorii casnici cu 27,9 la sută (de la 9,19 lei pînă la 11,75 de lei pentru un metru cub de apă), iar pentru agenții economici — cu 11,1 la sută (de la 22,96 de lei pînă la 25,52 de lei pentru un metru cub de apă). Așa cum era și de așteptat, tarifele la apă s-au majorat. Pentru a vă convinge de acest lucru, uitați-vă în facturi.

Copiii mici costă scump

De Ziua protecției copiilor, Guvernul s-a lăudat cu faptul că a organizat copiilor o adevărată sărbătoare. Însă, noi trebuie să ne preocupăm de maternitate și copilărie nu doar de 1 iunie, ci în fiecare zi. Și nu doar în cadrul familiei, dar la nivel de stat. La drept vorbind, angajații Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în mod special, ministrul de profil la acel moment — Stela Grigoraș, au considerat că pe această dimensiunea, în Moldova, totul este perfect.

Cu toate acestea, în toată perioada existenței Moldovei ca și stat independent, doar PCRM și-a îndeplinit promisiunile. Spre exemplu, din 2000 pînă în 2009, indemnizația pentru nașterea primului copil a fost majorată de 9 ori! Adică, plățile sociale au crescut în repetate rînduri, iar acum — în procente, dar și așa, doar pentru că asupra inițiativelor sociale insistă permanent deputații comuniști. Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei declara că «plățile pentru nașterea copilului trebuie să fie la nivelul salariului părinților». Mamele care nu au lucrat ridică indemnizații minime și lunare (540 de lei) și pentru nașterea copilului.

Reiese că în perioada pe care o trăim, marcată de șomaj total, dacă femeia nu a reușit să se angajeze, atunci nici nu mai trebuie să nască? De foarte multe ori, chiar și persoanele cu studii superioare își găsesc rostul în piețe în calitate de vînzători sau acceptă să muncească temporar fără pachet social.

Ultimii

Pe 18 iunie, angajații din sfera sănătății și-au marcat ziua profesională. Ei au avut despre ce discuta. Pentru că timp de 8 ani de guvernare liberal-democrată, reformele în sistemul sănătății, practic, nu au mai încetat.

Potrivit informațiilor oficiale, după majorarea salariilor lucrătorilor medicali, cele mai mari retribuiții ridică medicii de familie — 11 mii de lei. Nu știu de ce, dar medicii de familie nu au pus încă asemenea salarii în buzunare. Absolvenții talentați ai Universității de Medicină merg la specializare peste hotare, acolo și decid să rămînă, pentru că în țările UE salariul medicilor este de circa 60 de ori mai mare decît în Moldova. De asemenea, se comunica că tinerii specialiști ridică lunar 7 mii de lei.
Dar nu se prea văd rînduri ale tinerilor specialiști în spitale și policlinici dornici să se angajeze. Sistemul se confruntă cu o criză de medici și asistente medicale, mai ales în localitățile rurale. Din 2012 pînă în 2017, circa 4 mii de asistente medicale au renunțat la profesia lor. Reamintim că în perioada de guvernare a Partidului comuniștilor, salariile în sistemul sănătății au crescut de 9 ori. Din 2000 pînă în 2008, de 6 ori au sporit cheltuielile bugetului consolidat în sănătate.

Uzurpatorii eterului

Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, promovează în Parlament interdicția «propagandei ruse în presă». Principalul democrat nu a pus la îndoială faptul că va avea toată susținerea din partea deputaților pe care-i controlează.

Acum doi ani, o atare inițiativă a mai răsunat din gura liderului democraților. Ei chiar au încercat să o treacă prin Parlament. Atunci, nu le-a reușit nimic. Adoptarea unei asemenea legi ar fi influențat rezultatele alegerilor în favoarea partidelor de dreapta. În afară de aceasta, pentru dreptul la informare au pledat organizațiile neguvernamentale și presa. Gălăgia a fost mare, însă, inițiativa a fost respinsă nu din acest considerent. Pur și simplu, atunci, Partidul Democrat avea mai puține posibilități — mai puțini deputați de buzunar.

Iulie — august

Reformele asemenea unui tsunami

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a prezentat proiectul său grandios pentru distrugerea sistemului sănătății întitulat «Reforma spitalelor din Moldova». Conform planului, în Moldova vor fi lichidate două treimi din instituțiile medicale de stat, numărul cărora va fi redus de la 60 la 21.

În cadrul desfășurării reformei, pe care Ministerul Sănătății planifică să o demareze deja în acest an și să o încheie în 2024, în țară vor rămîne patru instituții medicale de bază, fiecare va fi scontată pentru un milion de persoane. Reamintim că o asemenea optimizare a fost aplicată în perioada creării județelor și ea nu a fost justificată. Spitalele raionale nu au fost pe măsură să asigure ajutor medical tuturor persoanelor care aveau nevoie.

Reevaluarea cunoștințelor

Totalurile sesiunii de bază a examenelor de bacalaureat i-au bucurat poate doar pe angajații Ministerului Educației. Doar circa 58,7 la sută din numărul absolvenților au susținut examenele de BAC. Înșiși absolvenții s-au arătat nemulțumiți de rezultate și au depus 12 mii de contestații.

Reevaluarea lucrărilor a avut rezultatele de rigoare. Circa 2500 de note au fost majorate. Evident, acest lucru este de bine, însă, mai important este că numărul persoanelor care au luat diploma de bacalaureat s-a majorat cu 300. Această cifră a influențat puțin statistica generală. Însă, reevaluarea cunoștințelor pentru 300 de copii reprezintă șansa lor de a se înscrie la facultate.

Ministerul Educației raportează despre majorarea numărului absolvenților care au reușit să susțină examenele de BAC cu 4,8 %, dar nu specifică că timp de doi ani, numărul pretendenților s-a redus cu 8 mii de persoane, totodată, s-a redus de două ori numărul «repetenților». Este vorba despre absolvenții care nu mai consideră că susținerea repetată a examenelor este pentru ei o a doua șansă. Anume din contul reducerii numărului acestor absolvenți s-a și majorat procentul de susținere a examenelor.

Suferințele universităților moldovenești

Anul trecut, diploma de bacalaureat a fost primită de 12 mii de absolvenți. Universitățile din Moldova erau gata să primească la studii 17 mii de persoane. În acest an, examenele de bacalaureat au fost susținute de circa 10 mii de persoane, dar nici pe departe, nu toți tinerii au preferat să se înmatriculeze în universitățile din țară și au preferat să beneficieze de bursele oferite de universitățile de peste hotare, în special, au plecat la studii în România vecină.

În Republica Moldova, oficial, sînt înregistrate 30 de instituții de învățămînt superior. Cu cît mai mic va fi numărul studenților, cu atît mai scumpe vor fi studiile, pentru că numărul locurilor bugetare este redus pe an ce trece. Numai pentru acest an, se planifică reducerea locurilor bugetare în sistemul de învățămînt superior cu 1190 de unități. Din cauza insuficienței masive de studenți, peste cîțiva ani, unele universități ar putea să dispară.

Războiul împotriva monumentelor continuă

La sfîrșitul lunii august, Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a emis o declarație pe marginea actului de vandalism asupra monumentului lui V. I. Lenin din orașul Fălești. În declarație se menționează:

«Comitetul Central al Partidului Comuniștilor își exprimă indignarea profundă în legătură cu acțiunile vandalilor, care au demontat munimentul lui Vladimir Ilici Lenin din orașul Fălești. Laș, barbar, sub întunericul nopții, nenorociții, care pînă astăzi nu au fost identificați, au demontat monumentul și l-au dus într-o direcție necunoscută».

În toată această acțiune mîrșavă șochează, nici măcar îndrăzneala cu care au acționat vandalii, ci faptul că niciun responsabil din orașul Fălești nu poate spune nimic clar despre crima care s-a comis.

Evident, puterea centrală nu se obosește să vină cu o reacție. Deși este vorba nu doar despre monumentul lui Lenin, ci despre o operă de artă a sculptorului remarcabil moldovean Lazăr Dubinovschi.

Septembrie-octombrie

Cît de ușor este să fii în etate

Ziua Internațională a persoanelor în etate, marcată pe 1 octombrie în mai multe țări ale lumii, oferă încă un motiv pentru evaluarea acțiunilor noastre în raport cu oamenii din generațiile în vîrstă.

A fi om în etate în Moldova înseamnă să economisești pe mîncare, să porți pînă la uzare hainele din tinerețe, să bolești fără posibilitatea de a beneficia de tratament corespunzător. Mai ales dacă persoana în etate este solitară, iar asemenea persoane singuratice avem peste 100 de mii.

La începutul anului 2017, pensia medie de vîrstă în Moldova constituia 1300 de lei. Din 2012 pînă în 2017, mărimea medie a pensiei s-a majorat cu doar 32 la sută. Pentru comparație, vom spune că în perioada guvernării comuniste, indexarea pensiilor a constituit 15 — 20 la sută și se opera de două ori în an. Timp de 8 ani de zile, timp în care țara a fost guvernată de PCRM, pensia medie pe țară a crescut de 9 ori!

Minimul de existență pentru pensionari, la începutul anului în curs, a constituit 1494 de lei. În acest fel, pensia medie acoperă coșul minim de consum pentru pensionari în proporție de doar 87 la sută. Totodată, autoritățile încearcă nici măcar să nu observe că avem pensionari, în special în localitățile rurale, care ridică pensii ce abia trec de 200 de lei.

Creștere constantă doar la capitolul prețuri

Prețurile la produse continuă să crească. Atît timp cît în Moldova nu se va schimba guvernarea, poporul va continua să îndure foame. Totodată, puterea democrată continuă să ne povestească despre o creștere economică iluzorie.

La mijlocul toamnei, prețurile la fructe și legume au atins cote iernatice. În afară de aceasta, timp de un an, s-au scumpit practic toate produsele alimentare. Legumele — cu 35,8 %, fructele — cu 18,1 %, ouăle — cu 7,5 %, zahărul — cu 6,4 %, laptele și produsele lactate — cu 3,5 %, pîinea — cu 0,9 %.

S-au scumpit și serviciile, inclusiv, cele comunale. Timp de un an, serviciile de alimentarea cu apă și canalizare s-au scumpit cu 22,3 la sută, încălzirea centralizată — cu 14,1 %. Combustibilul s-a scumpit cu 7,7 %.

Noiembrie-decembrie

Fără perspective de reducere

Autoritățile noastre au așa o tradiție minunată — să majoreze tarifele la agentul termic la începutul sezonului de încălzire. Respectiv, au început, din nou, discuțiile precum că prețul unei gigacalorii s-ar putea scumpi de la 1068 la 1257 de lei per gigacalorie.

De regulă, «plafonul» tarifului este mai mare. Se întîmplă acest lucru din două motive. În primul rînd, pentru ca poporul să se bucure că majorarea nu a fost chiar așa de mare precum s-a cerut. În al doilea rînd, în timp ce poporul discută aprins pe marginea majorărilor ce urmează, Guvernul și Parlamentul lui Plahotniuc subjugă Moldova așa cum știu ei mai bine.

Precedenta majorare a agentului termic a fost operată exact la începutul sezonului de termoficare din anul trecut. În octombrie 2016, conform calculelor ANRE, tariful a fost majorat cu 8,2 %, sau cu 81 de lei pentru o gigacalorie.

S-au scumpit lemnele și cărbunii. Un metru cub de lemn tare a ajuns să coste circa 800 — 850 de lei și mai mult. Cărbuni, demult, nu mai cumpără nimeni cu tonele, doar cu sacii. Deja la sfîrșitul verii, comparativ cu anul trecut, prețul cărbunelui a crescut cu 300 de lei și constituie 4100 de lei pentru o tonă și continuă să se scumpească.

Ne lipsesc de rădăcini

Deputații democrați au decis să modifice actele ce stabilesc identitatea. Din buletinele de identitate și pașapoarte se planifică a se exclude grupa de sînge și cetățenia. Aș vrea să greșesc, dar această inovația a democraților induce la gîndul că se dorește unificarea cetățeniilor moldovenești și română. Moldovenii au fost lipsiți de limba lor maternă, acum, cu atîta inocență, democrații ne privează de cetățenie și dreptul la autoidentificare.

Regimul privează veteranii de sediu

Guvernul și-a exprimat intenția de a evacua Consiliul Republican al Asociației Obștești «Organizația Veteranilor din Republica Moldova» din clădirea situată pe strada Ștefan cel Mare, 124. Organizației Veteranilor i se propune să se strămute la etajul 7 din clădirea Ministerului Muncii și Protecției Sociale unde i s-a rezervat cîteva birouri neamenajate. O decizie definitivă în acest sens nu a fost anunțată încă.

Pentru ce a fost decapitat Pușkin?

Un caz revoltător, care s-a produs la Fălești a aruncat în aer rețelele de socializare. În acest oraș, vandalii-neoameni au decapitat monumentul poetului rus Alexandr Pușkin a cărei creație a devenit moștenirea întregii umanități civilizate.

O altă istorie oribilă s-a produs la Fălești, la sfîrșitul verii, cînd în noaptea de 22 — 23 august, vandalii au demontat samavolnic monumentul lui Vladimir Ilici Lenin. Pe marginea demontării ilegale a monumentului lui Lenin, de facto un act de vandalism, în orașul Fălești a fost inițiat un dosar penal.

Pentru Partidul Comuniștilor, depistarea comanditarilor și executorilor acestei crime a devenit o chestiune de principiu. PCRM a desfășurat propria anchetă. Rezultatul principal al acesteia a scos în evidență numele «inspiratorului ideii» acestui act de vandalism. Este vorba despre vicepreședintele raionului Fălești, Vladimir Tăbîrță, care, în complot cu alți activiști ai PDM, au decis, încă o dată, să se închine în fața «șefei», Iraida Brînzari și să-i ofere un «cadou» cu ocazia zilei sale de naștere.

Limitați involuntar

Pe 3 decembrie este Ziua Internațională a Invalizilor. Guvernarea moldovenească în figura Partidului Democrat, care a uzurpat puterea în țară, și-a etalat atitudinea față de invalizi atunci cînd a adoptat legea cu privire la reforma sistemului de pensii. Conform noilor reguli, invalizii în vîrstă de pînă la 23 de ani (cu excepția invalizilor din copilărie) trebuie să dispună de cel puțin doi ani de stagiu de muncă. Persoanele cu vîrsta cuprinsă între 23 și 29 de ani trebuie să dispună de 4 ani de stagiu de muncă, invalizii de 29-33 de ani — 7 ani, 33-37 de ani — 10 ani de muncă, 37 — 41 de ani — stagiu de muncă de 13 ani. Dacă persoana are mai mult de 41 de ani, pensia de invaliditate se oferă în baza unui stagiu de muncă de cel puțin 15 ani. Pînă la aprobarea documentului, stagiul de muncă varia în funcție de vîrstă — de la 1 pînă la 5 ani.

Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад