Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/classes/templates.class.php on line 209 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/modules/sitelogin.php on line 109  DataLife Engine > Версия для печати > Să spunem lucrurilor pe nume
DataLife Engine > Tema zilei / parlament > Să spunem lucrurilor pe nume

Să spunem lucrurilor pe nume


22-12-2017, 14:14. Разместил: redactor
Portalul comunist.md prezintă textul integral al discursului Inei Șupac.

 

Domnilor și doamnelor guvernanți…

 

Conștientizăm că 99% din televiziuni nu vor arăta nici un cuvînt din acest discurs. Deja ne-am deprins de minciunile promovate de către cele două media-holdinguri. Dar necătînd la asta, considerăm necesar să spunem lucrurilor pe nume în fața nu numai a alegătorilor, dar și în fața dumneavoastră - a celor care servesc căpturării Republicii Moldova.

 

Anul 2017 este al optulea an de cînd dvs sunteți la guvernare. Am încercat să reamintesc măcar un program de modernizare a cel puțin unui domeniu pe care dvs ați fi promovat pe parcursul acestei perioade. Ceva de genul programului «Satul moldovenesc», programului de aprovizionare cu calculatoare a instituțiilor de învățămînt, programului de gazificare, programului de măsuri în cadrul Anului Tineretului, etc. Dar… «A fost odată, ca-n povești, a fost ca niciodată». Ați fost în stare numai să distrugeți ceea ce v-au lăsat predecesorii. Dar în schimb nu a fost propus nici un program concret de modernizare și dezvoltare, nici în cadrul sesiunii parlamentare care se încheie. Nimic, în afara de lozinci și stegulețe ale Uniunii Europene.

 

Cu atîția bani din credite și granturi externe să nu reușești să faci ceva vizibil și pentru folosul cetățenilor măcar într-un domeniu - este o rușine. Este o bilă neagră. Este o catastrofă. Paradoxul cel mai mare este …că toți din cei prezenți conștientizează această realitate sumbră.

 

Dar în loc de ceva concret, preferați să strigați "жить стало лучше, жить стало веселее». Vouă vă pare că rețeta dezbinării societății va fi salvatorul vostru veșnic. Da, în 2017 v-a reușit această tactică. V-a reușit să găsiți marionete pentru schimbarea sistemului electoral așa încît legea să fie promulgată timp de o oră după votul în Parlament. V-a reușit să atrageți mai multe forțe politice într-o discuție cu privire la denumirea limbii și susținerea unor aberații precum lupta împotriva așa numitei propagandei rusești. V-a reușit să mariți numărul deputaților de la 19 pînă la majoritatea parlamentară, prin metode cunoscute de corupere și șantaj. V-a reușit nu numai să evitați răspunderea pentru furtul miliardului, dar și să promovați oameni implicați în acest jaf în poziții-cheie la conducerea a Parlamentului și a Guvernului.

 

Uneori chiar se creează impresia că dacă Federația Rusă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventată. Doar trebuie cumva de explicat de ce deja al patrulea an colaboratorii ai Căii Ferate primesc salariile cu întîrzieri de 4-5 luni? Doar este nevoie să argumentezi necesitatea de a da în concesiune unei companii americane dubioase a unui teritoriu de nu mai puțin de 40%? Doar unii deputații care de la această tribună în mod înflăcărat susțineau că nu este posibil nici un fel de parteneriat public-privat în domeniul jocurilor de noroc, trebuie azi cumva să găsească motive de ce s-a întîmplat exact invers? Doar este nevoie de o scuză de ce mai mulți din cei prezenți nu au susținut proiectul moțiunii de cenzură a Guvernului cu privire la contrabanda cu anabolizante și implicarea în această schemă a mai multor demnitari de stat? Nu vin Procurorul General și Prim-ministru în Parlament pentru a da un raport anual, așa, cum prevede lege - cine este de vină? Nu este susținută propunerea de a audia raportul privind eventuala catastrofă ecologică - legată de r.Nistru - de ce? Pensionarii sunt nemulțumiți de reforma a pensiilor - cine va răspunde? Din numărul total a celor 88 de ședințe ale Parlamentului care ar fi trebuit să fie desfășurate conform Regulamentului în anul 2017, au avut loc de facto numai 44. De două ori mai puțin! Din cauza cui atîta ineficiență?

 

De ce azi aud de la un briefing de presă a dlui Candu o informație precum că toți membrii ai Biroului Permanent, indiferent de culoare politică, au susținut ideea de reformare instituțională și optimizare a Parlamentului. Nu este adevărat. Noi azi de dimineață am primit un proiect de document în acest sens, și unicul lucru care a fost agreat era că pîna la următoarea ședința a Biroului din ianuarie fracțiunile parlamentare îl vor analiza și vor veni cu opinii și propuneri. Mă miră faptul că cei care pretind să lupte împotriva propagandei chiar sunt cei care se ocupă de această propagandă și răspîndirea unor fake news (știrilor false).

 

Este foarte comod să creezi imaginea unui dușman extern. Dacă nu este de ajuns, inventezi și dușmani din interior. De exemplu, așa cum s-a întîmplat în anul 2017, primarul or. Taraclia S.Filipov, primarul or.Basarabeasca V.Cimpoeș, președintele r-lui Dubăsari G.Policinschi, sau chiar întreg Congres al Autorităților Locale.

 

Iar cînd apar situații extraordinare, întotdeauna puteți să contați pe Curtea Constituțională. Dacă ar fi existat un Premiul Nobel pentru inventivitate, cu siguranță ar fi trebuit să fie decernat celor șase judecători. Dar, în lipsa acestuia, magistrații sunt nevoiți să se mulțumească cu „premiul Nobil” moldovenesc.

Oare ce va urma mai departe? Oare la anul vom asista la introducerea unui nou articol 6 în Constituția Republicii Moldova? Despre rolul conducător al Partidului Democrat în țara noastră.

 
Vine anul 2018. Din partea fracțiunii Partidului Comuniștilor dorim cetățenilor Republicii Moldova mai mult optimism și curaj în lupta pentru dreptate. Și să nu uităm de ce guvernarea dorește să ne dezbine. Fiindcă lor le este frică de consolidarea eforturilor a tuturor forțelor sănătoase. Doar analogia situației de azi cu ceea ce a fost 100 ani în urmă este una clară. Верхи не могут, низы не хотят. Așa că, revoluția continuă!

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад