DataLife Engine > Tema zilei / 100 de rînduri > 100 de rînduri de la Eugeniu Marian: O întrunire în pijama

100 de rînduri de la Eugeniu Marian: O întrunire în pijama


21-01-2016, 12:23. Разместил: redactor

 

Asta s-a întîmplat aproape de miezul nopţii, cînd oamenii normali se duc la culcare, dar pe noi de acum nu ne mai miră nimic. În ultimii şase ani ne-am obişnuit cu faptul că în Moldova aproape totul se face, exprimîndu-ne în latină, prîn culus. Adică, prin culise. 

 

Ceremonia a avut loc la Reşedinţa de Stat şi a fost, după cum s-a menţionat, închisă. Presa n-a fost informată cu privire la respectivul eveniment, iar Reşedinţa de Stat a fost înconjurată de cordoane de poliţişti, care nu au lăsat pe nimeni să intre în edificiu.

 

Premierul şi cei optsprezece miniştri, posomorîţi, de parcă mama i-a născut pe toţi în ziua de luni, au jurat credinţă Republicii Moldova, netezindu-şi buzunarele în care aveau paşapoarte româneşti. Desigur, toţi se aflau într-o stare de nervozitate — doar Cabinetul de miniştri a fost desemnat pe fundalul încăierărilor de sub pereţii Parlamentului, şi cine oare dintre dînşii ar fi dorit să depună jurămîntul cu o vînătaie proaspătă sub ochi?

 

Însă hazardul fiind nesigur, mai e şi mărinimos, aşa încît Guvernul Pavel Filip a ajuns la cîrma statului. Ce-i drept, mai ţinem minte că s-a vorbit cu glas tare despre un guvern de profesionişti şi tehnocraţi, dar în noua componenţă a cabinetului de miniştri de aceştia nu vei găsi nici chiar dacă o vei cerceta cu telescopul «Habble». Ca şi pînă acum, veterinarul Şalaru e lăsat să conducă departamentul apărării, omul de televiziune Fusu – Ministerul Educaţiei, doctorul Brega — vicepremier pe probleme sociale, iar Monica Babuc va continua cu acelaşi succes să distrugă casele de cultură ce au mai rămas prin sate, din cînd în cînd făcînd pauze pentru a candida la funcţia de primar al Chişinăului. Nemaivorbind despre însuşi şeful Cabinetului de miniştri, care, fiind ministru al Tehnologiilor Informaţionale, ne-a adus la cunoştinţă că Internet-ul a apărut în Moldova doar datorită Partidului Democrat.

 

«Eu sper că acest guvern, constituit după o îndelungată perioadă de instabilitate politică şi executare provizorie a obligaţiilor guvernamentale, va fi capabil să dirijeze în mod competent şi abil acea complicată situaţie în care se află Republica Moldova în prezent. Este vorba, în primul rînd, despre stabilizarea situaţiei economice şi financiare», le-a spus preşedintele în ghilimele, Nicolae Timofti, miniştrilor ce au depus jurămîntul.

 

Iată ăsta e un discurs rostit nu de un băieţandru, şi nici de o fetişcană. Însă apar mari îndoieli în competenţa respectivului guvern şi în calităţile lui de «a conduce abil». Majoritatea din aceşti oameni sunt capabili să conducă abil doar în numele propriilor interese egoiste. Ce să-i faci, dacă, în ţara noastră, conducătorii ei sunt absolut liberi de necesitatea de a sluji societăţii... Ceea ce înseamnă că dezmăţul şi corupţia de pînă acum vor sta şi de azi înainte în capul mesei.
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад