DataLife Engine > Viața de partid > Nu ne pierdem curajul — mergem doar înainte!

Nu ne pierdem curajul — mergem doar înainte!


27-11-2015, 12:03. Разместил: redactor

De la traseu pînă la comuna Micleuşeni din raionul Străşeni sunt doar vreo doi kilometri. Ca să nimerim la adunarea de dare de seamă şi alegeri a organizaţiei primare de partid din această localitate, am parcurs această distanţă pe jos, pentru a comunica şi cu sătenii de aici şi a afla cum trăiesc, ce gînduri îi frămîntă, cum apreciază evenimentele ce se întîmplă în ţară.

 

Viaţa e grea, spun şi tinerii, şi bătrînii. Sătenii se plîng de pensiile mici, de lipsa unui loc permanent de lucru. Bătrînii cu lacrimi în ochi au mărturisit că li se rupe inima cînd copiii le pleacă după cîştig peste hotare. Şi toţi se întreabă: de ce guvernarea din Moldova nu poate să construiască o viaţă normală, ca statul să aibă grijă de toţi, ca omul să se poate asigura cu toate cele necesare şi pe sine, şi familia sa? În loc de a ajuta poporul, se căinează locuitorii comunei, cei de la putere îl umilesc, îl jefuiesc de miliarde. «Unde sunt pensiile, salariile şi viaţa decentă ce ne-au fost promise de dînşii?», mai întreabă oamenii.

 

Cînd pînă în 2007 raionul a fost administrat de comunişti, ei au reuşit să facă multe lucruri bune. Unul dintre cele mai importante e considerată pînă acum gazificarea satelor. Şi dacă atunci, la alegerile locale, oamenii i-ar fi susţinut pe comunişti, gazele ar fi ajuns în fiecare casă, în fiecare instituţie.

 

De acum al cîtelea an locuitorii se plîng că în sate casele de cultură sunt, cum se spune, într-un hal fără de hal, fără căldură, iar zilele trecute în Casa de Cultră din Micleuşeni s-a prăbuşit o parte de pod. În această situaţie, nu poţi să nu întrebi: în 2007, ce i-a împiedicat pe alegători să-şi dea voturile pentru comunişti? Dar fiindcă au avut alte preferinţe, la cîrmă a venit un om care timp de patru ani nu a făcut nimic. Multe probleme rămîn nesoluţionate pînă astăzi.  

 

Nu sunt motive de a lăsa mîinile în jos


Duminica trecută, la adunarea de dare de seamă şi alegeri a organizaţiei primare de partid din Micleuşeni s-a vorbit despre multe probleme legate de actuala politică şi situaţie economică din ţară, precum şi despre totalurile alegerilor în organele puterii locale din comuna Micleuşeni.


OPP din Micleuşeni este una dintre cele mai numeroase în raion, din ea fac parte 76 de comunişti. Potrivit spuselor lui Leonid Ciuş, secretarul ei, alegerile parlamentare şi cele locale au influenţat în mod esenţial atît viaţa socială, cît şi cea a organizaţiei de partid. Dar, în pofida complicatei situaţii, ea nu cedează. Şi asta pentru că alte forţe politice nu se bucură de încredere. Chiar şi cetăţenii care şi-au dat voturile pentru un careva partid din alianţă, acum regretă că au procedat în acest mod.


«Ţara nu se dezvoltă. Cetăţenii noştri sunt îngrijoraţi, se chinuie, suferă. Ei sunt nevoiţi să plece pentru trei luni peste hotare ca să poată cîştiga ceva. Pentru că trebuie să-şi întreţină familia, să supravieţuiască în ţara sa. Samavolnicia noii puteri, preţurile şi tarifele ce cresc neîncetat şi-i scot ultimul bănuţ din buzunarul omului cel mai bine o simte cel care trăieşte la sat», şi-a spus părerea secretarul OPP.


Potrivit rezultatelor alegerilor din acest an în organele puterii locale, din partea PCRM în consiliul comunei au intrat 5 consilieri. Locuitorii din Micleuşeni îşi leagă toate speranţele anume de comunişti. Şi pentru că ei demonstrează în fapt capacitatea de a rezolva problemele comunităţii locale, iniţiativele sociale promovate de fracţiunea PCRM sunt susţinute chiar şi de reprezentantul în consiliu al unuia dintre partidele Alianţei.


Totuşi, membrii organizaţiei primare de partid consideră că nu au muncit suficient de activ în timpul alegerilor. În opinia lor, ar fi putut obţine un rezultat mai bun. Dar, subliniază comuniştii, pierderea alegerilor nu e motiv de a pierde curajul. Dimpotrivă, e necesar de a mobilza forţele şi a intensifica munca în mijlocul populaţiei. «Noi, comuniştii, nu vom permite ca poporul să fie prostit şi de acum înainte», a subliniat secretarul OPP, Leonid Ciuş.

 

Vremea ca şi cum s-a oprit


La adunare a luat cuvîntul şi prim-secretarul comitetului raional Străşeni al PCRM, Petru Porcescu, deputat în Parlament. El a menţionat că, din cauza dificilei situaţii politice şi economice, viaţa în ţară ca şi cum s-a oprit. «Şi cine e vinovat de asta?, a întrebat dumnealui. Şi tot el a răspuns: Sunt vinovaţi şi oponenţii noştri, care duc o luptă necinstită, şi poporul, care a uitat foarte uşor şi repede tot binele ce l-am făcut pentru dînsul, lăsîndu-se cumpărat la un preţ ieftin, dar şi activiştii noştri, care au scăzut în mod inadmisibil ritmul muncii lor».


Pe cînd abia nu demult, în cei opt ani cît comuniştii s-au aflat la guvernare, practic, în fiecare zi ţara afla din emisiunile de ştiri că undeva a fost reparată o casă de cultură, o şcoală, undeva a fost deschisă o grădiniţă de copii, undeva au fost conectate la sistemul de încălzire instituţiile de menire socială. Iar astăzi în culoarele puterii se fac doar scandaluri şi intrigi.


Locuitorii s-au adresat parlamentarului să-i ajute la rezolvarea problemei cu reparaţia Casei de Cultură. Petru Porcescu le-a promis cetăţenilor că, la pregătirea proiectului de lege cu privire la bugetul de stat pentru anul viitor, el neapărat va prezenta o iniţiativă referitoare la reconstruirea Casei de Cultură din Micleuşeni şi încălzirea ei. Anul acesta nu a existat o asemenea posibilitate, deoarece la capitolul construcţii capitale guvernul nu a prevăzut nici un ban chiar nici pentru raioanele «sale».


Primul secretar i-a îndemnat pe comunişti să nu-şi piardă curajul, să nu cedeze, doar concurenţii anume asta şi aşteaptă. I-a îndemnat ca, în pofida tuturor greutăţilor, să creadă în viitor, să se gîndească la viitor, să depună eforturile pentru a le face mai bună viaţa copiilor şi să meargă înainte cu fruntrea ridicată sus.

 

Verificat de timp


În hotărîrea adoptată, comuniştii şi-au propus sarcinile pentru viitoarea perioadă de dare de seama. Şi anume: de a-i informa cît mai des pe cetăţeni despre poziţia partidului, despre activitatea comitetului raional, de a organiza întîlniri cu alegătorii şi cu membrii de rînd ai PCRM, precum şi de a consolida rîndurile organizaţiei de partid. Iar dirijarea acestei activităţi comuniştii din nou i-au încredinţat-o tovarăşului lor verificat de timp — Leonid Ciuş, care a fost reales secretar al organizaţiei primare de partid din Micleuşeni.

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад