Lauda miniștrilor din Cabinet
7-05-2018, 10:15. Разместил: redactor
Guvernul, în figura Ministerului Muncii, a elaborat un proiect în conformitate cu care, începînd cu 1 mai 2018, salariul minim va crește cu 9,6 % și va constitui 15,44 lei pe oră sau 2610 lei pe lună. Poate că cineva consideră această decizie drept grijă pentru omul muncii și va spune că s-ar fi putut de a mai adăuga cîteva procente. Tot șiretlicul constă în faptul că Executivul a pus pe seama angajatorilor obligația de a le plăti mai mult muncitorilor.
Toți trebuie să plătească impozite
Majorarea salariului minim în sectorul real depinde de creșterea indicelui prețurilor de consum și creșterea productivității la nivel național. Nouă ni se comunică că, timp de un an, acești indicatori au crescut cu 9,6 la sută. Respectiv, tot cu atît se majorează salariul minim. Așa că, Ministerul Muncii nu a trebuit să facă mare înțelepciune.
Pe cît de mult vor avea de cîștigat cetățenii de pe urma acestei majorări, este greu de spus. Nici pe departe nu tuturor le este stabilit salariu în funcție de retribuția minimă. Așa că, această categorie de cetățeni este absolut indiferentă la acest capitol.
Altceva este că agenții economici, respectînd legea, achită angajaților lor salarii minime și încă o sumă în plicuri — aceasta este realitatea. După implementarea deciziei Guvernului, ei vor trebui să treacă o parte de bani din plicuri la salariul oficial și, respectiv, să achite mai multe impozite. În cazul dat, este clar că are de pierdut angajatul, pentru că plicul lui se va subția vizibil, iar banii pe care urma să-i primească, se vor vărsa în bugetul de stat. Statul va avea de cîștigat. Și aici n-ai cum să contrazici. Toți trebuie să plătească impozite.
Mărimea salariului — informație secretă
Vor respecta oare însăși structurile statului propriile legi? Cîțiva ani în urmă, Guvernul, după ce a revizuit încă o dată mărimea salariului minim, iar acest lucru se face anual, peste un timp, a depistat că salariile dădacelor din grădinițe nu ajung nici la mărimea salariului minim. Și nu doar a dădacelor, dar și a mai multor angajați în sfera învățămîntului preșcolar. Vor fi oare acum ajustate salariile tuturor bugetarilor măcar pînă la nivelul minim?
Vom invoca un exemplu dintr-o grădiniță dintr-un sat din Moldova. Nu vom specifica care sat anume, pentru că directorul instituției ar putea fi demis pentru divulgarea informației secrete referitoare la salariile angajaților. Așa deci, conform cotei tarifare, bucătarii ridică salarii de 1080 de lei, ajutorii de bucătari — 1020 de lei, șeful de gospodărie — 1160 de lei, ajutorul de educator — 1060 de lei, plus adaosul pentru anii de muncă. O dădacă cu stagiu ridică 1800 de lei, iar una cu experiență mai puțină — 1500 de lei. Paznicul are un salariu de 1010 lei. Fochistul, cu plata pentru turle de noapte și compensația pentru nocivitate, ridică un salariu de 1586 de lei.
Se întreabă: vor putea oare toți acești oameni, începînd cu 1 mai, să ridice salarii minime pentru munca lor în instituțiile statului — de 2610 lei? Asemenea sate avem multe în Moldova și mulți angajați demult nu ridică salarii minime despre care declară atît de pompos cei de la guvernare. Dar statul nu-și bate capul de viața oamenilor de la sate. În localitățile rurale locuri de muncă nu sînt, așa că oamenii se iau de orice post chiar și foarte rău plătit, mai cu seamă specialitățile necalificate și se țin de el de teama să nu-l piardă.
Majorarea salariului minim îi poate bucura pe cei care-și primesc remunerarea pe ore. Aceștia pot cere cu încredere 15,44 de lei pe oră și niciun bănuț mai puțin. Mai mult — poftim. Dar chiar și așa, apar o mulțime de alte întrebări. Dacă angajatorul își desfășoară activitatea cinstit, din această sumă el trebuie să achite impozite, contribuțiile de asigurare și medicale. Respectiv, angajatul nu va mai primi cei 15 lei. În acest fel, în condițiile remunerării pe ore, angajatorul și angajatul se vor înțelege să nu-și afișeze relațiile.
Efectul preelectoral
Așa că, majorarea salariului minim nu este decît o constatare a faptului și nicidecum o mare realizare sau merit al Guvernului. În schimb, așa obișnuiesc autoritățile să declare pompos despre majorare, mai ales într-un an electoral.
Totodată, Guvernul se mai poate «mîndri» cu faptul că lucrătorilor medicali li s-a majorat salariile tocmai cu 4,2 la sută! În mod special se vor bucura sanitarii, mulți dintre care nu ajung să ridice nici salariul minim. Cu majorarea de 5 % a burselor, studenții se vor bucura nespus. Angajații sistemului penitenciar din Moldova au primit în acest an un adaos de 500 de lei. Este o sumă deja serioasă, însă, în pușcăriile din Moldova muncesc circa două mii de persoane, așa că statul nu se va cheltui tare mult cu ei.
Este posibil să fie majorate și salariile angajaților în organele administrației publice locale. Acest lucru va fi foarte simplu de realizat. În rezultatul reformei administrației publice locale, mulți angajați din această sferă vor fi reduși. Din contul celor demiși le vor fi majorate salariile celor care vor rămîne. Totodată, funcționarii șomeri se vor bucura sincer pentru foștii lor colegi.
De două ori mai puțin decît în Bulgaria
Conform cursului valutar actual, salariul minim în Moldova este de circa 130 de euro. Atît timp cît cursul euro nu a crescut încă. Potrivit datelor Serviciului european de statistică, la începutul anului 2018, salariul minim în țările UE varia de la 261 de euro (în Bulgaria) pînă la 1999 de euro (în Luxenburg).
De regulă, salariul minim lunar este mai mic de 500 de euro în est și cu mult peste 1000 de euro în nord-vestul UE. Nouă state membre, de asemenea situate în estul UE, oferă un salariu minim lunar de la 400 pînă la 500 de euro: Lituania (400 de euro), România (408 euro), Letonia (430 euro), Ungaria (445 euro), Croația (462 euro), Cehia (478 euro), Slovacia (480 euro), Estonia (500 euro) și Polonia (503 euro).
În alte cinci state membre, situate la sudul UE, salariul minim este de la 600 pînă la 900 de euro pe lună: Portugalia (677 euro), Grecia (684 euro), Malta (748 euro), Slovenia (843 euro) și Spania (859 euro).
În restul șapte state membre, situate în vestul și nordul UE, salariul minim lunar era mai mare de 1400 de euro: marea Britanie (1401 euro), Germania și Franța (1498 euro), Belgia (1563 euro), Olanda (1587), Irlanda (1614 euro) și Luxemburg (1999 euro).
La începutul anului 2018, salariul minim lunar oferit în Statele Unite ale Americii constituia 1048 de euro.
În acest fel, în Moldova, salariul minim este de două ori mai mic decît în cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.
Ana Vetrova
Вернуться назад