DataLife Engine > Tema zilei / Politica > Ivan Vasilievici nu-și schimbă profesia

Ivan Vasilievici nu-și schimbă profesia


8-06-2018, 13:20. Разместил: redactor
 
În ceea ce privește capitala, mari diferențe între pretendenții la fotoliul de primar general în al doilea tur (precum și în primul) nu au fost. Atît socialistul Ion Ceban, cît și liderul Partidului «Demnitate și Adevăr», Andrei Năstase — sînt personalități flexibile din punct de vedere politic și omnivore morale.
 
O persoană cunoscută i-a comparat pe cei doi cu fesele unui singur individ. «Indiferent de unghiul din care privești, — a mai adăugat ea, — este oricum... bazin».

Electoratul a încercat minuțios să rezolve dilema: care din cei doi candidați este «a lui Plahotniuc». Pe de o parte — Năstase, care nu se jenează să pronunțe în voce numele președintelui Partidului Democrat. De cealaltă parte — Ceban, care, asemenea șefului său de partid — Dodon, nu a pronunțat deloc numele Plahotniuc, limitîndu-se la niște atacuri neclare împotriva unor oarecare oligarhi incognito.

Agitația preelectorală a lui Ion Ceban s-a desfășurat conform scenariilor tradiționale ale PSRM-iștilor: noi vom învinge, noi sîntem cei mai buni, noi sîntem campioni ș. a. m. d. Asupra alegătorilor a turnat o cascadă de verbiaj frumos despre înflorirea ulterioară a Chișinăului sub conducerea lui Ion Ceban, clar lucru.

Toate ecourile PSRM ne încărcau de la ecrane despre teza genialității manageriale a candidatului socialist. Alegătorii raționali analizau amănunțit biografia seacă a lui Ion Ceban, făceau abstracție de lacunele materialelor de propagandă, dar așa și nu au identificat confirmarea capacităților sale administrative. Nu a gestionat omul nimic în viața sa — nici o primărie sătească, nici o fermă, nici măcar un SRL vai de capul lui. Toată viața și-a rupt coardele vocale: inițial, figurant de rolul trei în PCRM (formațiune pe care a trădat-o în cel mai responsabil moment), apoi în PSRM (unde, potrivit unor informații, a fost plasat de Plahotniuc), după care — în Consiliul Municipal Chișinău (unde, în funcție de înțelegerile de lobby, întrerupea ședințele). Fapt pentru care și-a meritat porecla «Vanea — megafon». În rezultat, în mintea alegătorului rațional venea adevărul despre faptul că cineva încearcă să-l mintă.

Iar Vanea-megafon intrase în isterie, juca de unul singur lîngă Arcul de Triumf «dansul dezbaterilor electorale», una-două își chema oponentul la dezbateri. Năstase nu a acceptat invitația, conștientizînd că în arta stărilor demagogice el va ceda în fața lui Ceban.

Cu toate acestea, trucurile lui Ceban nu l-au ajutat să atragă cît mai multe voturi. El și-a epuizat toată rezerva încă în primul tur. Așa că nu a trebuit să aștepte injecții suplimentare. Mai degrabă invers — propaganda pentru Ceban din partea președintelui Dodon a respins de la el o parte din voturi. Pentru că poporul nu mai este în stare să-l suporte pe «turistul ales de tot poporul» cu meditațiile sale despre bunăstarea populației și, concomitent, ducînd o viață de lux.

Iar voturile oferite, în primul tur, pentru Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu, s-au întors la Năstase permițîndu-i acestuia să lichideze diferența. Distribuția voturilor electoratului Silviei Radu și susținerea parțială a adepților lui Usatîi (care, așa și nu au iertat socialiștilor trădarea din 2016), i-au permis să-și devanseze contracandidatul și să obțină victorie în alegeri. Fapt care confirmă, încă o dată, adevărul: printre țestoase mai există și ninja.

Fac aluzie la faptul că înainte de primul tur, părea că nici însuși Năstase nu sconta pe succes. Pentru că, în ultima jumătate de an, ratingul PDA avea tendințe negative. Dar a apărut Maia Sandu (după toate probabilitățile — ghidată de Departamentul de Stat al SUA, ca un fel de contrabalanță pentru Plahotniuc). Anume implicarea Maiei Sandu și a echipei sale i-a permis lui Năstase să schimbe dinamica negativă, care s-a atestat pînă la sfîrșitul lunii aprilie. Plus — susținerea electoratului unionist la îndemnul Partidului Unității Naționale a lui Anatol Șalaru. Plus — PLDM, care-și duce jalnica existență dar care nu și-a pierdut definitiv părtașii.

În consecință, victoria lui Andrei Năstase a fost previzibilă. Totodată, aceste alegeri din Chișinău s-au desfășurat sub influența urii față de actuala guvernare. Nu s-a votat atît «pentru» candidați, cît împotriva PDM. Anume din acest considerent candidatul său ascuns s-a pomenit în afara cursei.
 
Socialiștii, însă, în ciuda protestelor lor de farsă, sînt percepuți clar de către populație în calitate de parteneri mai mici ai PDM și liderului formațiunii. Fapt pe care l-au demonstrat, în repetate rînduri, prin acțiunile lor.

Fără îndoială, eșecul de la Bălți chiar din primul tur suportat în fața candidatului partidului lui Usati și pierderea alegerilor din turul II în Chișinău, au constituit o lovitură imensă pentru socialiști. Care, nicidecum, nu vor să conștientizeze că ei nu dispun de dragostea și recunoștința poporului.

După această trăire, cred că «alesului de tot poporul» — Dodon îi va fi foarte greu să povestească la Moscova despre cum el personal, împreună cu formațiunea sa, este adorat de popor.

Evident, este o lovitură și pentru partenerul mai mare — Partidul Democrat. În cele mai mari orașe au obținut victorie nu pur și simplu opozanții, dar cei mai duri și fără compromisuri critici, de facto, dușmanii lui Plahotniuc — Andrei Năstase și (indirect) Renato Usatîi. Este adevărat că, spre deosebire de socialiști, care au pierdut peste tot, democrații și-au luat nițel revanșa în sate.

În consecință, Partidului Democrat nu-i mai rămăsese nimic de făcut decît să facă o mină bună într-un joc de proastă calitate și să-l felicite pe Andrei Năstase cu victoria obținută. «Cu siguranță, voturile locuitorilor municipiului Chișinău au fost oferite pentru păstrarea capitalei pe calea dezvoltării pro-europene», se menționează în comunicatul PDM.

Socialiștilor nu le rămîne decît să se consoleze cu vorbele propriei declarații cu ocazia «alegerii de către tot poporul» a lui Igor Dodon în funcția de șef al statului în 2016: «Vă place sau nu — aceasta este democrație. Respectați alegerea poporului, fiți capabili să pierdeți cu demnitate și nu vă plîngeți».

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад