DataLife Engine > Viața de partid > Munca în echipă

Munca în echipă


20-11-2015, 06:03. Разместил: redactor

Echipa consilierilor din partea Partidului Comuniştilor în Consiliul Orăşenesc Vadul lui Vodă îşi face dare de seamă de două ori pe an — la adunarea de partid de dare de seamă şi alegeri şi în faţa locuitorilor oraşului. Aşa se procedează de cînd primar al oraşului a devenit Iurie Onofreiciuc. Adică, timp de 12 ani la rînd. Fracţiunea PCRM în Consiliul Orăşenesc are o atitudine extrem de serioasă faţă de aceste dări de seamă, deoarece locuitorii asociază consiliul anume cu ei, comuniştii. Cetăţenii pun întrebări, fac propuneri, iar primarul oraşului și consilierii le spun unde şi pentru ce sunt cheltuiţi banii lor — totul e transparent şi democratic.


Fără trădători

 

Din cei 15 consilieri orăşeneşti de la Vadul lui Vodă, opt sunt membri ai PCRM. Întreg colectivul este tînăr, activ şi plin de iniţiativă. Iurie Onofriiciuc, abia trecut de 50 de ani, glumeşte că el e cel mai bătrîn din echipă.


«Noi atragem tineretul în activitatea noastră şi îl învăţăm să muncească. Pentru ca ţara să se dezvolte, ea are nevoie de succesiune şi consecvenţă, are nevoie de cadre bine pregătite. Deoarece în Consiliul Orăşenesc comuniştii alcătuiesc majoritatea, ne este mai uşor să rezolvăm problemele sociale, deşi unii consilieri din alte fracţiuni uneori încearcă să ne pună beţe în roate. Echipa noastră e stabilă, timp de patru mandate nu au fost încercări de trădare, de trecere în altă fracţiune, de punere la îndoială a deciziilor luate», spune primarul.

 

Viitorul aparţine tinerilor


Consilierul orăşenesc Anastasia Serbul, membru al comisiei pentru buget şi finanţe, a început să participe activ la viaţa obştească încă în timpul cînd învăţa la liceu. Cînd era în clasa a 12-ea, a venit în fruntea organizaţiei obşteşti de tineret «Viitorul aparţine tinerilor». Tot atunci s-a inclus şi în toate proiectele importante din punct de vedere social realizate de primărie sub conducerea primarului Iurie Onofriiciuc. Anastasia Serbul a absolvit institutul pedagogic, acum face masteratul tot acolo, a acivat în Parlamentul tinerilor. Cînd avea 19 ani, a intrat în rîndurile PCRM.


«Tinerii au văzut că primarul Onofriiciuc acordă tineretului multă atenţie şi mult timp, susţine proiectele noastre, subliniază ea. În fiecare an, înainte de Hramul oraşului, organizăm mai multe manifestări sportive, iar de ziua sărbătorii cîştigătorilor li se înmînează premii. Acum, fiind consilier al primăriei, nu am dreptul să fiu preşedinte al unei organizaţii de tineret, dar particip la activitatea ei».


După cum spune Anastasia Serbul, tineretul de la Vadul lui Vodă este foarte activ. E ceea ce se vede şi după activitatea Centrului de creaţie a copiilor, unde vin nu numai elevi din clasele primare, ci şi liceeni din clasele mari. Vorba e că, după ce toate liceele au fost trecute la balanţa Direcţiei Educaţie a municipiului Chişinău, viaţa activă în licee a luat sfîrşit. Consilierii consideră că această trecere a lor în administrarea capitalei a fost făcută cu scopul ca în orice moment în ele să fie făcută reforma optimizării.


«Şi Centrul nostru mai că n-a fost închis. Cei de la Direcţia Educaţie de la Chişinău consideră că întreţinerea lui este prea scumpă, de aceea nu-i avantajos să activeze, povesteşte tînăra consilieră Anastasia Serbul. Dar noi ne dăm perfect de bine seamă că această presiune are şi un subtext politic. De acum timp de mulţi ani, locuitorii oraşului nostru îşi dau voturile pentru Partidul Comuniştilor, de aceea şi ni se alocă mai puţine mijloace. Pentru autorităţile liberale de la Chişinău nu prezintă interes organizarea la Vadul lui Vodă a unor măsuri pentru tineret. Dar, cu ajutorul primarului şi al consiliului local, am reuşit să păstrăm Centrul de creaţie a copiilor şi acum mulţi copii au cu ce se ocupa în timpul liber. În centru lucrează pedagogi profesionişti, cu o foarte bună pregătire, de aceea copiii se trag să vină încoace. Este foarte important ca ei, copiii, să fie educaţi în mod corect, să li se cultive sentimentul de patriotism, de respect faţă de moştenirea noastră culturală. E îngrozitor cînd creşte un cetăţean lipsit de asemenea calităţi. La noi mai activează o şcoală sportivă. Acum echipa noastră de fotbal va reprezenta Vadul lui Vodă la Campionatul Europei din România. Consiliul local îşi asumă cheltuielile pentru plecarea încolo a sportivilor. Uneori, suntem învinuiţi de faptul că tinerii consilieri fac tot ce le spune primarul. În realitate nu este aşa. Noi avem o echipă unită şi, înainte de a lua careva decizii, discutăm problemele abordate. Cînd lucrezi în organele puterii locale, trebuie să înţelegi că de hotărîrile tale depind multe, poate chiar şi destinul localităţii tale».

 

Succesul e în înţelegere


Consilierul orăşenesc Vitalie Lungu, preşedinte al fracţiunii în Consiliul Orăşenesc şi secretar al organizaţiei primare de partid Vadul lui Vodă sectorul Ciocana, e ales în consiliu de acum a patra oară. Cîndva, el era cel mai tînăr consilier din partea PCRM. Vitalie lucrează ca maistru la întreprinderea orăşenească «Lumitex», iar a doua lui profesie este cea de pedagog-psiholog.


Vitalie Lungu, la fel ca şi tovarăşii săi, consideră că el, în calitate de consilier şi comunist, trebuie să apere drepturile tinerilor. Tinerii trebuie să rămînă în oraşul natal, iar pentru ca să rămînă, trebuie să aibă locuri de lucru.


«Munca mea mă ajută să fiu mai aproape de alegători, spune Vitalie. Eu comunic direct cu oamenii, le aflu problemele, pe mulţi reuşesc să-i ajut. Asta şi ne asigură succesul. Munca mea de secretar în primul rînd o percep ca misiunea de a-i atrage pe cei tineri la activitatea de partid. Nu e neapărat ca pentru asta să intre în rîndurile partidului. Noi trebuie să formăm un nou tineret, care să-şi iubească oraşul şi să dorească a trăi anume aici. Avem chiar unele planuri cum să creăm pentru tineri locuri de muncă. Vrem să construim o zonă economică liberă. Pentru asta avem de acum un teren spre care au fost trase gaze de presiune înaltă, apă, canalizare, lumină electrică şi chiar căi de acces. Şi avem încă un teren unde planificăm să fie construite blocuri de locuit pentru tinerii specialişti. Cînd eu, la vîrsta de 22 de ani, am început să lucrez în organele administraţiei publice locale, la prima etapă a fost nevoie să punem la punct dezordinea din oraş. Se ajunsese pînă acolo că, pentru neplată, au fost deconectate pînă şi telefoanele din biroul primarului. Iar acum am ajuns să construim în oraş o Casă de Cultură. Noi acordăm populaţiei ajutor social. Nici nu mai ştiu numărul acoperişurilor şi apeductelor reparate. Şi asta indiferent de faptul că în tot timpul acesta ne-am aflat în opoziţie faţă de Consiliul Municipal Chişinău. Trebuie să ne gîndim nu la sine şi nu la funcţii, ci la oamenii care-şi dau voturile pentru noi. Suntem obligaţi să îndreptăţim încrederea alegătorilor noştri.


A munci pentru a obţine rezultate

 

La vîrsta de 24 de ani, Ludmila Chetrari a ocupat funcţia de secretar al prtimăriei şi al consiliului local, pînă la asta fiind jurist în echipa primăriei. Pe seama tînărului specialist a căzut o mulţime de griji, inclusiv cele ce ţin de perfectarea documentaţiei. Dar ea lucra nu de una singură, alături se aflau tovarăşii. În rîndurile partidului a intrat cu patru ani în urmă.


«Cînd am început să lucrez la primărie, mi-a părut că nu am suficiente cunoştinţe şi am făcut magistratura la Academia Administrării Publice, povesteşte Ludmila. Cunoştinţele suplimentare niciodată nu sunt de prisos. În echipa noastră e foarte interesant să lucrezi. Uneori, Iurie Onofriiciuc ne pune în faţă sarcini care la prima vedere par de nesoluţionat din punct de vedere juridic. Şi atunci ne aşezăm să chibzuim, să ne gîndim şi dintr-un punct de vedere, şi din altul, ne consultăm unii cu alţii, aşa încît, pînă la urmă, găsim, totuşi, soluţia, una corectă şi în aspect juridic, şi în cel de contribuire la dezvoltarea oraşului. Această insistenţă este un mare plus şi e spre folosul cauzei noastre comune. Mie-mi place să trăiesc cu grija de viaţa oraşului. Mie-mi place să lucrez pentru îmbunătăţirea vieţii orăşenilor. Dar, desigur, tot ceea ce s-a făcut şi încă se va face este rezultatul unei complicate munci de zi cu zi a întregii noastre echipe de consilieri ai PCRM».

 

Natalia Lujina

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад