DataLife Engine > Tema zilei / actual > Cioplitori de materie fină

Cioplitori de materie fină


5-10-2018, 11:20. Разместил: redactor
 
În fiecare an, în preajma Zilei Pedagogului, guvernarea pseudodemocratică încearcă să arate că are grija de sfera educației din Moldova, în particular, de situația pedagogilor moldoveni. Pedagogilor li se fac pomeni în formă de careva indemnizații, gestul fiind prezentat ca o realizare importantă a guvernanților noștri. Dar dacă lucrurile în respectivul domeniu stau atît de bine, de ce tinerele cadre nu se grăbesc să completeze rîndurile pedagogilor moldoveni?

În acest an de studii, instituțiile de învățămînt ale țării duc lipsă de 2000 cadre de pedagogi. Cu doi ani în urmă, respectiva cifră era de doar 1250 de pedagogi. După cum vedem, deficitul de cadre pedagogice crește. Și asta în situația în care numărul de instituții de învățămînt din țară se reduce.
 
Conform investigației făcute de compania baltică de consultanță Civitta, doar 10 la sută din numărul de absolvenți ai instituțiilor de profil pedagogic din Moldova îmbrățișează profesia pe care au studiat-o. Dar și din aceștia, în primii trei ani, o bună parte părăsesc domeniul. Pentru a exemplifica, vă vom spune că, în anul 2003, detașamentul de pedagogi al Moldovei a fost completat de circa 60 de procente de tineri pedagogi. Și asta deoarece, în primul său an de guvernare a țării, PCRM a stabilit dezvoltarea sistemului educațional ca direcție prioritară. Pedagogii erau atrași nu cu pomeni eventuale.
 
Dezvoltarea domeniului educației era stimulată prin diverse modalități. În afară de majorarea considerabilă a salariului, pretutindeni se făcea reparația școlilor, computerizarea lor, internetul a ajuns chiar și în toate școlile sătești. Din anul 2000 pînă în 2009, salariul pedagogilor a crescut, practic, de 12 ori!
 
Și ce avem acum? În iulie curent, guvernul «i-a bucurat» pe pedagogi cu vestea că salariul lor va fi indexat cu opt procente. Respectivul fapt poate fi considerat o realizare? Ca răspuns la această «importantă» informație venită din partea guvernului, în luna august a acestui an, pedagogii ce fac parte din grupul «Pedagogi solidari» au început să colecteze semnături în sprijinul unei petiții adresate tot lui, guvernului, cu privire la majorarea salariului pentru corpul didactic și cel nedidactic.

În respectiva petiție, pedagogii cereau ca, în mod prioritar, salariul cadrelor didactice să fie majorat cu 50 %, iar al personalului nedidactic — cu 100 %. Și ca salariul să fie majorat în regim de urgență, chiar în apropiatele luni, pînă nu s-a ajuns la un declin și la o degradare a învățămîntului din Republica Moldova. În această petiție ei au indicat și solda lor de funcție: pentru pedagogii cu studii superioare — 3 289 lei, iar pentru corpul nedidactic — 1170 lei. Și au mai adăugat un fapt important: că persoanele care vin să se aranjeze în aceste funcții, aflînd ce salariu vor primi, se răzgîndesc s-o facă.

De fapt, cerințe asemănătoare pedagogii au înaintat și la începutul anului trecut. Atunci ei au ieșit la greve pe parcursul a cîteva luni, revendicînd majorarea salariului atît al cadrelor didactice, cît și al personalului nedidactic. Atunci, Ministerul Educației s-a adresat pedagogilor din țară cu îndemnul de a se proceda la un dialog constructiv, fără întreruperea procesului educațional. Dar pedagogii nici n-aveau de gînd să întrerupă procesul de studii. În schimb, Pavel Filip a descoperit atunci pentru prima oară o taină: că în instituțiile de învățămînt lucrează nu numai pedagogi. Și, în legătură cu asta, și-a exprimat opinia că nu-i pare corect faptul că în sfera educației personalul auxiliar alcătuiește 52 la sută din numărul celor care activează în sistem și că asta o consideră o rezervă pentru viitorii pași ai optimizării în domeniu. Vă dați seama cum au reacționat pedagogii, auzind din gura prim-ministrului odiosul cuvînt «optimizare»?

Acum, în sistemul educației 30 la sută din cadrele pedagogice sînt de vîrstă pensionară. Pe de o parte, e bine că ei au de lucru, pe de alta, îi compătimim în mod sincer. De ce oare, cînd și-au dedicat educării tinerei generații cei mai rodnici ani ai lor, sînt nevoiți să lucreze și pînă la sfîrșitul zilelor?

…Dragi pedagogi, vă felicităm cu ocazia sărbătorii dumneavoastră profesionale! Vă dorim multă sănătate și răbdare! Dumneavoastră lucrați cu o materie extrem de fină — cu minți copilărești. Și de dumneavoastră depinde cum va fi Moldova noastră în viitor. Adîncă plecăciune pedagogilor care, în pofida tuturor condițiilor neprielnice, își slujesc cu fidelitate profesia!

Natalia Lujinaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад