DataLife Engine > Tema zilei / Cer cuvîntul! > Președintele e președinte doar pentru sine

Președintele e președinte doar pentru sine


8-10-2018, 11:46. Разместил: redactor
 
Oameni au început să-și dea seama că acest președinte există în exclusivitate pentru sine, dragul de dînsul. Le-a promis marea și sarea, a dobîndit funcția sa pe cale ilegală, iar după aceea a uitat absolut tot ceea ce a promis. Acum se înfoiază vajnic și continuă să ne spună povești despre ceea ce are el de gînd să facă, dar de acum după alegerile parlamentare.

Una dintre cele mai atractive idei în capcana căreia au căzut mulți alegători a fost povestea despre faptul că Dodon va aranja, va pune la punct relațiile economice cu Rusia și producția noastră agricolă se va duce încolo fără nici un impediment. Dar anul acesta avem în țară o roadă bună de prune, piersice, mere, cartofi. Ei, și ce? Agricultorii de la sud au de gînd să scoată livezile de piersici, iar cei de la nord — pe cele de prune, deoarece, practic, nici piersicile, nici prunele n-au avut unde să fie realizate, o parte din fermieri nici nu le-au cules, deoarece cheltuielile pentru culesul lor nu erau acoperite de mijloacele căpătate din realizarea acestor fructe. Acum, a venit timpul merelor. Și ce? Merele de calitate pot fi vîndute doar cu prețul de la 35 pînă la 70 de bani celor care se ocupă de producerea sucurilor. Iar dacă se întîmplă să fie găsit un cumpărător dispus să le cumpere cu 2,5 lei pentru un kilogram, respectivul fermier se consideră un mare norocos.

Astfel, fermierii rămîn cu datorii la credite și cu producție nerealizată. Și mulți dintre ei cad pe gînduri dacă mai are rost să cheltuiască bani pentru recoltarea merelor. Fermierii din raionul Briceni se specializează în creșterea cartofilor. Astăzi ei își vînd producția crescută cu 2-2,5 lei kilogramul stînd de-a lungul traseelor auto, iar la Chișinău un kilogram de cartofi costă 8 lei, iar de mere — de la 5 pînă la 10 lei. Deci, situația e de așa natură că fermierii sărăcesc și dau faliment, iar speculanții (pardon, întreprinzătorii), fără deosebite eforturi, se îmbogățesc.

Și ce face președintele «ales de întregul popor»? A anunțat că îi va primi în audiență pe cetățeni cu diferite probleme. Și ce se întîmplă cînd cineva obține o asemenea audiență?

Ne povestește un chișinăuian pe care îl vom numi Leonid Crițco (numele e schimbat — red.). E un om în etate, întreaga sa viață a lucrat la diferite posturi înalte de conducere, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM. Iată ce ne-a povestit el:

«În luna ianuarie, 2018 am decis să merg în audiență la președintele țării, Igor Dodon, pentru a-i prezenta cîteva propuneri cu privire la întremarea oamenilor, bazîndu-ne pe experiența mondială în acest domeniu. Cînd am venit la președinție, mi s-a spus că, deocamdată, cetățenii nu sînt primiți în audiență și nici nu se știe cînd președintele îi va putea primi. Atunci am hotărît să merg în audiență la omul care este mîna dreaptă a președintelui, doamna Zinaida Greceanîi. Dar nici ea nu m-a primit. M-a primit doar deputatul în Parlament V. Odnostalco. Dumnealui a confirmat importanța problemei abordate de mine, dar a subliniat că eu trebuie neapărat să mă întîlnesc cu conducerea.

Pe 4 martie, 2018, am scris o cerere pe numele președintelui să mă primească personal. Am primit răspuns de la șeful secției de petiții și audiențe ale cetățenilor, R. Camerzan, care mi-a comunicat că voi fi informat suplimentar cu privire la ziua și ora audienței. Atunci am decis să acționez prin aparatul președintelui, dar și asta s-a dovedit a fi complicat. Toate telefoanele sînt declarate secrete. La rugămintea mea adresată omului de la pază să cheme pe oricare lucrător al aparatului, pentru ca să-i transmit o notiță «SOS» pentru președinte, mi s-a răspuns că asta este interzis. În secția de primire la rugămintea mea de a mă înscrie la cineva din cadrul aparatului ca să fiu primit în audiență ori să mi se dea un număr de telefon prin care aș putea s-o fac, m-am ales cu același răspuns: «Este interzis». Ce-i asta dacă nu o izolare totală de oameni a aparatului prezidențial și a însuși președintelui țării?».
 
Mărturii asemănătoare ne-au făcut și alți cetățeni care au încercat să-și rezolve diferite probleme cu ajutorul președintelui.

Totuși, cu ce lucruri importante este ocupat așa-numitul președinte? Și cît sînt ele de importante, odată ce, de dragul lor, el neglijează problemele producătorilor agricoli, interesele unor cetățeni concreți, care i-au dat votul lor de încredere? Iată unde trebuie să fie luate decizii și măsuri concrete! Dar nu — e mai important să faci cît mai multe fotografii cu Putin sau companii în care se află el (și în care președintele nostru n-a fost invitat de nimeni)! De ce este important? Păi, aceste fotografii pot fi încă o dată un atu pentru el în timpul alegerilor! Pe lîngă asta, președintelui nostru îi place să călătorească prin lume cu rudele și colegii săi lingăi pe banii statului. Adică, pe banii noștri, ai contribuabililor, dragi concetățeni! Și, pînă la urmă, ce rezultate în urma acestor vizite peste hotare ale președintelui a simțit în viața sa fiecare cetățean al țării? Deocamdată, auzim cu toții promisiunea că problemele noastre domnul președinte le va rezolva după alegeri, mai mult nimic.

În acest context, vom aminti că, în timpul președinției sale, Vladimir Voronin s-a întîlnit cu Vladimir Putin de zeci de ori. Prima lor întîlnire a avut loc în anul 2001, imediat după inaugurarea lui Voronin. Ca urmare a acelei întîlniri, în Moldova a încetat deconectarea în evantai a energiei electrice, și de atunci încolo, lumină electrică a avut permanent fiecare sat și fiecare casă — asta a simțit-o fiecare locuitor al Moldovei.

Înșiruirea unor asemenea exemple poate fi continuată, pe multe din acestea le țin bine minte cetățenii țării, deoarece Președintele Vladimir Voronin lucra pentru țară și pentru poporul ei. Și, chiar dacă, potrivit Constituției, pe care, printre altele, pînă acum nimeni n-a anulat-o, Vladimir Voronin a fost ales în funcția de președinte al țării de către Parlament, el cu adevărat a fost și rămîne un președinte al întregului popor.

Cineva poate să mă contrazică, să spună că nu el le hotăra pe toate, că el a avut echipa sa. Da, Vladimir Voronin a avut o echipă de profesioniști, de la care, ca un adevărat conducător, cerea muncă și disciplină, și anume datorită acestui fapt oamenii simțeau în viața lor de zi cu zi rezultatele respectivei munci.

Iar astăzi în fotoliul de președinte avem un flecar, un om de nimic, care de acum de patru ori timp de un an a fost ridicat din acest fotoliu pe 5 minute, pentru ca funcțiile dumnealui să le îndeplinească sau președintele Parlamentului, sau prim-ministrul țării.

Și ce putem spune după toate acestea? Că așa-numitul președinte este președinte doar în imaginația sa bolnavă și că, fără nici o mustrare de conștiință, el folosește împuternicirile ce i-au fost lăsate în exclusivitate pentru binele său personal.

Oleg Mantorovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад