DataLife Engine > Viața de partid > Mulţi ani înainte, PCRM!

Mulţi ani înainte, PCRM!


23-10-2015, 15:50. Разместил: redactor

Sărbătorirea aniversării a naşterii sale, Partidul Comuniştilor a început-o cu tradiţionalul miting şi depunerea de flori la monumentul iniţiatorului mişcării revoluţionar-bolşevice şi al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice – Vladimir Lenin.


La manifestare au participat comunişti care s-au aflat la începuturile constituirii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, veterani, deputaţi în Parlament din partea PCRM, reprezentanţi ai aripei tinere a partidului — ai Uniunii Comuniste a Tineretului. În luările lor de cuvînt, mulţi din cei prezenţi, felicitînd partidul cu prilejul acestei frumoase aniversări, şi-au amintit multe din timpul celor 22 de ani de viaţă ai PCRM — ani de luptă, de făurire, de consolidare cu poporul moldovenesc.

 

Anton Miron, ex-deputat: «Pentru mine, 22 octombrie este o sărbătoare plină de semnificaţie. Partidul nostru a devenit unul istoric, pentru că fundamentul lui e bazat pe social-democraţia creată în secolul XIX de marii clasici Marx, Engels şi Lenin. Această doctrină niciodată nu va dispărea. Şi asta chiar dacă se tot vorbeşte că a dispărut şi marxismul, şi leninismul. Nu-i adevărat! Doctrina fondată pe egalitate în drepturi şi echitate socială a demonstrat întregii lumi viabilitatea sa. Eu cred în viabilitatea partidului nostru. Tovarăşi, prieteni, vă felicit pe toţi cu prilejul acestei minunate sărbători!»


Diana Caraman, UCT din Chişinău: «Din numele tineretului şi al Comsomolului din Moldova, vrem să le mulţumim din tot sufletul veteranilor partidului, precum şi preşedintelui partidului, tovarăşului Vladimir Voronin. Să le mulţumim pentru faptul că, în pofida tuturor greutăţilor, ei, totuşi, au reuşit să construiască şi să consolideze cel mai patriotic şi cel mai puternic partid din ţară. Noi, cei tineri, chiar dacă încă nu eram în timpurile cînd partidul renăştea, ştim că actuala putere a făcut multe încercări pentru ca să nu permită apariţia în Moldova a Partidului Comuniştilor. Noi ştim că partidul a renăscut în condiţii de ilegalitate. Că cei care s-au aflat la începutul acestei renaşteri nu au lăsat mîinile în jos, nu au cedat.


Ceea ce s-a făcut, s-a făcut şi pentru noi, pentru cei tineri, ca să învăţăm a ne construi viitorul în baza ideologiei comuniste, întemeiată pe principiile echităţii şi egalităţii în drepturi. Tuturor le dorim tărie de spirit, unitate, victorii!» 

 

Iuri Eriomin, preşedinte al Consiliului de Veterani Chişinău: «Partidul nostru a rezistat pînă acum, rezistă acum şi va rezista şi de acum înainte. Astăzi este evident faptul că numai sub conducerea Partidului Comuniştilor oamenii au o viaţă mai bună. În mod deosebit îi sunt recunoscători PCRM veteranii. În perioada guvernării lui, au fost restabilite memorialele, monumentele. Iar pensiile erau majorate şi indexate de cîteva ori pe an. Veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei simt un sprijin permanent din partea partidului. Îndeosebi au simţit-o în 2015 — anul aniversării a 70-ea a Marii Victorii. Datorită eforturilor depuse de PCRM, s-a obţinut ca el să fie numit An al veteranilor. Tot datorită acestor eforturi, veteranii au primit un ajutor material de cîte 10 mii de lei fiecare. În organizaţia noastră a luat naştere şi se lărgeşte mişcarea «Moştenitorii Victoriei», pe care o conduc tot comuniştii. Numai aşa, uniţi, deci, puternici, vom putea învinge. Mulţi ani înainte, scmpul nostru partid!»

 

Vladimir Voronin, liderul PCRM: «Acum pare că a fost atît de demult... 22 de ani în urmă... Era seară, în ajunul zilei de 22 octombrie. Ne adunasem 176 de oameni şi anume ei au luat istorica decizie de a începe munca de constituire a Partidului Comuniştilor. S-a discutat mult în privinţa numelui partidului. Printre propuneri a fost şi cea de «Partidul Comunist». Noi însă nu întîmplător am numit formaţiunea Partid al Comuniştilor. Respectiva denumire subînţelege că PCRM este partidul fiecăruia dintre noi, al fiecărui comunist. Partidul a apărut într-o perioadă foarte complicată, după destrămarea URSS, cînd populaţia s-a divizat după criterii politice, cînd în Moldova a venit ruinarea şi sărăcia.


Noi am trecut prin trei procese judiciare la Curtea Supremă — autorităţile de atunci refuzau să înregistreze Partidul Comuniştilor. Deci, am trecut-o şi pe asta. Dar am învins: am fost înregistraţi. Şi a început munca. Orice construcţie de partid se bazează pe fundamentul care se numeşte organizaţii primare de partid. Şi una din primele sarcini pe care şi-a pus-o PCRM a fost restabilirea unui număr cît mai mare de organizaţii primare, deci, a structurilor de partid. Ne-am deplasat prin toate raioanele, prin toate comitetele raionale, am căutat şi am găsit adepţi în întreaga ţară. Cînd în 1998 ne-am încadrat pentru întîia oară în lupta politică la alegerile parlamentare, PCRM a obţinut 40 de mandate în Parlament.


De atunci încoace, legislaturile noastre parlamentare au fost combative. Dreptate, egalitate în drepturi, echitate socială pentru toţi oamenii. Iată punctele noastre de sprijin în munca din toţi cei 22 de ani. Iată acea temelie a activităţii partidului nostru atît în Parlament, cît şi în organele locale ale puterii. Echitatea socială şi acum este linia de orientare în activitatea PCRM. Felicitări cu prilejul sărbătorii noastre, tovarăşi! Să fim uniţi! Împreună, să obţinem noi victorii!»

 

Olga Dzeatcovschi

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад