DataLife Engine > Tema zilei / Viața de partid > Pioner înseamnă primul!

Pioner înseamnă primul!


19-05-2019, 16:03. Разместил: redactor
 
Ziua pionieratului  este o sărbătoare minunată, care nicidecum, încă nu trece în istorie, pînă cînd sînt în viață cei care au fost cîndva pioneri și mai țin minte aceste vremuri fascinante și,  care, astăzi, par a fi  o poveste îndepărtată. 
  
Pioner înseamnă primul!Oficial, această sărbătoare este marcată începînd cu anul 1922, însă, după destrămarea Uniunii Sovietice, atunci cînd pioneria a încetat să mai existe la dimensiuni de odinioară de amploare, sărbătoarea a pierdut din importanța de altădată.   Deși, pe parcursul a multor ani de zile, pionerii și liderii lor – comsomoliștii – desfășurau reuniuni proeminente și memorabile, concerte, parade, aprindeau ruguri pionerești.  

În această zi, la Chișinău, pe teritoriul  ”Moldexpo”, în preajma monumentului lui Vladimir Ilici Lenin, pionerii moldoveni au desfășurat un careu festiv. La eveniment au venit copiii împreună cu părinții lor, veterani, comsomoliști și persoane curioase. Cu atît mai mult că evenimentul a fost neordinar.  Pînă și ploaia a cedat – dimineața a fost una senină și chiar călduroasă. Tradițional, careul a început cu înălțarea bannerului organizației și onorul festiv la monumentul liderului mondial al proletariatului.  Ulterior, pionerilor li s-a adresat veteranii și membrii CC PCRM. 

Pioner înseamnă primul!Președintele Uniunii Tineretului Comunist din Moldova, Diana Caraman i-a felicitat pe toți cei prezenți cu ocazia Zilei Pionieratului și a remarcat că, tradițional, pionerii sînt cei mai buni reprezentanți ai clasei , gimnaziilor, liceelor lor și o substituție demnă a Comsomolului. ”Pionieratul este ceea ce ne pregătește pentru responsabilitate, respect pentru cei mai mari și unul față de altul și, cel mai important – pentru prietenia pe care o putem trece peste ani”, a menționat ea. ”Pionieratul a fost, întotdeauna, în frunte.  Anume din rîndul pionerilor ieșeau cei mai buni oameni ai Uniunii Sovietice și Moldovei noastre. Vreau să le mulțumesc părinților, care educă,. Astăzi, asemenea copii”, s-a adresat tinerilor veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Mirko Savo Sirovina.  

Președintele consiliului orășenesc al veteranilor, Iuri Eriomin a subliniat că ”noi cu toții am trecut această școală minunată – școala pionieratului”. El a reamintit că în acest an și în anii următori, ne așteaptă zile importante: 24 august 2019 – 75 de ani de la eliberarea Moldovei de acaparatorii germano-fasciști și ocupanții români, iar în ziua de 9 Mai a anului viitor se împlinesc 75 de ani de la Marea Victorie și a îndemnat pionerii să fie demni de memoria buneilor și străbunilor lor.   
 
Pioner înseamnă primul!”Viața fiecărui tînăr coincide cu jurămîntul de pioner”, a spus secretarul CC PCRM pentru activitate organizațională, Elena Bodnarenco. ”pentru că trebuie să învețe bine, să nu comită fapte urîte, să-i ajute pe cei mai în vîrstă, să aibă grijă de cei mai mici, să fie gata să-și apere Patria – oare nu la asta se referă jurămîntul de pioner ?”, a mai adăugat Elena Bodnarenco. Ea a mai remarcat că respectă foarte mult alegerea acelor tineri care au decis să devină membri organizației de pioneri și, în acest fel, au făcut o alegere cu adevărat matură, în ciuda vîrstei tinere. 

Fosta pioneră, veteranul partidului Tamara Morari consideră că este îmbucurător faptul că mișcarea pionerilor continuă să trăiască și mai consideră că va continua să existe încă mulți ani înainte.  Ea le-a urat pionerilor sănătate, activism și prietenie adevărată. 

Pioner înseamnă primul!Președintele CC PCRM, al treilea Președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin s-a interesat, în primul rînd, care este dispoziția pionerilor care au venit la eveniment. Ei s-au dovedit a fi în dispoziție bună și fericiți. ”Organizația de pioneri este cea mai veche organizație obștească de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Astăzi, ea împlinește 97 de ani”, a reamintit liderul comuniștilor moldoveni. ”Vă imaginați, cîți băieți și fete au trecut, în această perioadă, prin rîndurile pionierești? Cîți oameni maturi de toată demnitatea și cît beneficiu au adus ei țării. O altă asemenea organizație pentru copii nu a fost inventată deocamdată ! Aderarea în rîndurile pionerilor reprezintă un pas foarte responsabil și-l veți memora pentru toată viața. Să fii pioner înseamnă să fii primul. Iar eu vă doresc ca această dorință să vă însoțească permanent și pe tot parcursul vieții – să fiți primii !”, a mai spus Vladimir Voronin. 

La finalul evenimentului s-a desfășurat ceremonia de primire a noilor membri în cadrul organizației. Cravatele au fost legate de veteranii mișcării și liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin.

Dmitri Krîmov 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад