Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/classes/templates.class.php on line 209 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/modules/sitelogin.php on line 109  DataLife Engine > Версия для печати > Peste mări și țări
DataLife Engine > Tema zilei / opinie > Peste mări și țări

Peste mări și țări


11-09-2019, 13:20. Разместил: redactor
 
Acolo, adică în China, Zinaida Petrovna a participat la al VIII-lea Forum Economic Eurasiatic, care s-a desfășurat în orașul  Xi'an. E ce a fost nevoie să meargă la o așa depărtare – asta este altă întrebare. 

Din moment ce în patria sa există mai mult decît o groază de probleme. Aici trebuie să lupți împotriva corupției, să  ”deoligarhizezi” tot și toate, să propui programe sociale, să scoți din neant sistemul de sănătate și încă multe-multe altele ...
 
Spicherului, însă, i-a venit pofta de China. Deși, nu este foarte clar ce poate face președintele organului legislativ la forumul economic respectiv.  Cred că mai adecvată ar fi fost prezența la acest forum al prim-ministrului, ministrului Economiei și reprezentanților  cercurilor de afaceri din Republica Moldova. Însă, nu s-a comunicat nimic despre  prezența ultimilor în componența delegației moldovenești. Se pare că, așa cum presupune buna tradiție socialistă, instaurată de așa zisul președinte Dodon, delegația a inclus o mulțime de rude.  Au fost și prieteni socialiști, care nu au absolut nicio atribuție cu dezvoltarea relațiilor moldo-chineze: Vlad Bătrîncea, Vladimir Odnostalco, secretarul general al Parlamentului - Adrian Albu. Din blocul ACUM, contribuabilii au finanțat excursia în China pentru Chiril Moțpan și Vladimir Bolea. 

Și dacă s-au cărat la o așa depărtare, chinezii s-au gîndit să le dea  cuvîntul și i-au oferit tribuna Zinaidei Greceanîi.   Potrivit presei, de la această tribună, spicherul a ”felicitat gazdele forumului – poporul Chinei – cu ocazia jubileului ce se apropie – 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze și le-a urat dezvoltare ulterioară impresionantă, succese și prosperitate”. 

Ce altceva ? A mai declarat despre faptul că ”noi urmărim cu interes enorm schimbările grandioase care se produc în Republica Populară Chineză în ultimii ani”. Totodată, a descoperit America declarînd că modelul chinez de dezvoltare atrage, astăzi, atenția întregii lumi. Iată acestea ar fi parcă toate rezultatele vizitei, plus încă dou-trei întrevederi. Se merită oare de dragul acestei ”performanțe” deplasarea unei delegații întregi la o asemenea distanță finanțată din banii oamenilor. 

Declarațiile precum că Moldova este foarte interesată de inițiativa președintelui RPC , Xi Jinping – ”O singură centură – o singură cale” (colaborarea economică a țărilor amplasate pe marele Drum al Mătăsii) reprezintă în sine pălăvrăgeală goală. La fel ca și declarațiile Zinaidei Greceanîi precum că ea este ”convinsă că noi (Moldova și RPC – nota autorului) vom avea în viitor multe proiecte comune și multe victorii comune”. 

Delegația Moldovei a participat la Forumul Economic VIII în calitate de oaspete de onoare.  Vorbind despre programul ”O singură centură – o singură cale” au fost examinate doar PERSPECTIVELE participării Republicii Moldova. Perspective – clar ?  Poate ne vor lua, dar poate nu. Cel mai probabil nu ne vor lua și există explicații raționale în acest sens: la ce bun ar trebui China să negocieze cu două țări (Moldova și Ucraina) din moment ce poate stabili traseul prin Rusia ? Moldova – a șaptea roată la căruță – Marele Drum al Mătăsii nu a traversat-o niciodată. Ne mai vorbind despre faptul că realizarea proiectului de partea moldovenească dictează necesitatea dezvoltării infrastructurii căilor rutiere, feroviare și aeriene.  Iar la acest capitol, proiectele frauduloase de genul ”Drumuri bune pentru Moldova” nu vor merge. 

Greceani a mai menționat că țara noastră scontează pe extinderea fluxului de investiții din China și posibilitatea deschiderii unui parc industrial în țara noastră. Da-da, cum să nu ! Oamenii de afaceri chinezi nu sînt filantropi și vor investi doar atunci cînd vor vedea stabilitate.   Iar pînă acolo avem un drum tare lung de parcurs ... mai lung decît pînă spre China... 

Totodată, UE și FMI nu vor accepta niciodată investirea capitalului chinez în Moldova. În acest caz, Occidentul poate face uz de instrumentul Legii noastre cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. 

... Desigur, China are un potențial enorm. Iar noi chiar avem ce învăța de la chinezi. Pentru început, am putea introduce, spre exemplu, pedeapsa cu moartea pentru corupție ...

Ivan Lecarev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад