DataLife Engine > Tema zilei / chișinău > „Și despre asta a trîmbițat chiar și BBC…”

„Și despre asta a trîmbițat chiar și BBC…”


3-09-2019, 16:04. Разместил: redactor
 
„Igor Ceaika, fiul mai mic al procurorului general Iuri Ceaika, a organizat împreună cu Alexandru Dodon, fratele președintelui Moldovei, un business în sfera administrării deșeurilor. Asta e de acum a doua companie comună a celor doi.

Compania „Operatorul industrial ecologic” („Промышленный экологический оператор”) a fost înregistrată la Moscova pe 30 august. Lui Ceaika și Dodon, conform datelor SPARK (Comunitatea Oamenilor de Afaceri), le aparține o jumătate a acestei companii, respectiv, 40 la sută și 10 la sută. A doua jumătate o deține businessmanul Alexandr Ponomariov, un vechi partener de business al lui Ceaika.   
Principalul gen de activitate a acestei companii este colectarea deșeurilor nepericuloase. Tehnologiile aplicate de companie îi permit să utilizeze, de exemplu, rămășițele de pămînt de la construcția metroului, a informat Bi-Bi-Ci reprezentantul lui Igor Ceaika.

Din acest tip de deșeuri poate fi preparat un material numit recultivant, care, după cum afirmă reprezentantul lui Ceaika, poate fi folosit la restabilirea solului, inclusiv a celui din carierele utilizate, pentru a-l face din nou fertil. De altfel, compania nu intenționează să vîndă acest material.

În Rusia, businessul deșeurilor se dezvoltă activ pe fundalul reformei utilizării deșeurilor. Care a început în anul 2019. În fiecare regiune vor fi selectate companii care se vor ocupa de evacuarea și prelucrarea deșeurilor comunale solide. Cheltuielile pentru evacuarea lor vor fi puse pe seama populației.

Reprezentantul lui Ceaika a informat BBC planifică să participe la concursurile pentru acordarea de servicii companiilor cu participarea statului din regiuni.

Igor Ceaika nu este un om noi pe piața de administrare a deșeurilor. El deține cotă-parte în compania „Hartia”, una din cele mai mari pe piața de „deșeuri” a Rusiei.

Din 2013 pînă acum, „Hartia” a obținut contracte de stat cu suma de 44 miliarde de ruble (aproximativ 660 milioane de dolari). Bunăoară, compania are contracte pentru 15 ani de evacuare a deșeurilor din districtele Est și Nord-Est ale Moscovei. Ea de asemenea activează în regiunile Iaroslav și Tula.
 
Partenerul din Moldova

Pe lîngă compania de „deșeuri”, Igor Ceaika, Alexandru Dodon și Alexandr Ponomariov dețin în trei și compania de construcții „Arhpley Development” („Архплей Девелопмент”). Lui Dodon îi aparțin, de la mijlocul lui iulie, 2019, 15 la sută din activele ei. El se va preocupa de divizionul construcții, a povestit Igor Ceaika. Compania va activa doar în Rusia, a adăugat el.

Într-un interviu pentru mass-media din Moldova, Igor Dodon a confirmat faptul că fratele lui se ocupă de business în Rusia împreună cu Igor Ceaika.

„El lucrează în Rusia de cîțiva ani, pare-se, 1,5-2 ani. Copiii lui învață în Federația Rusă. El a activat împreună cu Igor Ceaika și într-o companie care avea relații cu China (Igor Ceaika e proprietarul SRL „Exportul rus” („Русский экспорт”), care exportă în China mărfuri produse în Rusia – nota BBC). Acu,m, probabil, a fost invitat într-un noi proiect, eu nu cunosc detalii. Nu văd în asta nimic criminal. Consider că, dacă are posibilitatea să lucreze acolo, las să lucreze”, spune Igor Dodon.

Nu numai business

În luna februarie a anului 2019 a devenit cunoscut faptul că Igor Ceaika a participat la operația  eliberare a aviatorilor moldoveni Lionel Buruiană și Mihai Crihan, capturați de talibanii afgani.  

În interviul oferit publicației „Comersant” („Коммерсант”), Ceaika a spus că, în noiembrie, 018, președintele Moldovei i s-a adresat verbal cu rugămintea să contribuie la eliberarea aviatorilor moldoveni, iar mai tîrziu i-a expediat și o adresare în scris. „De toate cele necesare pentru asta m-am ocupat eu și toate procesele din cadrul operației le-am organizat tot eu”, a explicat el. 
Ceaika a calificat eliberarea aviatorilor ca pur și simplu un ajutor cu caracter umanitar, refuzînd să numească oamenii și organizațiile care au mai participat la respectiva operație. Igor Dodon personal i-a exprimat lui Ceaika recunoștință pentru acest gest omenesc.

Președintele Moldovei, Igor Dodon, ocupă o poziție pro-rusă, el este considerat unul din aliații cei mai apropiați ai lui Vladimir Putin dintre toți liderii țărilor fostei URSS.

 Moldova este republică parlamentară, împuternicirile șefului statului sunt extrem de limitate, iar guvernul țării în frunte cu premierul Maia Sandu promovează politica de apropiere cu Uniunea Europeană.

În luna iunie, în Moldova au avut loc alegerile parlamentare. În rezultatul lor, a fost formată o coaliție de guvernare destul de neobișnuită. Din ea f ac parte doi adversari politici – socialiștii pro-ruși în frunte cu Igor Dodon și blocul ACUM, unul din liderii căruia este premierul Maia Sandu”.

bbc.com
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад