DataLife Engine > Politica > Protestele cu trei capete

Protestele cu trei capete


30-01-2016, 11:53. Разместил: redactor

«Prietenii de suferinţă» – Dodon, Năstase, Usatîi – uniţi astăzi de acelaşi scop – abrogarea «guvernării Plahotniuc», de facto, urmăresc sarcini total inverse.

 

Cine să înţeleagă asta dacă nu unul dintre liderii platformei Da, Năstase. Astăzi, el i–a acceptat pe Dodon şi Usatîi să se alăture protestelor DA. În continuare ce urmează? Oare Dodon şi Usatîi nu înţeleg faptul că adepţii lor – în mare parte persoanele vorbitoare de limbă rusă, electoratul de stînga, este folosit pentru realizarea proiectului «unire». Domnilor, nu sunteţi chiar atît de proşti şi miopi ca să faceţi inconştient acest lucru.

 

Tabloul caracteristic este şedinţa recentă a liderilor mişcării protestatare şi o parte a societăţii civile cu spicherul Parlamentului, Andrian Candu. Conform tradiţiei, au fost spuse multe – despre consolidarea societăţii, despre necesitatea de a identifica, în regim de urgenţă, o decizie care să scoată Moldova din criză şi multe alte macaroane pe urechile moldovenilor. Însă, un moment foarte important a atras o atenţie deosebită. De exemplu, ce putea să răspundă acelaşi Năstase la criticile voalate în adresa platformei DA, esenţa cărora a fost că aceasta ar trebui să renunţe la lozincile unioniste (cum se zice, electoratul de stînga nu prea înţelege participarea sa la aceste acţiuni comune de protest), dacă înşişi protestatarii de pe eşichierul de dreapta şi de stînga se menţin pe poziţii polare? Trebuia de văzut expresia feţei lui Năstase – clar fără cuvinte: nici nu poate fi vorba despre fuzionarea cu electoratul de stînga şi cel radical de dreapta. Acesta a fost tot răspunsul. Unicul punct de legătură în toată această harababură este puterea. Şi dacă platforma DA va rupe măcar o bucăţică, chiar şi cu ajutorul electoratului de stînga, care–i diferenţa?

 

Toate aceste spectacole cu denumirea «proces de negociere» şi «consolidarea societăţii» nu costă un bănuţ, atunci cînd se imită «prietenia temporară între duşmanii pe moarte» de dragul unui scop actual – demiterea guvernării corupte. Da, autorităţile au prea furat, au hoţit poporul, au dus ţara la sapă de lemn şi încearcă din răsputeri să se menţină la putere pentru un termen nedeterminat. Da, poporul a obosit şi trebuie ceva de făcut. Întrebarea e – CE? O altă întrebare la fel de importantă este – CUM? Prin ce metode şi posibilităţi?

 

Încă o lovitură de stat? Lucrurile se îndreaptă anume spre o lovitură de stat, cu ajutorul unor asemenea persoane ca Năstase, Dodon şi Usatîi. Înţelege oare acest trio care ar putea fi consecinţele tragice pentru Moldova şi poporul ei? Înţelege. Şi ei consideră că sunt în stare să controleze situaţia pînă la sfîrşit. Aici se ascunde cea mai importantă şi periculoasă iluzie.

 

Ceea ce s–a întîmplat pe 20 ianuarie la Parlament, după învestirea Guvernului Filip, este o confirmare elocventă a acestui fapt: situaţia a scăpat de sub control în cîteva ore. Nici îndemnurile lui Dodon şi nici solicitările lui Năstase cu privire la necesitatea de a protesta paşnic nu au calmat mulţimea întărtată de săptămîni bune de aceşti pseudo–politicieni. Năstase, în general, a fost lepădat de adepţii platformei sale – cînd încerca să–i oprească a auzit – «Jos Năstase!».

 

Atunci cînd ţara va cădea în prăpastie, tot aşa se va striga şi în adresa lui Dodon. Pe Usatîi, însă, nici vînt rece nu–l va ajunge. El poate urmări şi prin skype ce se petrece în Moldova stînd la cald în suburbia Moscovei.

 

Revenind la eşichierul de dreapta al scenei politice. De la proclamarea Independenţei Moldovei, un moment mai bun pentru realizarea proiectului «unire» nici că putea fi gîndit. Pe cît de paradoxal nu ar suna, anume Dodon şi PSRM–ul său de buzunar (acum nici nu mai contează din al cui buzunar se hrăneşte acest partiduţ şi liderul său) ajută la realizarea «argumentată» a acestui proiect. Primul fluturaş a zburat deja.

 

Cunoscutul Dan Dungaciu, care a fost consilier prezidenţial pe cînd Mihai Ghimpu asigura interimatul funcţiei de şef de stat, a declarat, într–un interviu pentru publicaţia romвnească ziare.com, despre eşecul «proiectului statului Republica Moldova». «Republica Moldova le–a încercat aproape pe toate şi, din păcate, fără succes. Unirea cu Romвnia este unica soluţie care i–a mai rămas Republicii Moldova, din moment ce i s–au luat toate», consideră el.

 

Spusele lui Dungaciu se înscriu sută la sută în mesajele ce se fac auzite aproape că la toate acţiunile de protest ale platformei DA…

 

Pavel Marfin

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад