DataLife Engine > Tema zilei / opinie > Ciobanul Chișinăului, sau La noi a venit circul

Ciobanul Chișinăului, sau La noi a venit circul


6-11-2019, 14:02. Разместил: redactor
 
Reprezentantul PSRM a acumulat 52,39 la sută din voturi, oponentul lui — reprezentantul ACUM, Andrei Năstase,  a obținut 47,61 la sută din voturi. Totodată, două treimi  din numărul alegătorilor din Chișinău nu au ieșit la vot, ceea ce indică foarte mult asupra unui vot de neîncredere coaliției, însă părțile vizate încearcă  să nu amintească despre acest fapt.

Primarul de «uz public»

Cu toate acestea, imediat după alegeri, Ion Ceban a declarat că «eu voi fi primarul tuturor chișinăuienilor». Ei bine..., lecția asta am trecut-o deja. Pe undeva peste hotare se plimbă un «președinte al tuturor», acum a mai apărut un funcționar de rang înalt de «uz public». Apropo, «președintele tuturor» a menționat, la rîndul său, că votul cetățenilor îl obligă pe proaspătul primar — Ion Ceban — să devină primarul tuturor și, totodată, nu a ezitat să amintească cine i-a adus pe socialiști la cîrma primăriei: «Toată echipa socialiștilor, cu susținerea președintelui țării, a scos țara din capcană». Cu siguranță, Igor Dodon nu suferă de lipsă de modestie.

În schimb, ceea ce ține de «susținerea președintelui», totul este logic. Așa cum se știe, de regulă, anume sub patronajul lui Dodon se desfășoară tot felul de show-uri de amploare nu prea mare. La această categorie pot fi atribuite și ultimele alegeri ale primarului general, în care s-au întrecut doi măscărici și victoria oricăruia dintre ei promitea orașului vremuri grele.

Din nou, susținîndu-l pe Dodon, Ion Ceban a declarat că, atunci cînd va fi confirmat în calitate de primar general, el și va renunța la statutul de membru al Partidului Socialiștilor. Și Dodon a părăsit formal PSRM-ul după ce Plahotniuc l-a cocoțat în fotoliul de președinte al țării. Însă vorbește non-stop asemenea conducătorului formațiunii sus-numite.

Să facem o concluzie deloc îmbucurătoare: 63 la sută dintre chișinăuieni sînt absolut indiferenți cine a devenit noul «cioban» al capitalei. Probabil, ei nici nu s-au interesat de rezultatele scrutinului. Oamenilor nu le este nici mai greu nici mai ușor de la victoria lui Năstase sau Ceban. Avem de-a face cu un sistem. Iar sistemul este în așa fel, că oricum ai schimba culoarea sau viziunea politică, este foarte mică probabilitatea că oamenii vor sesiza acest lucru.

Totul miroase a putred

Despre ambițiunea și nerealismul programului de dezvoltare a orașului propus de Ceban s-a vorbit mult. Principala întrebare: de unde se vor lua bani pentru toate acestea?

După ce a fost ales, Ion Ceban a făcut un șir de declarații care au dezvăluit populismul și caracterul vag. Pentru început, el a calmat chișinăuienii și a spus că tarifele pentru călătoriile în transportul public nu vor crește. Însă același lucru l-a declarat recent și premierul Maia Sandu. Doar că a făcu acest lucru nu în stilul pompos a lui Vanea Megafon. Așa că, exact ca în cinematografia clasică: se reține ultima frază și Ceban își adaugă la activ încă un plus chiar dacă unul mic de tot.

Ulterior, proaspătul primar a declarat că și-ar dori ca pînă la vară să scape capitala de duhoarea insuportabilă emanată de stația de epurare. «Eu nu înțeleg de ce, în condițiile în care avem credite de 24 de milioane, avem doar 6 la sută dintre lucrări executate în termen de 3 ani. Consider că este vorba despre iresponsabilitate», s-a declanșat Ceban.

Ei bine, dacă nu înțelege, i se poate explica. Este din cauza faptului, Ivan Vasilevici, că Consiliul Municipal Chișinău, care trebuie să controleze desfășurarea lucrărilor, s-a pomenit paralizat grație faptului că fracțiunea socialiștilor, pe care o conduceți dumneavoastră, a deturnat cu regularitate activitatea CMC. Cît ține de iresponsabilitate, sînt absolut de acord cu dumneavoastră.

În programul lui Vanea Megafon sînt multe idei, însă toate fac parte din seria «ce se va întîmpla dacă apăsăm acest buton». Cum se spune în popor, mai rău decît prostul poate fi doar prostul cu inițiativă. Dar nu a reușit bine să obțină mandatul de primar, că Cioban a început să se detașeze încet de propriile promisiuni. El nu renunță la curățarea în primărie, «însă schimbările nu se vor produce imediat». Clar lucru, pînă la alegeri, toate problemele se rezolvau într-o singură zi, pînă la masă, deja după alegeri va fi nevoie de timp.

În ceea ce ține șoseaua de centură, pe care a promis-o în timpul campaniei electorale, Ceban spune că acest proiect este unul cu finanțare foarte serioasă și este necesar de a fi abordat de comun cu Guvernul. Acolo unde Vanea Megafon va fi trimis să pască fluturi — executarea bugetului de stat nu presupune și realizarea aberațiilor ciobănești.

Următorul salt va viza probabil trotuarele și nodurile rutiere. Și, din nou, se vor găsi vinovați — asta este în stilul socialiștilor, care adoră pînă la masochism situația în care cineva le încurcă.

Așa deci, mult stimați chișinăuieni, niciun progres pentru Chișinău decît apariția de noi panouri cu fizionomia lui Ceban și sloganul «Mulțumesc, nu vă voi dezamăgi!». Nici nu așteptați. Iar voi ați crezut la modul serios că Vanea va face ceva?

Unde duce acest drum?

Ce urmează? Așa cum a declarat așa numitul președinte Dodon, timpul flecărelii a trecut, chișinăuienii și-au restituit orașul (straniu — timpul flecărelii a trecut, iar Dodon așa și nu mai tace), trebuie ceva de făcut cu restituirea bunurilor. Dar nimeni nici nu-i va întreba pe chișinăuieni, nu pentru asta au fost organizate alegeri.

Cel mai probabil, Năstase va reveni la MAI să-și ducă crucea. În cel mai direct sens al cuvîntului. Consiliul Municipal Chișinău va continua să fie nefuncțional, pentru că cei din ACUM au refuzat o coaliție cu PSRM reieșind din declarațiile lui Năstase și deputatul Slusari. Acest lucru a fost confirmat indirect de Maia Sandu care a declarat că «cetățenii au pierdut un primar potențial bun». Dar iată componenta politică a alegerilor, de dragul căreia s-a și organizat totul, este altceva...

Proiectul PR foarte scump cu denumirea «Vanea Ceban» a fost creat cu un singur scop — orașul îi era necesar lui Dodon în calitate de resursă administrativă la următoarele alegeri prezidențiale. Dacă nu obține al doilea mandat prezidențial, va fi un dezastru total pentru el. Iar noi știm foarte bine cît de mult ține «alesul de tot poporul» la interesele sale meschine. Mult mai mult decît la cele naționale.

Acum, făcînd uz de victoria lui Ceban, el va încerca să intensifice presiunea asupra blocului ACUM și consolida pozițiile prin obținerea unui procuror general controlat și mai multe posturi de conducere.

Va accepta oare ACUM rolul secund? Este puțin probabil, așa cum spunea tovarășul Suhov. Totodată, în interiorul blocului s-ar putea intensifica concurența între Sandu și Năstase pentru influență. În acest caz, la orizont se conturează perspectiva prăbușirii coaliției și alegerilor parlamentare anticipate.

Eh, băieți, măcar ați fi cruțat orașul!

IVAN LECAREV
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад