DataLife Engine > Tema zilei / opinie > Marșul populismului

Marșul populismului


18-11-2019, 14:40. Разместил: redactor
 
Respectivele măsuri sunt șapte la număr, însă nici una din ele nu prezintă ceva nou. Toate pot fi găsite în programul Maiei Sandu, care a fost «răsturnată»recent, și chiar și în programul guvernului Filip.

Să vedem, spre exemplu, ce presupune întîiul punct: 625 mii de pensionari vor primi ajutor de cîte 700 de lei în cinstea sărbătorilor de iarnă. Dacă memoria încă nu vă dă de sminteală, la sigur vă veți aminti aceeași acțiune întreprinsă anul trecut de Plahotniuc, acțiune pe care acum «alesul de către întregul popor» și-a atribuit-o sie. Unica diferență că Păpușarul, tot cu prilejul sărbătorilor de iarnă, îi fericea pe pensionari cu 600 de lei, iar Dodon a dorit să fie mai darnic. Nu-l costă, doar banii nu-i scoate din propriul buzunar!

Dar există un clenci: de unde vor fi luați acești bani? Este vorba de 437 milioane 500 mii lei, iar această sumă nu a fost inclusă în buget.

La fel cum nu sunt incluși în buget bani pentru indexarea pensiilor, pentru compensații în timpul rece al anului, pentru ajutor veteranilor și indemnizații pentru tinerii specialiști. Dar să nu ne batem capul. Dodon s-a asigurat cu posibilitatea de a da înapoi. Aproape fiecare punct din programul său începe cu următoarele cuvinte: «în timpul apropiat». Despre termene concrete nu se spune nici un cuvînt. Vi s-a promis că veți primi în viitorul apropiat — în timpul apropiat și veți primi, așa că așteptați, acest timp apropiat încă n-a venit.

În schimb, al șaptelea, ultimul punct al programului, e nițel mai concret. Pentru anul viitor, Dodon promite majorarea salariilor în sectorul bugetar în medie cu zece la sută, iar pe lîngă asta, și o primă anuală în mărime de 50 la sută din salariul mediu lunar. Sună destul de frumos, dar să nu uităm că din categoria «bugetarilor» fac parte nu numai medicii și pedagogii, ci și o mulțime de funcționari, inclusiv însuși Dodon — mai mult de 64 mii de birocrați de tot soiul. Ceea ce înseamnă că la fiecare 32 de cetățeni le revine cîte un funcționar!

Și salariile acestor «trudnici» ai claviaturii și perforatorului nici pe aproape nu seamănă cu cele ale pedagogilor. Ei sunt remunerați lunar cu 25, 40, 70, 80 și chiar cu o sută de mii de lei! Și dacă acestor funcționari le va fi mărit salariul doar cu zece la sută, vor avea de cîștigat binișor, nemaivorbind de prima lor de 50 la sută din salariul mediu. În plus, mai putem presupune că procentele nu vor fi calculate în mediu, ci la cota maximă.

În promisiunile lui Dodon n-am auzit nici un cuvînt despre invalizii pensionari. A căror pensie minimă este de 720, 672 sau 480 de lei, în funcție de starea invalidului. De asemenea au fost uitate familiile cu mulți copii — ca și cum de acestea nu avem în Moldova.

Dar ce e cu climatul investițional și creșterea numărului de locuri de muncă? Și despre asta nici un cuvînt. Dar ideile despre dezvoltarea economiei țării? Și acestea lipsesc. Leul a început să se deprecieze, cum apreciază asta cei mai sus-puși? Nicicum!
 
Toate cele șapte puncte ale programului lui Dodon sunt irosire de bani care nu există. Și nici un punct nu spune ceva referitor la faptul cum acești bani ar putea fi cîștigați sau de unde pot fi luați. E o acțiune care amintește de împrăștierea de monede cu ocazia sărbătoririi venirii la putere. Sunt pur și simplu niște promisiuni absurde făcute în scopul înfrumusețării propriei imagini înainte de alegerile prezidențiale, făcute în speranța că poporul, cum se spune, va înghiți nada.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад