DataLife Engine > Tema zilei / Viața de partid > Macaroanele se vor termina. Iar dezamăgirea va rămîne

Macaroanele se vor termina. Iar dezamăgirea va rămîne


3-12-2019, 14:05. Разместил: redactor
 
Oaspeți ai comuniștilor din sat au fost președintele PCRM, Vladimir Voronin, secretarul comitetului raional Ștefan-Vodă, Anatolie Iuresco, și primarul Iurie Ostafi. La adunare au fost invitați consilierii locali din partea altor partide, însă ei n-au acceptat invitația.

Merită să fie menționat îmbucurătorul fapt că în ultimii ani numărul de membri ai organizației primare locale a crescut cu cinci oameni și acum în Tudora activează 29 de comuniști. Această informație le-a comunicat-o celor prezenți secretarul OPP din localitate, Nicolae Robu. Ce-i drept, condițiile vieții de astăzi i-au impus pe unii dintre dînșii să plece peste hotare în căutarea unui cîștig, însă, indiferent de asta, organizația continuă să fie puternică.

Macaroanele se vor termina. Iar dezamăgirea va rămîneCă e anume așa a demonstrat și faptul că, la începutul adunării, într-o atmosferă solemnă, Vladimir Voronin le-a înmînat carnetele de partid unor noi comuniști din Tudora: lui Alexandru Carata, care la alegerile locale a candidat la funcția de primar al satului, precum și Nataliei Gîncu și Anatolie Acel; cît privește alți doi noi membri de partid — Elena Ceban și Liuba Vrabie — din motive tehnice, carnetele de partid le vor fi înmînate mai tîrziu.

În raportul său, Nicolae Robu a subliniat spiritul activ de care au dat dovadă comuniștii din Tudora la alegerile parlamentare și locale și le-a mulțumit pentru munca bine organizată și pentru eforturile depuse în campania electorală. Cei mai activi comuniști au fost menționați cu diplome de onoare.

Macaroanele se vor termina. Iar dezamăgirea va rămîneCu toate acestea, rezultatele alegerilor au fost pentru comuniști destul de modeste, a recunoscut Nicolae Robu, ei obținînd în consiliul local doar un singur mandat pentru reprezentantul PCRM. De ce s-a întîmplat așa? «Haideți să privim adevărul în față: concurenții noștri electorali — socialiștii și acumoviștii — s-au dovedit a fi pregătiți mai bine. Ei au avut mai mulți bani, au avut la dispoziție transport, au folosit la maximum resursa administrativă și, pe lîngă asta, «cadourile» pentru alegători. Pe cînd noi am lucrat în mod onest, fără a încerca să-i ademenim pe alegători cu macaroane și ulei», a spus secretarul.

Va deveni viața mai bună la Tudora odată cu venirea la conducerea satului a unor oameni care și-au obținut funcțiile cu «ajutorul macaroanelor»? Satul are multe probleme care se cer soluționate cît se poate de degrabă. Bunăoară, iluminatul stradal, evacuarea deșeurilor, insuficiența de apă pentru irigarea pămînturilor (ceea ce pare a fi un nonsens, satul fiind situat chiar pe malul Nistrului, dar vechea stație de pompare a apei arată ca după un atac de război), drumurile deteriorate, obiectele de menire socială și culturală distruse. Și asigurarea securității obștești în sat lasă de dorit. Nu demult, a fost prădată casa de la marginea satului, iar stăpîna ei snopită în bătăi.

Soluționarea tuturor acestor probleme a fost inclusă în programul electoral al comuniștilor, însă oamenii, ca de fiecare dată la alegeri, n-au ținut seama de ceea ce e principal.

Macaroanele se vor termina. Iar dezamăgirea va rămîne«Satul moldovenesc constituie temelia țării noastre. Dar starea în care a ajuns el astăzi face să ți se rupă inima de durere, a spus Vladimir Voronin. C ase pustii, pămînturi părăsite, iar dintre locuitori au rămas, în temei, oamenii bătrîni. Doar anul trecut de pe harta Moldovei au dispărut 11 sate! Oameni buni, unde o să ajungem cu un așa mod de viață?».

Liderul comuniștilor moldoveni consideră că încă nu e tîrziu ca situația să fie schimbată. Pentru asta, e necesar un program complex de reanimare de tipul celui lansat în timpul guvernării țării de către comuniști — «Satul Moldovenesc». El poate contribui la renașterea agriculturii și la restabilirea industriei prelucrătoare, ceea ce va conduce la apariția unor noi locuri de muncă pentru oameni, ca ei să nu plece din țară.

Dar actuala guvernare nu-și bate capul ca să inițieze asemenea programe. Ea este pătrunsă total de corupție și e capabilă doar să obțină credite de la străini, iar aceste credite, în majoritatea cazurilor, așa și nu sunt folosite pentru îmbunătățirea vieții oamenilor «Cum se spune, iei bani străini, da trebuie să-i întorci pe ai tăi. Și nu pur și simplu așa, dar cu procente, a remarcat Vladimir Voronin. La timpul lor, Snegur și Lucinschi au luat în calitate de credit sume de bani uluitor de mari, pe care am fost nevoiți să le întoarcem noi, comuniștii. Noi am reușit să facem acest lucru, după care FMI s-a văzut nevoit să părăsească Moldova și să nu mai revină șapte ani de-a rîndul».

«Rolul statului constă în aceea ca să aibă grijă de cetățenii săi, indiferent de naționalitatea, confesiunea, vîrsta și statutul lor social, a continuat Vladimir Voronin. Pe cînd actuala guvernare are grijă doar de cei bogați, își bate capul doar ca funcționarii să-și poată umple buzunarele. De unde, să-mi spuneți, vă rog, un polițist sau un procuror, care trăiește numai din salariu, ia bani pentru case luxoase, apartamente, automobile? Nimeni nu este contra ca cineva să le aibă pe toate acestea, dar acest cineva trebuie să cîștige în mod cinstit banii care-i permit să le aibă și statul este obligat să controleze legalitatea acestor cîștiguri».

Iată de ce alegătorii trebuie să chibzuiască bine înainte de a completa buletinul electoral și a-l arunca în urna de vot, consideră Vladimir Voronin. Ei trebuie să conștientizeze bine că de faptul pentru cine votează ei depinde viitorul lor din următorii patru ani. Și că în cazul dat prețul greșelii lor poate fi foarte mare. Zahărul, făina și hrișca pe care le-au primit ca «dar electoral» mai devreme sau mai tîrziu se vor termina, iar dezamăgirea de cei aleși va rămîne.

La finalizarea adunării, Vladimir Voronin a răspuns la întrebările adresate de cei prezenți, după care a comunicat cu ei într-o atmosferă informală.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад