Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/classes/templates.class.php on line 209 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/modules/sitelogin.php on line 109  DataLife Engine > Версия для печати > «Filantropii» dau lovitura
DataLife Engine > Tema zilei / parlament > «Filantropii» dau lovitura

«Filantropii» dau lovitura


11-12-2019, 15:25. Разместил: redactor
 
Proiectul a fost inițiat de deputații ACUM și orientat împotriva celorlalte partide parlamentare. Autorii proiectului consideră, absolut motivat și pe bună dreptate, că diverse fonduri de binefacere din Republica Moldova au fost folosite de politicieni în scopuri personale, inclusiv, pentru finanțarea netransparentă a proiectelor politice, inclusiv pentru campaniile electorale.

Trebuie să menționăm că deținerea propriului fond de binefacere în Moldova reprezintă oarecum un indiciu al statului social și de funcție. Plahotniuc — «Edelweiss», soții Dodon — «Din Suflet», fostul premier Ion Sturza — «Familia Sturza», primarul de Orhei, Ilan Șor — fundația în numele tatălui său Miron Șor.

Probabil, dacă blocul ACUM deținea un asemenea fond, un asemenea proiect de lege nici nu mai vedea lumina zilei. Dar pentru că pasărea din mîna altuia este întotdeauna mai grasă, Iurie Reniță, Lilian Carp și Octavian Țîcu au înregistrat documentul.

Lovitura este orientată, în primul rînd, împotriva socialiștilor și Igor Dodon. «Edelweiss»-ul lui Plahotniuc și-a sistat oficial activitatea, fundațiile lui Șor — «Pentru Orhei» și «Miron Șor» — sînt paralizate din cauza lipsei fondatorului, în schimb, fundația primei doamne Galina Dodon «Din Suflet» se asociază demult cu schemele corupte finanțate de peste hotare și Partidul Socialiștilor, care de facto îi aparține lui Igor Dodon, este implicat direct în toate acțiunile.

În special, activitatea fundației este strîns legată de omul de afaceri rus cu reputație dubioasă Igori Ceaika, care, recent, a cedat o parte din afacerea sa gunoieră fratelui lui Dodon — Alexandru. Presa din Moldova a îndemnat, în repetate rînduri, aparatul președintelui să publice raportul financiar al fundației «Din Suflet», însă, de fiecare dată, au fost refuzați cu delicatețe.

Sursele de venit ale fundației rămîn în continuare misterioase. În lipsa rapoartelor financiare din partea «primei doamne», practic este imposibil de aflat de unde vin banii în buzunarul fundației respective.

Iată o informație: «Șeful statului a remarcat că fundația de caritate a primei doamne «Din Suflet» a oferit ajutor în sumă de 1 milion 500 mii de lei pentru ca 10 copii cu deficiențe de auz să poată beneficia de implanturi cochleare». De unde a luat Galina Dodon acești bani? Din sertar? De pe copacul cu bani care crește la geamul oficiului soțului său?

În cadrul unei conferințe de presă, Dodon a recunoscut totuși că fundația soției sale este finanțată de peste hotare și că el nu vede «nicio problemă» în asta. Nu știu, nu știu... Ar fi bine de discutat la acest subiect cu colegul de partid al lui Dodon, Corneliu Furculiță, care a adiat subiectul offshor-urilor din Bahamas. Dar aceasta este deja treaba serviciilor corespunzătoare. Dar care, nu știu de ce, nu reacționează în niciun fel la dovezile evidente de activitate coruptă a unei persoane cu funcție înaltă în stat.

Marți, la ședința comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, deputatul din partea blocului ACUM, Lilian Carp, a încercat să-i convingă pe ceilalți membri ai comisiei asupra raționamentului inițiativei. Însă deputații socialiști și cei democrați, care acționează acum într-un front comun, au făcut trimitere la cîteva posibile contradicții la modificarea Constituției.

S-a revoltat pînă și democratul Sergiu Sîrbu, care a și uitat cum este ea, această Constituție — de cîte ori a modificat-o și a recroit-o în favoarea lui Plahotniuc. «Faptul că veți interzice cuiva să dețină o fundație, nu soluționează problema. În afară de aceasta, pot fi ridicate excepții ale neconstituționalității», a spus el. Curios, oare de ce nu a ridicat Sîrbu «excepția neconstituționalității» atunci cînd șeful său de partid împreună cu Igor Dodon au modificat și implementat sistemul electoral mixt? Făcînd parte din componența comisiei, socialiștii Grigore Novac și Vasile Bolea nu au făcut decît să strîngă din umeri — că doar nu se vor lipsi pe ei înșiși de fondul din care se hrănesc.

Respectiv, inițiativa nu a acumulat numărul suficient de voturi pentru a putea fi avizată pozitiv, iar ședința plenară a Parlamentului va decide — să accepte sau nu acest document în prima lectură.

Ivan LECAREV
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад