DataLife Engine > Tema zilei / chișinău > Unde a plecat circul?

Unde a plecat circul?


10-12-2019, 15:14. Разместил: redactor
 
Dacă anterior plimbările turistice fără niciun scop peste hotare erau exclusiv privilegiul «alesului de tot poporul», proaspătul primar al capitalei Moldovei a decis să încalce acest monopol. Să-l ajungă și să-l întreacă cum se spune.

Fiind în funcția de primar general al capitalei de doar 36 de zile, Ceban a reușit să se plimbe la Moscova, București și Kiev, iar acum merge în Turcia. În timpul apropiat, el intenționează să viziteze, din nou, capitala României.

O întrebare: cînd mai reușește să se ocupe de oraș? Răspuns: el nici nu se ocupă de oraș. Pentru că cel mai important lucru este să ajungă în fotoliul de conducere, dar mai departe — fie ci-o fi. Oare nu tot așa a procedat șeful de partid a lui Ceban — Igor Dodon? Oare nu tot așa au procedat și alți socialiști? (Apropo, oare de ce o fi tăcut înflăcăratul Vlad Bătrîncea, ales în funcția de vicepreședinte al Legislativului? Nu mai rupe hărți geografice în Parlament, nu mai rostește discursuri înflăcărate, nu se mai afișează în fața locuitorilor din sectorul Rîșcani. Este oarecum trist fără clovneria lui.)

Să aruncăm, totuși, o privire asupra programului preelectoral a lui Vanea Megafon. Ce avea el acolo? Aha... să construiască drumuri moderne de calitate; să edifice noi grădinițe și școli; să amenajeze terenuri sportive și stadioane; să amenajeze curțile de bloc, parcurile și scuarurile; să modernizeze transportul public; să creeze condiții confortabile pentru viața tuturor și a fiecăruia. El a promis să se ocupe de toate acestea chiar din prima zi a mandatului său. Nu s-a spus niciun cuvînt despre aberanta idee cu privire la transferarea primăriei într-un nou edificiu, nici despre ideea de a transfera instituția pe «șine digitale», nici despre reparația propriului birou cu suportul prietenilor misterioși. Ultima acțiune se poziționează pe limita înțelegerii normale și apare întrebarea: nu pot oare acești prieteni ca în locul apartamentelor primarului să repare cîteva trotuare sau străzi din capitală?

Așa că nici măcar nu miroase a transparență în activitatea primăriei despre care promitea Megafon înainte de alegeri. Este adevărat că el a promis să publice suma cheltuită de acești prieteni, însă la ce ne trebuie să știm dacă nu le cunoaștem numele? Pentru că se poate întîmpla (și cu siguranță așa va fi) că, astăzi, acești «prieteni» fac reparații gratuite, iar mîine vor cîștiga cîteva tendere. O înțelegere coruptă făcută sub nasul tuturor. Așa că afișați numele, domnule primar!

Apropo, în lipsa lui Ceban, cei de la CNA au descins la primărie. Chipurile, caută niște corupți în administrația publică locală. Așa că poate luptătorii vertiginoși împotriva corupției vor putea identifica numele «prietenilor» și le vor face publice. Cu atît mai mult că aceasta este obligația lor de bază — această reparație gratuită miroase a corupție de la un kilometru. Și la ce bun ne trebuie nouă să știm despre cheltuieli? Pe noi ne interesează mai mult și în primul rînd de ce se face reparație la primărie și nu într-o grădiniță, liceu sau policlinică?

Pentru că noul nostru primar și populismul — ca esență — sînt sinonime, Ceban nu s-a putut abține de la gesturi populiste și a dispus ca caruselul din centrul orașului să fie gratuit pentru toți copiii mai mici de 12 ani. Dar și în acest gest a indus abilitățile pentru stoarcerea apartamentelor în blocurile noi edificate: «În caz contrar, va trebui să privăm agenții economici de carusel», a spus primarul. Iaca așa, nu vor lua, le vom deconecta gazul...

Dar să revenim la plimbările primarului general. Cu siguranță, orășenii sînt interesați din ce bani se finanțează acestea și care este beneficiul final. Transparența, însă, lipsește cu desăvîrșire și pe această dimensiune. Există suspiciuni foarte mari că banii se storc din bugetul orașului. Cu siguranță, Vanea nu se plimbă din contul surselor proprii. Și încă împreună cu «echipa mea». Cu atît mai mult că în ultimii opt ani de zile, potrivit lui însuși, a cîștigat doar 5000 de euro (în schimb, în timpul ultimei campanii prezidențiale, a donat oficial în favoarea lui Dodon 50 de mii de lei, iar mama lui — care este actualmente consilier municipal, încă 58 de mii de lei).

În ceea ce privește rezultatul deplasărilor. Niciun rezultat. Nu a fost semnat niciun document, nici măcar un protocol de intenție. Totul se reduce la «timpul apropiat» și «crearea grupurilor comune de experți» pentru «monitorizarea datelor». Care, la drept vorbind, nu trebuiesc nimănui decît mîncăilor participanți. Pentru că și ei vor merge să se plimbe din contul nostru. «Săptămîna aceasta, un grup de experți va merge să abordeze alte proiecte importante pe care le vom putea realiza anul viitor cu ajutorul Bucureștiului», a declarat Ceban. Iar «încă o delegație responsabilă pentru partea tehnică va merge la Moscova». Ia uite cît este de bine să fii în echipa lui Ceban — doar să știi și să faci a nu face nimic.

Foarte tare am vrea să știm: oare cînd va veni primarul nostru cu o vizită de lucru la Chișinău? Oare nu este timpul să se liniștească și să acorde cîtuși de puțină atenție orașului în care a fot votat de o parte a locuitorilor creduli? Unde mai pui că și Dodon este ofensat. Ultimul, probabil, a obosit să mai stea în Moldova și nu face decît să viseze la o vizită oficială pe muntele Athos. Iar dacă Megafon va străluci prin absența sa, cine va rămîne la tarabă?

Evgheni TAMANȚEV
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад