DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > «Numărătoare» pentru adulți

«Numărătoare» pentru adulți


9-01-2020, 13:02. Разместил: redactor
 
Anul care iată ne părăsește a fost unul destul de agitat, însă, în linii generale, nu a influențat pozitiv aspra bunăstării cetățenilor Moldovei. Așa că pentru 2020 poporul își pune o nouă porție de speranță pentru viitor. Speranța a devenit un fel de simbol moldovenesc național. Dar iată de ce oamenii noștri au atîtea emoții pozitive rămîne o taină.

«Cei mai buni» la sărăcie

Moldova continuă să fie cea mai săracă țară din Europa. După salariul mediu pe economie, în regiune, Moldova întrece doar Ucraina. Acest indice, însă, este foarte nesigur pentru că în Ucraina este destul de extinsă piața muncii «la negru», care nu se ia în calcul în sistemul oficial. De aceea, se presupune că situația reală în ceea ce ține de salariul mediu pe economie în Ucraina este mai bună decît în Moldova. Așa că, în această ordine de idei, țara noastră este, deocamdată, cea mai săracă din lume.

Ci care trăiesc la minim

Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în Moldova se numărau 700 de mii 887 beneficiari de pensii. Mărimea medie a pensiei în Moldova a constituit 1895,07 lei. Din numărul total al beneficiarilor — 75 la sută erau pensionari de vîrstă. La 1 aprilie a anului curent, cea mai mică pensie în Moldova era de 1079,33 lei, iar coșul minim de consum calculat pentru un pensionar constituia 1574,2 lei. Conform datelor statistice, pensia minimă a fost stabilită pentru 400 de mii de persoane. În afară de aceasta, sub limita coșului minim sînt impuși să trăiască zeci de mii de șomeri, locuitori de la sate, care sînt angajați în munci sezoniere, de asemenea, oamenii care supraviețuiesc în baza indemnizațiilor mizere. Totodată, timp de un an, prețurile la produsele aimentare au crescut cu 10 %.

Plătesc pentru păcatele altora

Dacă Republica Moldova ar decide să achite toată datoria publică acumulată, fiecare locuitor al țării ar fi plătit 16,8 mii de lei sau 966 de dolari SUA. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în primul trimestru al anului curent, această sumă este cu 22,3 % mai mare decît indicatorul perioadei analogice a anului 2016. Dar nu trebuie să uităm că în afară de aceasta pe umerii poporului a fost pusă povara miliardului de dolari furat din sistemul bancar. Dacă mai exact, suma de 13,6 miliarde de lei trebuie să fie restituită din contul impozitelor achitate de contribuabili, adică de noi toți împreună.

Pragul nedreptății

Populația Moldovei a așteptat în zadar că după schimbarea puterii democraților, care a implementat reforma sistemului de pensii, legislația de rigoare va suferi schimbări în favoarea dreptății și echității. Spre exemplu, va fi micșorată vîrsta de pensionare. Cel puțin pentru femei, măcar cu cîțiva ani. Dar dacă femeile vor fi favorizate, cine va plăti datoriile statului?

Trista etapizare

Din cauza finanțării iraționale a instituțiilor de învățămînt, zeci de gimnazii din țară s-au pomenit în pragul falimentului. Este clar că este vorba despre școlile de la sate cu un număr mic de elevi. În cazul în care finanțarea se va înrăutăți, Moldova va trece printr-o nouă etapă de «optimizare» a instituțiilor de învățămînt.

«A sări» pînă la UE

Făcînd totalurile anului care pleacă, economiștii din cadrului Expert-Grup au constatat o stabilizare a creșterii economice. Despre aceasta vorbesc și experți internaționali în economie, care specifică în același timp că acest fenomen poate fi numit ca o restabilire după declinul anilor precedenți, atunci cînd se atesta o scădere în economie. Cu alte cuvinte, cu cît mai mic este nivelul economiei, cu atît mai simplu îi este să crească la ritmuri satisfăcătoare. Dar pentru a reduce diferența între nivelul de viață al oamenilor din RM și Uniunea Europeană și a îmbunătăți bunăstarea cetățenilor noștri trebuie să muncim și să tot muncim într-un ritm foarte alert. Și, în timp ce economiștii vorbesc despre o creștere economică, Moldova a picat de pe locul 95 pe locul 97 în ratingul «Libertății economice în lume — 2019». Piatra de poticnire în libertățile economice este alegerea personală, schimbul benevol, libertatea ieșirii pe piață și concurența, de asemenea, securitatea personalității și proprietății private.

Corupția și elementele tangențiale

Comparativ cu anul precedent, pe dimensiunea investițiilor străine directe în Moldova, anul 2019 arată un pic mai bine, cu toate acestea, nici nu se întrevede pe harta investițiilor europene. La noi, volumul investițiilor străine pe cap de locuitor este de trei ori mai mic comparativ cu Ucraina și Belarus, iar despre țările mai puternice nici nu vorbim. Principalul motiv al lipsei investițiilor este corupția, care s-a instaurat la nivelul puterii guvernamentale a statului. Pentru investitori mari, sînt importante condițiile globale — dezvoltarea instituțiilor democratice, supremația legii și independența justiției. Trebuie să se înțeleagă că se pot schimba guverne și parlamente, iar regulile de joc trebuie să rămînă neschimbate și inviolabile.

Banii nu aduc fericire

Putem număra și re număra la nesfîrșit ce s-a întîmplat în Moldova pe parcursul anului 2019. Însă această numărătoare nu aduce nimănui niciun beneficiu. În ratingul anual, reflectat în «Raportul fericirii globale», care evaluează gradul de satisfacție al cetățenilor pentru viața pe care o duc, Moldova s-a situat între Serbia și Libia, ocupînd locul 71. «Raportul fericirii globale» — este un studiu în care sînt estimate 151 de țări ale lumi și care reflectă gradul de fericire al cetățenilor ce locuiesc în aceste state. În acest fel, ne bucură faptul că, deși sîntem cei mai săraci din Europa, nu sîntem și cei mai nefericiți din întreaga lume. Probabil că fericirea nu constă în bani, mai exact — nu doar banii aduc fericirea.

Galina PROSOLOVA
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад