DataLife Engine > dosarul lui Filat > ...Şi panglicarul nu va scăpa

...Şi panglicarul nu va scăpa


23-10-2015, 16:20. Разместил: redactor

Așa că «companionul Filat» nu mai este companion. De acum încolo, în rîndul tovarășilor săi se numără doar «lupul cenușiu de Tambov», însă nici el, avînd în vedere originile sale rusești,  prea puțin probabil să primească viză  pentru a-și consola prietenul.

 

Un as dintr-o mînecă

 

Cu toții am avut plăcerea să urmărim, joia trecută, cum Vladimir Filat a fost lipsit de imunitate, după care a fost plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore fiind bănuit de complicitate în cazul Banca de Economii și prejudicierea statului cu sute de milioane de euro. 

 

În acea dimineață, se părea că nimic nu prevestește prăbușirea liderului unuia dintre cele mai importante partide din alianță. Zîmbea fericit, asemenea unui vînător primitiv care a reușit, în sfîrșit, să doboare un mamut gras. Era absolut convins în soarta lui de toboșar.

 

«Mamutul gras» trebuia să devină procurorul general, Corneliu Gurin, pe care Parlamentul urma să-l demită. În acest fel, se planifica să se arunce un os protestatarilor care și-au instalat corturile în centrul capitalei.

 

Ceea ce s-a întîmplat în continuare a amintit despre filmul sportiv «Clipa decisivă». Gurin s-a dovedit a fi isteț și a decis să scoată un as dintr-o mînecă. Simplu vorbind, a scos la iveală mai multe documente ce-l compromit pe Filat și le-a prezentat Parlamentului. Tot el a cerut forului legislativ să-i retragă imunitatea șefului liberal-democraților.

 

Deputații au avut nevoie de cîteva ore pentru examinarea actelor prezentate. În consecință, Filat a fost lipsit de imunitatea de deputat cu votul a 79 de parlamentari din 101. În aceeași zi a fost plasat în arest preventiv pentru un termen de 72 de ore. Duminică, judecătoria sectorului Buiucani a prelungit măsura preventivă de reprimare pe numele lui Filat cu încă 30 de zile. Actualmente, pe cazul Filat a fost inițiată o cauză penală. Fostul prim-ministru are, deja, statutul de învinuit. Goodby, America!

 

Zarvă mare în coteț

 

O asemenea întorsătură de situație i-a speriat serios pe cei din alianță, mai ales pe reprezentații Partidului Liberal Democrat. Din criză de timp, fiind în imposibilitatea să alerge pînă la granița cu România, reprezentanții PLDM s-au adunat să discute pe marginea situației create nu la oficiul central al formațiunii, ci în clădirea preturii sectorului Rîșcani al capitalei. După ce s-au mai calmat puțin, au decis că lucrurile nu stau chiar atît de rău. În primul rînd este vorba despre premierul Valeriu Streleț, care i-a luat locul lui Flat în partid. El, cu siguranță, se bucură tacit de cele întîmplate. Cum să nu ! Fără niciun fel de luptă i-a revenit cel mai mare partid din alianță.

 

Se pare că Streleț nu are de gînd să-l susțină pe Filat așa cum îi cere ultimul. El a declarat că este solidar cu ideile lui Filat, adică, simplu vorbind, s-a numit succesor. În acest fel, Streleț este proprietarul unei fracțiuni parlamentare și al mai multor localități unde liberal-democrații s-au făcut stăpîni. El are acum multă putere și ar fi o prostie din partea lui să renunțe benevol la ea doar de dragul rugăminților lui Filat.

 

«Partidul Liberal Democrat rămîne la guvernare și va fi acea formațiune politică care va propune multe inițiative, probabil incomode pentru partenerii de alianță», a declarat Valeriu Streleț după ședința extraordinară a consiliului politic al PLDM. Cu alte cuvinte, acum, va trebui să conveniți cu mine, iar înțelegerile anterioare pe care le-ați avut cu bănuitul Filat nu mai au nicio valoare.

 

Între timp, a apărut posibilitatea de a începe tîrguiala. Ceea ce a și făcut Streleț momentan (fără ca să aștepte decizia judecătoriei Buiucani cu privire la prelungirea mandatului de arest): i-a propus Președintelui Nicolae Timofti să-l demită pe directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru.

 

Gest de disperare profundă

 

În esență, arestarea lui Filat pică bine pentru toate figurile de conducere ale alianței. Prea multe scandaluri de corupție se trăgeau după el de la 90 încoace, cînd ocupa funcția de director general al Departamentului privatizări și gestionarea proprietății statului, atunci cînd făcea privatizări exclusiv în interesul rudelor. Ținem minte cu toții «scandalul țigaretelor» , dar și pe șeful Serviciului Vamal — Tudor Balițchi, care, din șofer de microbuz, s-a făcut, peste noapte, general, de asemenea, firma «Caravita», dar și multe altele… Unde mai pui că demiterea din funcția de premier pentru acte de corupție, fără ca ulterior să fie plasat la dubă… nu încape în nicio logică.

 

Ceilalți membri ai alianței, la fel, au furat… evident, la fel de mult, însă, probabil, nu chiar atît de deschis. Filat, cu numele său, murdărea și mai mult imaginea și așa pătată a AIE, genera ura populației, care se reflecta asupra întregii alianțe. Așa că alianța a trebuit să accepte acest «avort» politic. Ceea ce a și făcut cu mare ușurare. Și ca întotdeauna, fără a lua în calcul consecințele. Judecînd logic, consecințele ar fi următoarele: foarte curînd, ura poporului va fi orientată spre alți hoți de la guvernare, iar atunci ei vor împărți soarta complicilor lor. Acest lucru se poate întîmpla nu foarte curînd. În schimb, alianța poate raporta Occidentului cu încredere: corupția a fost stîrpită, în sfîrșit.

 

…Și-au atribuit laurii


Recunoașteți, ar fi fost foarte straniu și absurd dacă Igor Dodon și Renato Usatîi nu ar fi încercat să-și facă publicitate din arestul lui Filat. Ei nici nu s-au gîndit să stea cuminți în colțul lor.

 

Cu severitatea unui comandant al detașamentelor punitive, Dodon a declarat: «A fost o săptămînă bună, cu rezultate, alianța «pentru Euro» este distrusă, unul dintre oligarhi este la pușcărie». «Nu vom ceda pînă nu vom distruge acest sistem», a strigat Usatîi cu aer de sergent, aproape că întrerupîndu-l pe Dodon.


Cu alte cuvinte, s-au umplut băieții de patos, de parcă ar fi lansat un satelit în spațiu. Însă, dacă e să ne amintim, adepții celor două formațiuni nu au vorbit niciodată despre arestul lui Filat. Scopul lor declarat era doar demisia lui Timofti și generarea alegerilor parlamentare anticipate.

 

Faima autoatribuită la timp — este și asta o artă.

 

Dificultățile posibile

 

Arestarea lui Vlad Filat poate afecta activitatea Parlamentului, în particular, dar și a țării în general. Acum, Legislativul nu va putea adopta hotărîri, deoarece coaliția de guvernare nu are majoritatea de voturi. În legătură cu situația creată, Parlamentul a anulat ședința Biroului Permanent, planificată pentru dimineața zilei de vineri. La reuniune urma să fie stabilită data continuării ședinței plenare.

 

Lipsa majorității, 51 de voturi, generează imposibilitatea de a vota proiectele de lege în a doua lectură (în prima lectură, proiectele de lege pot fi aprobate cu votul majorității deputaților prezenți în sală). Asta, însă, nu înseamnă că hoțul de Filat trebuie să fie eliberat. Din contra, cred că nimeni nu se va pronunța împotrivă, dacă lui i se va alătura, în camera de detenție, încă un grup de tovarăși de alianță.

 

Eughenii Marian

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад