DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Chipurile memoriei

Chipurile memoriei


20-02-2016, 13:02. Разместил: redactor

 

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, al treilea preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, în fiecare an participă la această acţiune comemorativă şi este aşteptat aici întotdeauna. Anume în timpul guvernării PCRM, în anul 2002, s-a luat hotătîrea de a construi acest Complex Memorial. În anul 2004, pe 15 februarie, la temelia viitorului memorial a fost îngropată o capsulă cu pămînt luat de pe toate mormintele ostaşilor internaţionalişti moldoveni căzuţi în luptele din Afganistan.

 

Monumentul «Maica îndurerată» — prima parte a memorialului — a fost dat în exploatare în luna februarie a anului 2005. În ziua de 20 mai 2007, în sectorul Rîşcani al capitalei, a avut loc inaugurarea solemnă a Complexului Memorial «Fiilor Patriei — Memorie Veşnică». Memorialul de la Chişinău este considerat unul dintre cele mai frumoase printre cele inaugurate şi în alte ţări din CSI. Acum se poate afirma cu certitudine că fără Vladimir Voronin el nu ar fi avut şansa de a exista.

 

Locul durerii

 

În mod tradiţional, după depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, procesiunea de mii de oameni s-a îndreptat pe jos spre Complexul Memorial de la Rîşcani. Odată cu apariţia acestui complex, ostaşii afganezi au început să aibă un loc sfînt, unde pot veni ca să venereze memoria tovarăşilor căzuţi. Tot aici vin şi participanţi la alte războaie locale.


Pentru mulţi veterani ai luptelor din Afganistan, care s-au întors acasă cu răni de la acel război, calea de la Ştefan cel Mare pînă la Memorial nu a fost uşoară. Însă ei au făcut-o, învingîndu-şi durerea şi oboseala. Străzile de pe ruta marşului au fost închise pentru transport, dar cînd şoferii aflau de ce s-a făcut acest lucru, se calmau şi aşteptau răbdători trecerea coloanei. Faţă de asemenea procesiuni, cetăţenii normali au o atitudine plină de respect.


La această acţiune festivă au participat deputaţi din fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor, secretari ai comitetelor de partid, reprezentanţi ai Comsomolului din Moldova, care au depus flori pe lespezile memoriale ale Complexului «Fiilor Patriei — Memorie Veşnică».

 

Ostaşul nu alege locul de serviciu militar

 

Conform tradiţiei, mitingul memoriei a fost deschis de Mihail Mocan, preşedinte al Uniunii Veteranilor războiului din Afganistan, care a amintit celor prezenţi că în acel război şi-ai jertfit viaţa 301 băştinaşi din Moldova, 4 au fost daţi dispăruţi, sute de ostaşi au revenit acasă invalizi, iar mulţi dintre dînşii au plecat din viaţă de acum după război, cauza fiind rănile cu care s-au întors din luptele lui. Omul nu-şi alege destinul, iar ostaşul nu-şi alege locul serviciului militar. Ostaşul îndeplineşte ordinul. Tinerii ale căror nume sunt incrustate pe lespezile de marmură ale complexului de asemenea au executat ordinul.


—În ziua cînd noi, a 27-ea oară, consemnăm sfîrşitul răîzboiul din Afganistan, eu, în numele tuturor veteranilor acestui război, al tuturor văduvelor şi mamelor ostaşilor căzuţi pe cîmpurile de luptă, vreau să le transmit politicienilor şi conducătorilor ţării un lucru pe care îl consider principal şi principial: veteranii războiului din Afganistan sunt pînă astăzi o parte activă a societăţii, una ce cugetă pozitiv şi respectă legea, a spus Mihail Mocan. Ei sunt oameni cu demnitate, care aduc în societate spiritul armoniei şi al colaborării. Noi suntem o organizaţie obştească bine consolidată, care pe parcursul anilor şi-a păstrat unitatea sa. Fiţi siguri, noi nu vom permite ca Uniunea Veteranilor războiului din Afganistan să fie atrasă în careva jocuri politice dubioase. Şi aceasta vorbeşte despre poziţia echilibrată şi înţeleaptă pe care s-a poziţionat Uniunea Veteranilor. Noi considerăm că merităm din partea statului o atitudine la fel de adecvată faţă de organizaţia noastră, a subliniat Mihail Mocan.


Preşedintele Uniunii Veteranilor războiului din Afganistan a mai amintit faptul că regiunea noastră, la fel ca şi întreaga lume, este atrasă în ultimii ani în nişte jocuri geopolitice periculoase. Politicienii dau ordine, îi trimit pe ostaşi la război, iar cînd războaiele se termină, ei se prefac că pe dînşii nu-i priveşte soarta celor care au supravieţuit şi nu-i interesează memoria celor căzuţi în lupte. Ar fi bine ca această practică vicioasă să dispară, să rămînă în trecut.


Cu respect faţă de memorie


Ostaşii afganezi întotdeauna ascultă cu atenţie adresarea celui de-al treilea preşedinte al ţării, lider al PCRM, Vladimir
Voronin, deoarece el întotdeauna vorbeşte sincer, cu un adevărat respect faţă de memoria ostaşilor căzuţi.


În discursul rostit în faţa celor adunaţi, Vladimir Voronin a rostit la adresa ostaşilor afganezi cuvinte pline de recunoştinţă pentru participarea lor activă la tot ceea ce ţine de educarea în spirit patriotic a tinerei generaţii.


 — Timpul este neînduplecat. Se pare că toate s-au întîmplat abia nu de mult, dar iată că au trecut de acum 27 de ani de cînd a luat sfîrşit verificarea dumneavoastră la bărbăţie, la devotament Patriei, încercare la care aţi fost supuşi în Afganistan şi la care aţi rezistat în modul cel mai onorabil — aşa şi-a început discursul său liderul PCRM. În acest răstimp aţi reuşit să înţelegeţi mai profund ce înseamnă viaţă paşnică, v-aţi inclus într-o activitate normală omenească. În mod deosebit aş vrea să remarc acea prietenie, acea unitate pe care o manifestaţi dumneavoastră, ostaşii internaţionalişti, la noi în Moldova. Pe dumneavoastră se poate conta în deplinul sens al cuvîntului, vă pot fi încredinţate cele mai înalte misiuni. Dumneavoastră sunteţi solidari şi prietenoşi ca militari, dar, totodată, şi ca fraţi, şi pur şi simplu ca omeneni. Eu pot aduce zeci de exemple cînd tovarăşii de arme aveau nevoie de ajutor şi dumneavoastră le-aţi oferit acest ajutor, făcînd-o cu cinste şi demnitate. Noi, toţi ceilalţi, întregul popor al Moldovei, ar trebui să preluăm de la dumneavoastră această atitudine paşnică faţă de viaţă, această tendinţă spre fapte eroice în timp de pace.


 Vladimir Voronin a subliniat că noi trebuie să tragem învăţăminte din lecţiile istoriei. Acum urmărim cu toţii evenimentele ce se desfăşoară în lume, înceosebi în regiunea de Est, în Siria şi în alte state. Noi privim îngroziţi la ceea ce se întîmplă acolo şi ne convingem de caracterul imprevizibil al evenimentelor din aceste ţări. Întreaga noastră ţară îşi dă seama că de noi depinde — de fiecare în parte şi de toţi luaţi împreună — ce va fi mai departe în ţara noastră, adică ce viaţă va fi la noi şi cum ni se va dezvolta în continuare Moldova în calitatea sa de stat suveran independent.


Al treilea preşedinte al ţării a atras atenţia asupra faptului că în toate ţările în care ostaşii noştri au îndeplinit misiuni pacificatoare, ei au fost şi sunt continuatorii cauzei învingătorilor — a veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dintre care la ziua de astăzi sunt în viaţă un pic mai mult de 1400 de oameni. «Dumneavoastră, ostaşilor afganezi, vi s-a transmis drapelul acelei generaţii. Păziţi-l, păstraţi-l, pentru ca, mai apoi, să-l transmiteţi urmaşilor noştri!», a spus Vladimir Voronin.

 

Pentru fidelitate şi devotament

 

Mitingul festiv s-a încheiat cu o depunere de flori. A răsunat o salvă triplă din carabinele garzii de onoare. Şi, ca totdeauna în această zi, din nou au fost rostite în glas numele acelor tineri care nu s-au întors acasă de la războiul din Afganistan.

 

Terciul ostăşesc putea să-l guste oricine se apropia de bucătăria mobilă — chiar şi un om ce nu era flămînd, însă a hotărît să nu încalce tradiţia acestei zile, dar şi cei pentru care o caşă de hrişcă servită cu conserve de carne înăbuşită a devenit la ziua de astăzi o mîncare din categoria celor ce nu şi le pot permite decît foarte rar.

 

Împreună cu ostaşii afganezi, memoria celor căzuţi în lupte au venerat-o şi femeile care au avut de suportat şi ele toate greutăţile vieţii militare. Amintirile lor merită un loc aparte. La memorial au venit văduve, copii, chiar şi nepoţi ai celor căzuţi, doar acum, dacă ar fi rămas în viaţă, chiar şi cei mai tineri dintre dînşii ar fi avut nu mai puţin de cincizeci de ani... Au venit şi oameni care pur şi simplu ţin minte acel război şi care în această zi au dorit să fie alături de comunitatea ostăşească, prin respectivul gest demonstrînd că şi ei păstrează memoria a ceea ce a fost, memortia cvelort căzuţi în lupte.


Tatiana Mihailovna Fadeeva a plecat în Afganistan pe cînd avea mai mult de 40 de ani. Şi-a făcut acolo serviciul în calitate de medic bacteriolog. Pe Tamara Mihailovna o cunosc şi o respectă nu numai în Moldova şi nu doar cei cărora li s-a întîmplat să se trateze în spitalul ei. Ea păstrează cu grijă amintirile despre războiul afgan, o doare inima pentru cei care s-au întors de pe cîmpurile lui de luptă şi nu s-a putut acomoda la condiţiile vieţii noi. Numele ei este cunoscut multora, îndeosebi femeilor care şi-au făcut serviciul militar ori au lucrat în Afganistan.

 

 Pe pieptul Tamarei Mihailovna străluceşte medalia «Pentru credinţă şi devotament» («За верность и преданность»), aceasta fiind înmînată femeilor care şi-au făcut serviciul militar în Afganistan ori soţiilor care au aşteptat întoarcerea soţilor de pe cîmpul de luptă. Aceste medalii nu fac parte din categoria distincţiilor de stat, însă nu sunt mai puţin scumpe decît acelea.


— Trebuie să le venerăm memoria şi să le ţinem minte pe femeile care şi-au făcut serviciul militar în Afganistan, care au salvat vieţile băieţilor noştri, spune Tamara Fadeeva. Noi am văzut sînge şi moarte, am văzut şi instabilitatea morală a unor oameni, care nu au fost în stare să reziste în faţa acelor presiuni psihologice şi fizice, la care războiul îi supunea zi de zi. Unii şi-au pierdut viaţa nu din cauza rănilor, ci a bolilor. Mişcarea noastră afganeză e de acum matură. Foştii ostaşi tineri nu mai sunt nişte băieţandri, au devenit bărbaţi în toată legea. Şi ei au preluat de acum ştafeta de la veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Să dea Domnul ca în lume să nu mai fie războaie.

 

Natalia Lujina

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад