Valeriu Sava: Autoritățile au făcut din electorat un ostatic al său
РУС. MOLD.
» » Valeriu Sava: Autoritățile au făcut din electorat un ostatic al său

Valeriu Sava: Autoritățile au făcut din electorat un ostatic al său

16-09-2016, 11:02
Viziuni: 1 126
  
Versiunea de tipar   
Valeriu Sava: Autoritățile au făcut  din electorat  un ostatic al săuFiecare zi de aflare la conducere a actualilor uzurpatori este o tragedie pentru Moldova, și noi nu putem fi de acord cu ceea ce se întîmplă

Despre activitatea și planurile comitetului raional, despre munca legată de organizarea boicotării alegerilor prezidențiale, corespondentul ziarului «Comunistul» a discutat cu Valeriu Sava, prim-secretar al comitetului raional Călărași al PCRM.

 

«Evoluția» politicii

 

— Cu ce trăiește astăzi comitetul raional Călărași, care anume probleme se află pe agenda lui?


— Ca și întotdeauna — cele ce țin de creșterea rîndurilor PCRM, de influența partidului asupra organelor puterii locale și, bineînțeles, de munca în mijlocul populației pentru a-i explica situația curentă. Am în vedere capturarea statului și în general tot ceea ce se întîmplă astăzi în țară. Dacă e să urmărim dinamica «evoluției» politicii promovate de actuala putere, se poate observa că se face tot posibilul pentru ca Moldova să dispară. Luptăm cu unioniștii, cu naționaliștii. Eu întotdeauna afirm că vorbesc nu în limba română, ci în limba mea maternă, adică în limba moldovenească.

 

— La Plenara a XX-ea a Comitetului Central a fost luată decizia să mergem pe calea boicotării alegerilor președintelui țării. Dumneavoastră personal cum apreciați respectiva decizie?


— Eu am participat la lucrările Plenarei a XX-ea și mi-am dat votul pentru această decizie. După cum s-a și așteptat, la plenară a fost o discuție aprinsă. Și pînă acum opiniile privind atitudinea față de alegeri în rîndurile membrilor de partid diferă. Și noi trebuie să explicăm oamenilor de ce a fost luată anume respectiva decizie, să-i convingem pe unii dintre tovarășii noștri de partid că, luînd această decizie, noi procedăm corect și onest. În teritoriu, populația se poate afla sub influența presiunii informaționale, la fel și sub influența diferitelor zvonuri. În opinia mea, cu regret, cineva ne-o ia înainte în ceea ce privește prezentarea informației, răspîndește zvonuri. Iar noi după aceea, adică post factum, trebuie să dezmințim aceste zvonuri, să convingem electoratul că el este mințit.


— Să credem că Moldova s-a transformat într-o țară a zvonurilor care provin din surse dubioase?

 

— Cu regret, trebuie să recunoaștem că așa este. Acum țara noastră trăiește aplecîndu-și urechea la diferite zvonuri, și de obicei, se consideră că cine a spus ceva primul, acela și are dreptate, chiar dacă este evident că acest primul răspîndește o minciună. Și deseori este foarte greu să-l convingi de asta pe un om care crede acestor zvonuri, îndeosebi celor care îi ponegresc pe comuniști. Cînd îl întrebi pe acest om cum a ajuns la el informația, din ce surse a primit-o, el răspunde că toți vorbesc despre asta. Dar cine sunt acești «toți»? Cu regret, dezinformația întotdeauna este receptată mai ușor, oamenii nu cer fapte și argumente. Și asta e nenorocirea societății noastre, nu a PCRM. Cineva în mod intenționat răspîndește zvonuri în societate. Și trebuie să întreprindem ceva, să luptăm împotriva acestui fenomen.

 

Povești despre putere


— În dezbaterile din cadrul plenarei, chestiunea privind participarea la alegerile prezidențiale a fost discutată deosebit de emoțional. Dacă ați fi avut posibilitate, ce ați fi spus Dumneavoastră?


— Eu m-am pregătit pentru o luare de cuvînt, dar dezbaterile au durat mult timp și s-a decis să li se pună punct. Și asta a fost corect, deoarece majoritatea celor prezenți au reușit să-și expună opinia. Eu aș fi spus că un om care se respectă, un membru de partid, un membru al societății nu poate să fie de acord cu desfășurarea unor astfel de alegeri, pentru că ele sunt ilegale, anticonstituționale. Un grup de oameni, chiar dacă acest grup se numește Curte Constituțională, nu are dreptul să facă revizuirea Constituției, cu atît mai mult să modifice normele de drept constituțional. Iată de ce PCRM nu poate să sprijine aceste alegeri. În plus, noi ne dăm perfect de bine seama că în cazul în care președintele va fi ales, orice om care ar putea să fie ales în această funcție, dacă nu are un sprijin politic, nu va fi capabil să rezolve ceva în mod de sine stătător. El nu va face nimic. Tot ceea ce ni se spune sunt doar niște povești. Prin aceste alegeri, gruparea celor care se află la conducerea țării i-a îndepărtat pe oameni, adică pe cetățenii țării, de problemele lor vitale. A legat speranțele de astăzi ale poporului de viitorul președinte. Autoritățile din răsputeri încearcă să convingă poporul că noul președinte va rezolva toate problemele lui. Dar așa ceva nu se va întîmpla.

 

Ostaticii sistemului


— Dar ce spun despre viitoarele alegeri oamenii din raionul Dumneavoastră, de prin sate?

 

— Oamenii vorbesc diferite… Ei sunt descurajați, ei și-au pierdut încrederea în toți și în toate. Eu cred că ei nici nu vor merge la alegeri.

 

— Și asta va fi un pas corect…


— Dar dacă va fi o mituire, o presiune administrativă și alte trucuri electorale, nu le va fi ușor să nu se ducă la alegeri. Și poți să-i înțelegi pe oamenii care lucrează în structuri de stat și cărora li se pune condiția: ori te duci la alegeri, ori scrie cerere de concediere. În sate și la secțiile electorale din orașele mici toți îi cunosc pe toți și se va vedea bine cine n-o să vină la alegeri. Iar dacă tu ai luat buletinul electoral, orice ai face cu el după asta, totuna înseamnă că ai participat la alegeri. Dar eu repet: oamenii sunt descurajați. Chiar și oponenții noștri, printre care și consilieri raionali, funcționari de stat spun că în țară nu a mai fost o asemenea dezordine, pe cînd în timpul guvernării comuniștilor era ordine. Ei conștientizează acest lucru și îl recunosc în mod deschis. Dar, pe de altă parte, ei sunt ostaticii sistemului, ostaticii guvernării existente astăzi.

 

— Dumneavoastră considerați că, pentru a-i impune pe oameni să meargă la alegerile din 30 octombrie, autoritățile vor folosi resursa administrativă?

 

— Fără nici o îndoială. Ei permanent folosesc resursa administrativă. Haideți să ne amintim de cîte ori au recroit componența de cadre a structurilor statului, de cîte ori oamenii au trecut dintr-un partid în altul doar ca să nu fie alungați de la locul lor de lucru. Țara noastră nu a cunoscut pînă acum un asemenea dezmăț, o asemenea samavolnicie. Timp de doi ani, oamenii s-au mutat de vreo trei ori dintr-un partid în altul, deoarece ministerele treceau în alte mîini. E ridicol, dar și dureros.

 

— Dar e și un minus pentru înseși partide. Un partid care se respectă nu va proceda într-un asemenea mod. Astăzi omul intră în rîndurile unui partid, mîine se duce în altul, iar poimîine din nou se întoarce în cel dintîi…


— Liderii acestor partide se respectă doar pe sine. Toate partidele reprezentate în Parlament, în afară de PCRM, — membrii acestor partide –, de asemenea sunt ostatici ai sistemului. Ei s-au dezamăgit în liderii lor, dar, fiind ostatici ai sistemului, nu pot să schimbe nimic. Ei își dau seama că sunt niște păpuși în jocurile politice ale liderilor săi.

 

Patologia mituirii


— Cum credeți, la alegerile prezidențiale, la care, ne dăm bine seama, de asemenea va fi aleasă o păpușă, vor fi aplicate elemente de mituire a alegătorilor?


— Oricine ar fi ales în funcția de președinte, autoritățile își vor asigura încă pentru doi ani guvernarea Parlamentului în actuala componență, își vor asigura păstrarea puterii în mîinile lor. Iar fiecare zi de conducere a țării de către aceste persoane nu este altceva decît o tragedie pentru Moldova, și noi nu putem fi de acord cu ceea ce se întîmplă. Eu presupun că partidele care și pînă la asta au cumpărat alegătorii o vor face și acum. Asta a devenit o patologie.


— Cu ce veți începe munca de lămurire a situației în ceea ce privește alegerea președintelui țării, cum veți explica electoratului de ce PCRM îl îndeamnă să boicoteze aceste alegeri?


— Principiul de bază de care ne vom conduce va fi să mergem de la casă la casă. Și nu numai atît. Vom folosi toate oportunitățile. Vom comunica cu oamenii și la magazin, și la piață, și în policlinici, și în locurile publice. La alegerile trecute, eu intram în trenul cu ruta Chișinău-Ungheni, — cu acesta călătoresc deseori, și timp de 40 de minute reușeam să trec prin toate cele cinci vagoane și să desfășor agitația electorală. Se întîmpla că oamenii nu mă înțelegeau, deseori se comportau grosolan, dar deseori intrau în discuție cu mine, erau de acord cu ceea ce le spuneam. Mesajele mele adresate oamenilor conțin, în primul rînd, o informație concretă și argumentată. În al doilea rînd, eu mă prezint, le spun că sunt prim-secretar al comitetului raional de partid. Și atunci oamenii mă percep ca pe o persoană responsabilă, ca pe un om care poartă răspundere pentru ceea ce spune. Și oamenii cu care am comunicat anterior s-au convins că eu am avut dreptate, că Partidul Comuniștilor are dreptate, că el se poziționează corect și are un program corect.

 

Suntem gata să luptăm


— Organizația raională Călărași va avea suficiente resurse umane pentru a desfășura o agitație electorală în mijlocul tuturor alegătorilor?

 

— Noi cuprindem cu influența partidului nostru toate primăriile, însă nu și toate localitățile. În raion activează 48 secții de vot, iar organizații de partid avem doar 40 — 28 primare și 12 de secție. Dar noi delegăm la aceste secții comuniști din alte organizații de partid. Așa că în perioada campaniei electorale oamenii noștri vor lucra la toate secțiile de vot.

 

— Probabil, rezultatele alegerilor vor deveni subiect de discuție la Congresul VIII al PCRM.

 

— După aceste rezultate se va vedea cum au lucrat în teritoriu organizațiile raionale și primare, și asta este foarte important. De aceea, desigur, respectivul subiect se va afla printre cele de bază, și noi contăm pe un rezultat bun. Ca și întotdeauna pînă acum, comuniștii călărășeni sunt gata de luptă. Organizația noastră, chiar dacă nu e mare, are doar 258 de membri, este stabilă. În rîndurile noastre se află oameni devotați, care mulți ani au fost membri ai PCUS, iar după aceea, cînd a fost creat PCRM, au venit în rîndurile lui. Ei consideră că stagiul lor de partid nu s-a întrerupt nici cu o zi. Dintre aceștia aș vrea foarte mult să-l numesc pe comunistul cu vechimea de 56 de ani de aflare în partid, Alexandr Vladimirovici Danilov. La sfîrșitul lui septembrie, își va marca jubileul de 80 de ani. Este un om foarte energic. În pofida vîrstei sale, rămîne în rîndul activiștilor organizației raionale. E un comunist și un om de la care se poate lua exemplu, în care poți avea încredere. Îi dorim sănătate și să rămînă pentru totdeauna așa cum este acum — cu sufletul tînăr.

 

— Vă mulțumesc pentru discuție și vă doresc izbîndă în activitatea Dumneavoastră.
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: