DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Grădiniţa — între regulament şi mită

Grădiniţa — între regulament şi mită


22-05-2016, 11:39. Разместил: redactor

Cei care au trebuit să-şi înscrie copiii la instituţiile preşcolare, mai ales în raioanele intens populate ale capitalei, afirmă că rata corupţiei în grădiniţele de copii corespunde întocmai celei din alte organizaţii de stat.

 

Pînă în anul 2001, 25 de edificii care au servit, în trecut, ca grădiniţe pentru copii, au fost date în arendă pentru un termen îndelungat. În acea perioadă, conducerea Direcţiei municipale de învăţămînt afirma că bugetul orăşenesc nu este capabil să întreţină clădirile pustiite ale instituţiilor preşcolare. Este greu să calificăm pe cît de justificat a fost acest lucru, însă, deja peste cîţiva ani, atunci cînd Partidul Comuniştilor a acces la guvernare, rata natalităţii a sporit. Respectiv, a început să apară şi problema insuficienţei de locuri în grădiniţe. Nici astăzi locuri nu se ajung.

 

Agiotajul de creşă


În afară de arenda pe termen îndelungat, una din cauzele insuficienţei locurilor în grădiniţe este şi faptul că începînd cu anul 2007, nu a fost construită nicio grădiniţă, iar unele dintre cele, deja, existente au fost închise din cauza stării proaste în care se aflau. Acum, funcţionarii recunosc că în toate grădiniţele grupele de copii sunt supra pline. Angajaţii din cadrul Direcţiei generale municipale educaţie, tineret şi sport consideră că această problemă poate fi soluţionată dacă grădiniţele, care anterior au fost date în arendă persoanelor private sau organizaţiilor neguvernamentale, ar fi întoarse sectorului educaţional.  Dar cum de făcut acest lucru fără a încălca acordul de arendă — deocamdată nimeni nu a comentat. Persoanele juridice, care au luat în concesiune edificiile cu pricina, au investit bani buni în dezvoltarea infrastructurii clădirilor, de aceea, pînă la expirarea termenului acordului nu vor accepta atît de simplu să le elibereze. Îi putem înţelege şi pe ei.

 

Totodată, în această perioadă, are loc înscrierea copiilor la grădiniţă. Se presupune că pînă la sfîrşitul lunii mai, în instituţiile preşcolare vor fi înmatriculaţi 8 — 8,5 mii de copii mai mari de trei ani. Înscrierea are loc pînă în luna august.

 

Situaţia este mai complicată în cazul micuţilor de doi ani. Potrivit legislaţiei, mai exact Codului Educaţiei — adoptat în iulie 2014, copiii sunt înscrişi la grădiniţă începînd cu vîrsta de trei ani. Aici nu vă aflaţi în Uniunea Sovietică cînd micuţii erau primiţi în grupe de creşă de la vîrsta de 2 luni de zile. Evident, este bine atunci cînd mămicile îşi educă copiii pînă la vîrsta de 3 ani şi doar după îi înscriu să frecventeze instituţiile preşcolare. Însă, mămicile cu copii mici sunt puse în situaţia să cîştige un ban. Pentru ele, înscrierea copiilor la grădiniţă este vitală, pentru că indemnizaţia pentru îngrijirea copilului este absurd de infimă.

 

Deputaţii PCRM au ridicat, în repetate rînduri, această problemă. La iniţiativa lor, Parlamentul a aprobat amendamentele în art. 18 la Legea «Cu privire la indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă şi alte indemnizaţii de asigurare socială». Potrivit modificărilor, mărimea minimă a indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului pînă la trei ani pentru persoanele asigurate a fost majorată cu 10 % şi constituie 440 lei. Lupta pentru bunăstarea mămicilor tinere şi micuţilor lor continuă. Deocamdată, însă, mamele încearcă să supravieţuiască.


După cum a explicat, într-un interviu, şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău — Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, în unele cazuri, copii sunt înscrişi la grădiniţă şi la vîrsta de doi ani. Direcţia merge în întîmpinarea tinerelor mămici, mamelor singure şi alte pături sociale vulnerabile. La ora actuală, grupele de creşă sunt frecventate de 3400 de copii din această categorie de vîrstă. Totodată, alţi 7000 de copii în vîrstă de doi ani îşi aşteaptă rîndul. Deja acum numărul copiilor în grupe depăşesc normele stabilite. Conform regulamentului, grupele trebuie să numere 20 — 25 de copii. În realitate, însă, listele numără 30 — 35 de copii în grupă.

 

Sărăcia alimentează corupţia

 

În total, grădiniţele din Chişinău sunt frecventate de 37 de mii de copii. Pentru întreţinerea unui copil se cheltuieşte 14 mii de lei anual. Însă, judecînd după toate, această sumă este vădit insuficientă pentru că, practic, în toate grădiniţele părinţii achită plăţi suplimentare în fondul instituţiei. În afară de asta, chiar şi în condiţiile în care grădiniţele se confruntă cu insuficienţă de locuri, atunci cînd părinţii propun mită — locuri se găsesc. Investigaţiile jurnalistice demonstrează faptul că pentru a-şi înscrie copiii la grădiniţă, părinţii oferă mită ce variază între 500 şi 2000 de lei. Uneori se pot spăla pe mîini cu o sacoşă cu produse alimentare, din care nu pot să lipsească bomboanele, şampania şi alte produse scumpe. Cei care au trebuit să-şi înscrie copiii în instituţiile preşcolare, mai ales în raioanele intens populate ale oraşului, afirmă că rata corupţiei în grădiniţe corespunde în totalitate celei din alte organe ale statului.

 

Totodată, sunt cunoscute şi problemele pe care directorii de grădiniţe trebuie cumva să le depăşească. Finanţarea grădiniţelor din republică, inclusiv a celor din capitală, lasă de dorit. Deseori, instituţiile preşcolare se confruntă cu problema lipsei de dădăci, care, de altfel, sunt remunerate cu un salariu mizer — 1060 de lei. Asta, în condiţiile în care, zilnic, ele trebuie să aibă grijă de 30 şi mai multe năsucuri mucoase, să spele oliţe, să usuce albituri, să schimbe pantalonaşi ş.a.m.d. Un pic mai mare este salariul educatorilor — 2720 de lei, iar salariul surorii medicale — 1232 de lei. Aşa că nu doar numărul de dădăci este mic, nu ajung nici educatori şi nici surori medicale. Unii directori, setoşi de dreptate, pentru «putea ţine pantalonii» acceptă premiile tacite din fondul părintesc…

 

Rîndul pantalonaşilor scurţi

 

Funcţionarii afirmă: pentru înmatricularea copilului de trei ani la grădiniţă, părinţii trebuie să depună o cerere la direcţia educaţie de sector imediat după ziua de naştere, sau, cel puţin, să facă acest lucru din timp. Acum, se pun în rînd copilaşii care s-au născut în 2013, 2014 şi 2015. Pentru a înscrie copilul în rînd, este necesar de a depune o cerere la direcţia educaţie de sector cu prezentarea actelor necesare — certificatul de naştere a copilului şi buletinul unuia dintre părinţi. Conform regulamentului, copilul este înscris la grădiniţă conform adresei de reşedinţă, uneori, părinţii vin cu rugămintea de a li se oferi grădiniţă mai aproape de locul lor de muncă. Şi unii părinţi au noroc, mai ales cei care au stat în rînd trei ani de zile.

 

Mai greu le vine celor care s-au mutat recent în capitală sau şi-au schimbat locul de trai în raza municipiului Chişinău, iar copii lor nu mai au 3 ani, ci 5 sau 6. Grupele sunt arhipline şi chiar dacă au norocul să aibă o bunică, copiii, oricum, trebuie să frecventeze grădiniţa, mai ales grupa pregătitoare, pentru că trebuie să se adapteze la mediul semenilor şi să asimileze programul educativ preşcolar. Iată că se şi primeşte că locul la grădiniţă este eliberat în conformitate cu viza de reşedinţă. De facto, se găsesc locuri în instituţiile preşcolare, în primul rînd, pentru copiii ale căror părinţi au oferit mită.
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад