DataLife Engine > Tema zilei / oamenii noștri > Şi cuvîntul, şi faptul

Şi cuvîntul, şi faptul


28-05-2016, 11:07. Разместил: redactor

În rezultatul alegerilor locale generale din 2015, patru localităţi din raionul Anenii Noi au ajuns sub conducerea primarilor comunişti.

 

Inclusiv, oraşul Anenii Noi, alegătorii au încredinţat conducerea localităţii lor primului secretar al comitetului raional PCRM, Veaceslav Bondari. În pofida situaţiei complicate cu care se confruntă ţara, edilul oraşului urmează cu stricteţe programele sale preelectorale.


Aşa deci, unul dintre punctele incluse în programul preelectoral al primarului oraşului Anenii Noi, Veaceslav Bondari prevede amenajarea terenurilor de joacă pentru copii în oraş. În acest moment, au fost amenajate, deja, trei terenuri de joacă şi care, zilnic, găzduiesc micuţii din oraş. În viitorul apropiat, la iniţiativa primarului oraşului, va mai fi amenajat un teren de joacă pentru copii chiar în centrul localităţii.

 

Forţe şi nervi

 

Evident, oamenii aşteaptă de la autorităţile locale nu doar soluţionarea problemelor legate de odihnă şi distracţie. Spre exemplu, este acută problema reabilitării drumurilor, iluminării stradale, amenajarea generală a oraşului ş.a.m.d. Toate aceste momente au fost reflectate în programul preelectoral al candidatului din partea PCRM.


În mare parte, toate aceste obiective vor putea fi realizate prin propriile forţe şi nervi.

 

Potrivit primarului comunist, Veaceslav Bondari, bani şi buget orăşenesc sunt, însă, administraţia locală se confruntă cu probleme atunci cînd vine vorba despre cheltuirea surselor financiare în beneficiul cetăţenilor, pentru că Agenţia pentru achiziţii publice blochează toate iniţiativele respective venite din partea administraţiei oraşului Anenii Noi.

 

«Atunci cînd am întrebat de ce nu ne permit utilizarea banilor oraşului pentru soluţionarea problemelor urbei, mi-au răspuns că nu există banii cuiva anume şi că toţi banii sunt ai statului. Anume din pricina acestei logici noi nu putem utiliza sursele noastre financiare. Spre exemplu, gospodăria comunală orăşenească are nevoie de un tractor pentru colectarea şi evacuarea deşeurilor. Surse pentru achiziţionarea autospecialei sunt prevăzute, însă, Agenţia pentru achiziţii publice a blocat propunerea noastră de a fi organizat un tender şi ne-a interzis să procurăm orice. Nu este clar ce au ei sau administrarea centrală cu banii primăriei», se revoltă  primarul oraşului Anenii Noi.

 

Acelaşi scenariu se aplică şi în ceea ce priveşte reparaţia drumurilor din oraş. Aşa deci, consiliul raional a alocat circa 1 milion de lei pentru reparaţia unor drumuri din oraş. Însă, firma care a cîştigat licitaţia pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie, nu poate începe lucrările pentru că Agenţia pentru achiziţii publice nu înregistrează contractul. Respectiv, procesul rămîne a fi «îngheţat». De altfel, de pe urma acestei atitudini faţă de problemele din teritorii au de suferit nu doar localităţile în fruntea cărora se află primari comunişti. Primarii delegaţi din partea alianţei liberal-democrate se confruntă cu aceleaşi dificultăţi.

 

Din cauza disensiunilor din consiliul orăşenesc nu se reuşeşte implementarea proiectului pentru stabilirea impozitului la evacuarea deşeurilor — elaborat de fracţiunea PCRM. Ideea în sine este bună, pentru că atunci cînd cetăţenii vor începe să achite din propriul buzunar pentru evacuarea gunoiului ei vor înceta să mai arunce deşeurile pe unde apucă şi, în rezultat, va fi soluţionată una dintre cele mai acute probleme legată de apariţia gunoiştilor neautorizate la tot colţul. După cum a subliniat Veaceslav Bondari, pe marginea acestei chestiuni a fost elaborat, deja, un regulament şi există un proiect de decizie. Iar comuniştii din consiliul orăşenesc continuă să insiste pentru aprobare.

 

Viaţa-şi continuă cursul

 

Cu toate acestea, viaţa oraşului îşi continuă cursul, iar asta înseamnă că are nevoie de grijă zilnică. La etapa actuală, se desfăşoară lucrări de acoperire a găurilor în asfalt. Aceste lucrări sunt finanţate din bugetul oraşului; continuă lucrările de reabilitare a unei străzi magistrale. De asemenea, oraşul a fost curăţat de deşeuri, trotuarele — de pămînt şi nisip (în linii generale — s-a evacuat 68 de autospeciale de gunoi!). Curios este faptul că după desfăşurarea lucrărilor de curăţare au fost depistate trotuare, care erau acoperite, de o perioadă îndelungată, de un strat gros de iarbă, pămînt şi nisip.

 

La iniţiativa fracţiunii PCRM din consiliul orăşenesc, în Anenii Noi va fi schimbat rezervorul de presiune centralizat — din oraş pînă la staţia de epurare a apelor uzate. Proiectul prevede cheltuieli în mărime de 7 milioane de lei; 6 milioane vor fi alocate din fondul ecologic, 1 milion — de primăria oraşului. Potrivit primarului Veaceslav Bondari, colectorul va fi schimbat pînă la toamnă. În afară de aceasta, în viitorul apropiat, se planifică efectuarea lucrărilor parţiale de reabilitare a staţiei centrale de pompare.

 

Problema iluminării stradale din oraş — reprezintă unul dintre punctele prioritare ale programului preelectoral a primarului comunist. De vreme îndelungată, raionul Petuşca a fost în întuneric. La etapa actuală, proiectul pentru iluminarea stradală este, deja, pregătit. Acum este necesar de a identifica sursele financiare necesare pentru realizarea proiectului — 140 de mii de lei. Potrivit lui Veaceslav Bondari, primăria planifică să obţină aceşti bani din contul realizării proprietăţii orăţeneşti neutilizate de mai bine de 10 ani. Ceea ce va permite acumulări la buget în mărime de circa 2 milioane de lei. După cum a remarcat primarul, aceste surse vor permite soluţionarea mai multor probleme cu care se confruntă oraşul, inclusiv, problema iluminării stradale.

 

În afară de aceasta, autorităţile planifică construcţia drumului ce duce spre piaţă. În acest perimetru se atestă un colaps rutier interminabil, pentru că circulaţia nu este reglementată. «Planificăm să construim un drum de ocolire pentru ca, pe viitor, să evităm ambuteiajele prin piaţă spre gara auto, pentru a reglementa circulaţia. Planificăm să construim o parcare cu capacitatea de 60 de unităţi de transport. Pentru realizarea proiectului sunt necesare surse în mărime de circa 300 de mii de lei. Drumul va fi construit în variantă albă», a specificat primarul comunist.

 

De asemenea, potrivit lui Veaceslav Bondari, oraşul are nevoie şi de transport specializat pentru amenajarea localităţii. În special, este nevoie de un tractor pentru colectarea şi evacuarea deşeurilor, o maşină-măturătoare de stradă, şi o autospecială pentru împrăştierea nisipului. Primăria planifică să achiziţioneze aceste unităţi în viitorul apropiat. Aşa cum a specificat primarul oraşului Anenii Noi — «în nici un caz nu vom renunţa la această chestiune şi vom obţine realizarea proiectului».

 

Graţie insistenţelor fracţiunii Partidului Comuniştilor în Consiliul Raional, s-a reuşit alocarea surselor financiare pentru reparaţia a încă două străzi din oraşul Anenii Noi. De asemenea, fracţiunea PCRM a insistat pînă a obţinut alocarea surselor financiare necesare pentru lucrările de reparaţie a gimnaziului din satul Zolotievca.

 

În acest fel, comuniştii din Anenii Noi muncesc şi se gîndesc la bunăstarea patriei lor. Ei sunt pregătiţi să lupte pentru fiecare localitate, indiferent de preferinţele politice ale alegătorilor — comuniştii luptă pentru interesele tuturor cetăţenilor. Iar asta înseamnă că toate iniţiativele legate de promovarea bunăstării şi prosperării localităţilor, îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi organizarea odihnei acestora — nu doar că vor fi susţinute de reprezentanţii PCRM, dar şi realizate.

 

Marina Țurcan

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад