DataLife Engine > Tema zilei / chișinău > Proţapul legii

Proţapul legii


25-06-2016, 10:37. Разместил: redactor

Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău, adoptată săptămîna trecută, a trezit îngrijorări în societate. Conform acestui document, primarul general va putea să-i numească personal în funcţie pe viceprimari şi pe conducătorii serviciilor orăşeneşti, de asemenea să dispună după bunul său plac de patrimoniul oraşului, bunurile imobile şi terenurile lui.


Dar primarul nostru general nu este altcineva decît Dorin Chirtoacă! Şi asta e suficient. Deşi unii (spre exemplu, unchiul lui) consideră că Dorin Chirtoacă este cel mai bun primar în întreaga istorie a Chişinăului — înalt, frumos, pe deasupra, şi de provenienţă romвnă. Aşa cum este el, pot să nu-l iubească doar cei care au nostalgie după votca de 3,62 şi salamul de 2,20.

 

Pe cînd noi cu toţii vedem că acest «primar general» a transformat capitala în ocina familiei sale şi a Partidului Liberal. Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău în formula în care a fost adoptată nu este altceva decît pur şi simplu o indulgenţă acordată de «majoritatea parlamentareă» clanului Ghimpu–Chirtoacă, pentru a legifera astfel crimele ce se comit la primărie. În cuvinte, Parlamentul luptă împotriva corupţiei, iar în faptele sale o cultivă.


De fapt, scopul documentului adoptat e de a limita împuternicirile consiliului municipal prin transmiterea acestor împuterniciri primarului general, care nu are absolut nici un fel de drepturi de a-şi însuşi obligaţiile organului reprezentativ. Asta creează un precedent periculos în sensul lichidării structurilor funcţionale ale consiliului municipal, ceea ce va conduce la consecinţe triste în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşului.


Ticluită la repezeală, respectiva lege contravine Cartei Europene de autoadministrare locală (ceea ce «eurointegratorii» noştri pot să nu ştie). Partenerii europeni, personal pentru ei, i-au dat recomandări negative, referindu-se la practica UE în acest domeniu. Ei consideră că adoptarea legii va conduce la apariţia unor situaţii de conflict, iar după aceea — la un pat de lungă durată. Dar «integratorilor» noştri nu le pasă de opinia Bruxelles-ului.


Bruxelles-ul n-are decît să le trimită bani pentru «împărţeală», şi cît mai mulţi…


Este curios faptul că legea a fost adoptată într-un ritm de sprint în momentul cînd, în sfîrşit, consilierii orăşeneşti s-au pus pe treabă şi au început să descopere schemele de corupţie în primărie. Ca rezultat, a fost arestat viceprimarul Vlad Coteţ şi cîţiva funcţionari de rang mai mic. Ceea ce a pătat imaginea primarului Chirtoacă, al cărui rating a scăzut şi fără asta în temeiul problemelor nesoluţionate ale oraşului. De aceea s-a decis ca el să fie făcut monarh absolut al Chişinăului.


Dar nu pe degeaba. Oricine pricepe că Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău a fost elaborată de Partidul Liberal. Întîmplător sau nu, cu o zi înainte de examinarea proiectului de lege pregătit de PL, lîngă sediul acestui partid a fost văzută limuzina businessmanului şi prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. «Nenea Mişa» a recunoscut că a avut cu acesta consultaţii referitor la proiectele ce urmau să fie examinate la şedinţa în plen din ziua următoare. A-ha, adică, ar fi cam aşa: «Doar la sfîrşitul tratativelor am discutat şi despre aceste chestiuni. Pînă la asta pur şi simplu ne întîlneam, beam ceai, mîncam tăieţei»…


Pînă la adoptarea respectivei legi antichişinăuiene, căpetenia socialiştilor, Igor Dodon, afirma că votarea ei este o concesie făcută liberalilor înainte de examinarea de către Parlament a proiectului bugetului de stat pentru anul 2016, o treime din care se conţine din surse externe. E o prostie, la fel ca şi celelalte flecăreli ale lui Dodon. Consecinţele adoptării Legii cu privire la statutul municipiului Chişinău pot fi mult mai grave decît îşi închipuie unii.


În respectivul context, îţi apare ideea că, în această situaţie, «majoritatea parlamentară» probează varianta de investire cu împuterniciri mai autoritare a viitorului preşedinte al ţării. Nimeni n-are îndoieli de faptul al cui protejat va fi acesta. Iar Dorin Chirtoacă, în ultimă instanţă, poate fi jertfit.
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад