DataLife Engine > Tema zilei / parlament > Scandalul este inevitabil

Scandalul este inevitabil


7-07-2016, 17:30. Разместил: redactor

Parlamentul a examinat proiectul de lege privind introducerea unor completări în Codul Audiovizualului. Proiectul de lege prevede interpretarea noțiunilor «retransmisie», «radiodifuzori», «produs autohton». Autorii explică necesitatea documentului prin ultimele evenimente din regiune, în legătură cu care, potrivit lor, o anumită informație poate influența negativ respectarea drepturilor omului, securitatea statului, independența, suveranitatea și integritatea țării.

 

În acest context, elaboratorii proiectul propun să fie interzisă transmisia și retransmisia canalelor televizate și a posturilor radio care conțin programe informativ-analitice produse în țările ce n-au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.


De asemenea se propune mărirea timpului propriilor transmisiuni în orele de vîrf și introducerea pentru companiile private de televiziune a interdicției de a folosi simbolurile altor canale televizate. Autorii respectivului proiect de lege consideră că introducerea noilor reguli va contribui la dezvoltarea audiovizualului autohton, va demonstra promovarea principiilor democratice și, principalul, — vor fi respectate interesele naționale, securitatea națională, suveranitatea, independența și integritatea Republicii Moldova.


În acest context, conducătorul fracțiunii parlamentare a PCRM, Ina Șupac, i-a amintit deputatului din partea PDM, Sergiu Sîrbu, unul din autorii proiectului în cauză, că anul trecut documentul a fost înregistrat cu scandal. Ina Șupac a subliniat faptul că împotriva respectivului document s-au pronunțat majoritatea companiilor de televiziune și a cetățenilor.


«Iată ce a spus colegul dumneavoastră: «Ținînd cont cît este de sensibilă această temă, respectivele proiecte de legi nu pot fi examinate la ședința plenară, eu le expediez Comisiei de la Veneția și organizațiilor internaționale, pentru ca să-și exprime opinia pe marginea lor. Doar după asta vom reveni la această temă și o vom propune pentru examinare la ședința plenară».

 

Sfîrșitul citatei. Domnule Sîrbu, noi am înțeles foarte bine că expertiza Comisiei de la Veneția, unde ați expediat și proiectul dumneavoastră, și proiectul liberalilor, nu există. Fracțiunea PCRM cere ca Parlamentul să revină la examinarea acestei chestiuni după ce vom primi rezultatele expertizei făcute de Comisia de la Veneția», a subliniat Ina Șupac.


Ina Șupac i-a mai solicitat autorului proiectului de lege explicații cu privire la interzicerea retransmisiei programelor din Federația Rusă — acest fapt nu va avea oare impact asupra dialogului autorităților noastre și cu Transnistria, și cu Găgăuzia? «Noi vom găsi o soluție» — iată ce a putut răspunde Sergiu Sîrbu. În final, majoritatea a susținut în prima lectură proiectul de lege al deputatului-democrat.
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад