DataLife Engine > Tema zilei / Politica > Devalizează fără să roșească

Devalizează fără să roșească


8-07-2016, 13:50. Разместил: redactor

Vineri, 1 iulie, Executivul a emis un comunicat cu privire la faptul că «Guvernul a aprobat majorarea unui șir de indemnizații pentru anumite categorii de beneficiari».

 

Este vorba despre stabilirea, începînd cu data de 1 iulie curent, a indemnizației lunare pentru unele categorii de cetățeni care au muncit în cadrul instituțiilor de învățămînt din stînga Nistrului și municipiul Bender, sub jurisdicția Ministerului Educației Republicii Moldova, de asemenea, cu privire la majorarea de două ori a indemnizațiilor lunare pentru persoanele cărora li s-au acordat titluri onorifice și decorate cu medalii, cu excepția celor decorați cu Ordinul Republicii, «Ștefan cel Mare» și «Gloria Muncii» de gradul I, II și III, precum și persoanelor cărora li s-a acordat titlul de Erou al Muncii Socialiste; pentru persoanele cărora li s-au acordat titluri onorifice, decorate cu ordine și medalii. Totodată, începînd cu 1 august 2016, va fi majorată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 1,5 ani, pentru persoanele neasigurate — pînă la 540 de lei, de asemenea, mărimea minimală a indemnizației pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, pentru persoanele asigurate — pînă la 540 de lei.

 

Este de remarcat faptul că Executivul s-a întrunit în ședință la primele ore ale dimineții în aceeași zi în care s-a convocat și Parlamentul — vineri, 1 iulie. Pentru a reuși, către ora 11.00, la începutul ședinței organului legislativ, pe ordinea de zi a căruia figura chestiunea cu privire la aprobarea bugetului asigurărilor sociale pentru 2016.

 

Nimeni nici nu pune la îndoială faptul că amendamentele sunt importante și necesare deși au fost aprobate cu o îtîrziere atît de mare. Problema constă în altceva. Amendamentele respective nu au fost operate la inițiativa Cabinetului de Miniștri, așa cum scrie presa. Fapt de care este ușor să ne convingem dacă accesăm pagina oficială a Parlamentului Republicii Moldova și găsim acolo denumirea corespunzătoare a proiectelor de lege, unde sunt indicate prenumele și numele de familie ale deputaților care au înregistrat aceste proiecte de lege.

 

Autorii inițiativelor respective sunt, inclusiv, deputați din partea fracțiunii PCRM, în special, președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti. Iar Cabinetul de Miniștri, iată că deja al șaptelea an consecutiv, nu manifestă nici un interes pentru viața poporului, nu răspunde necesităților populației Moldovei. Guvernul — fără inițiativă, care nu dispune de un program concret de activitate, care scontează doar pe ajutorul din afară și care nu este în stare să pună în aplicare propriul potențial — evident, în cazul în care acesta există — pentru îmbunătățirea calității de viață a poporului.

 

Iată că acest Guvern «devalizează» inițiative străine fără nici măcar să roșească. Și dacă tot ați ridicat de pe raft un document străin, fiți buni măcar să executați ceea ce se indică în el, să găsiți acele sume care sunt stabilite. Pentru că, în proiectele de lege corespunzătoare, deputații comuniști indică, întotdeauna, și sursele de finanțare.

 

De exemplu, Guvernul a aprobat majorarea de două ori a indemnizațiilor lunare de stat pentru persoanele cărora le-au fost acordate titluri onorifice și au fost decorate cu medalii și ordine. Asta, în condițiile în care, deputații comuniști au cerut, în proiectul de lege înregistrat de ei, ca majorarea să fie de 4 ori. De remarcat că proiectul de lege a fost înregistrat încă pe data de 5 noiembrie 2015, însă, a ajuns în Guvern abia acum — și asta doar pentru că era în examinare bugetul asigurărilor sociale. Un alt aspect vizează majorarea indemnizației de îngrijire a copilului pentru persoanele neasigurate. Guvernul a aprobat majorarea acestor plăți începînd cu data de 1 august 2016. Inițiativa legislativă respectivă a fost înregistrată în Parlament încă pe 13 octombrie 2015. Se prevedea majorarea plăților în două etape: de la 1 ianuarie 2016 — 480 de lei, de la 1 ianuarie 2017 — 580 de lei. Guvernul, însă, se pare că a găsit o variantă de mijloc și, din cîte se vede, a rămas mulțumit. Dar cum rămîne cu cetățenii?

 

În ceea ce privește stabilirea, începînd cu data de 1 iulie a indemnizațiilor lunare pentru unele categorii de cetățeni, care au munci în instituțiile de învățămînt din stînga Nistrului și Bender, această inițiativă a fost înregistrată și mai devreme — pe 12 mai 2014.

 

Precum se vede, miniștrii liberal-democrați nu au făcut nimic și, în general, nici nu au de gînd să facă ceva pentru poporul Moldovei. Ei, veșnic, vor parazita pe seama muncii altora, de altfel, cum se și îmbogățesc pe contul altora, adică — din contul cetățenilor.
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад